Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 19. Провадження в справах, що виникають з адміністративно-правових відносин

Контрольні запитання

  1. Загальна характеристика провадження в справах, що виникають з адміністративно-правових відносин.

  2. Загальна характеристика провадження в справах, що пов’язані з реалізацією громадянами виборчого права.

  3. Розгляд скарг на дії органів і посадових осіб у зв’язку з накладенням адміністративних стягнень.

  4. Розгляд скарг громадян на рішення, дії чи бездіяльність державних органів, юридичних чи посадових осіб в сфері управлінської діяльності.

  5. Розгляд скарг на рішення, прийняті відносно релігійних організацій.

  6. Розгляд справ по заявах прокурора про визнання незаконним правового акту органу, рішення чи дії посадової особи.

  7. Розгляд справ про стягнення з громадян недоїмки по податках, самооподаткуванню сільського населення і державному обов’язковому страхуванню.

Завдання №103

К. Звернувся до суду із скаргою на постанову начальника податкової адміністрації м. Мелітополя про притягнення його до адміністративної відповідальності. Заявник зазначив, що відповідальності у вигляді штрафу – 200 грн. за неподання бухгалтерської звітності він притягнутий безпідставно і з порушенням встановленого законом порядку, тому просив задовольнити скаргу.

Складіть проект скарги К. До суду інші необхідні дані для вирішення завдання виберіть на свій розсуд.

Завдання №104

Інспектор державтоінспекції Малинського відділу внутрішніх справ Житомирської області склав протокол про вчинення водієм паперової фабрики Сліденко адміністративного правопорушення, суть якого, як зазначено в протоколі, у тому, що він керував автомобілем у стані сп’яніння. Згідно з цим протоколом начальник відділення державтоінспекції відділу внутрішніх справ виніс постанову про позбавлення С. на підставі ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення прав керування транспортними засобами на 36 місяців.

Вважаючи цю постанову неправильною, С. оскаржив її в державтоінспекцію управління внутрішніх справ Житомирського облвиконкому. Заступник начальника державтоінспекції в задоволенні скарги відмовив.

У скарзі, що надійшла до Малинського районного суду, С. просив скасувати постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності і справу закрити, оскаржуючи факт керування автомобілем в нетверезому стані.

Рішенням Малинського районного суду Житомирської області скаргу задоволено частково і обрано захід адміністративного стягнення до С. – штраф у розмірі 200 грн.

У касаційному порядку справа не розглядалась.

Президія Житомирського обласного суду розглянула протест прокурора області про скасування рішення суду першої інстанції.

В протесті було вказано на те, що при розгляді скарги стягнення може бути змінено відповідно до ст. 293 КпАП України лише в межах того виду адміністративного стягнення, яке було накладене при розгляді справи про адміністративне правопорушення.

Яке рішення має прийняти Президія Житомирського обласного суду?

Завдання №105

Рішенням Фрунзенського районного суду м. Харкова Побірченко було відмовлено в задоволенні скарги на начальника паспортного відділу, який відмовив в прописці його неповнолітнього сина 16 років, на жилу площу, наймачем якої він є. Суд погодився з доказами посадової особи, так як в наявності були заперечення інших користувачів цього жилого приміщення.

Чи відповідає чинному законодавству рішення суду?

Завдання №106

Хачатурова було позбавлено права на управління автомобілем за те, що він був за кермом в нетверезому стані. Хачатуров оскаржив постанову начальника відділу ДАІ в суд. В скарзі він зазначив, що після користуванням автомобілем, він поставив його в гараж, випив там склянку вина і пішов додому. Біля гаража його затримали працівники міліції і направили на огляд.

Як слід вирішити справу, згідно чинного законодавства? Складіть відповідну заяву Хачатурова до суду.

Завдання №107

На Кузьменка нарахована недоїмка з прибуткового податку в сумі 102 грн. Суд розглянув заяву райфінвідділу про стягнення з Лук’яненка недоїмки у відсутність представника райфінвідділу. Суд визнав обчислення недоїмки невірним, провів перерахунок і постановив: “Стягнути з Кузьменка на користь райфінвідділу недоїмку в розмірі 109 грн. і стягнути на користь держави держмито – 15,9 грн.”.

Чи правильні дії суду? Який процесуальний порядок розгляду справ цієї категорії встановлено чинним законодавством? Сформулюйте резолютивну частину рішення в цій справі.

Завдання №108

Постановою начальника Державтоінспекції УМВС в Харківській області від 30 жовтня 1997 року Прутько був позбавлений прав водія на 12 місяців за керування автомобілем в стані сп’яніння. Прутько оскаржив постанову суду. Рішенням районного суду постанова була скасована як необгрунтована, скільки згідно акту наркологічної експертизи його було визнано тверезим.

Президія Харківського обласного суду скасувала рішення районного суду, а позбавлення права на керування транспортними засобами змінила на штраф 100 грн.

Чи відповідають чинному законодавству рішення судів?

Складіть проект рішення суду. Інші необхідні дані виберіть на свій розсуд.

Завдання №109

Рішенням Краснокутської виборчої комісії по виборах депутатів районної Ради було відмовлено в реєстрації кандидата в депутати Сидоренка. Група виборців подала скаргу до суду на рішення цієї комісії. Суддя відмовив у прийнятті скарги.

Хто має право подавати скарги до суду на рішення і дії районної виборчої комісії? Який порядок оскарження встановлено чинним законодавством?

Завдання №110

Член ГБК “Світоч” Федоренко В.І. звернулася до голови ЖБК з проханням засвідчити підписи на заяві про передачу її пайонакопичення та квартири його сину – Федоренку В.І.. Голова ГБК відмовився засвідчити підписи, мотивуючи це тим, що подібні дії здійснюються у нотаріальних конторах.

Федоренко В.І. подала до Краснокутського районного суду скаргу на дії голови ГБК.

Чи може бути об’єктом судового оскарження відмова у посвідченні підпису на документі? Яке рішення може винести суд?

Завдання №111

Санітарно-епідемологічною станцією м.Богодухова Харківської обл. було винесено постанову про стягнення штрафу за порушення санітарно-гігієнічних правил з домовласника Альошина. Альошин в десятиденний строк з часу одержання постанови звернувся зі скаргою на необгрунтованість накладення штрафу, так як порушення санітарних правил з його боку не було. Ці порушення були з боку сусіда Мещерякова. На підтвердження своєї заяви, Альошин просив допитати свідків і витребувати акт районного відділу внутрішніх справ.

Як повинен діяти суд по справі?

Завдання №112

До Фрунзенського районного суду м. Харкова звернувся Костенко зі скаргою на незаконні дії начальника Салтівського вузла зв’язку, пов’язані зі зняттям в його квартирі телефону. Суд призначив справу до розгляду, повідомивши посадову особу про час і місце розгляду справи. Крім того, суд просив надати йому документи, які б свідчили про обгрунтованість зняття телефону. Однак, в означений час ні начальник Салтівського вузла зв’язку, ні його представники в судове засідання не з’явилися.

Як повинен діяти суд ?

Завдання №113

Райфінвідділ звернувся до районного суду з заявою про стягнення з Чекмарьової недоїмки в розмірі 29 грн. по податку з будівлі. До заяви райфінвідділом був доданий опис майна, яке належить Чекмарьовій. До опису було внесено житловий будинок, так як інше майно було відсутнє.

В будинку Чекмарьової, крім її родини, мешкають ще двоє наймачів: Сергєєв, який сплачує їй щомісячно 15 грн., та Нікітіна, що сплачує 10 грн. на місяць.

Як повинен діяти суд ?