Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 21. Провадження в касаційній інстанції

Контрольні запитання

  1. Загальна характеристика касаційного оскарження рішення суду та внесення на нього касаційного подання прокурора.

  2. Відмінність касації від апеляції.

  3. Право касаційного оскарження рішення та внесення на нього касаційного подання (порядок здійснення).

  4. Зміст касаційної скарги, касаційного подання.

  5. Порушення касаційного провадження.

  6. Підготовка до розгляду цивільної справи у суді касаційної інстанції.

  7. Розгляд цивільної справи судом касаційної інстанції. Повноваження касаційної інстанції.

  8. Підстави для скасування рішення суду в касаційному порядку.

  9. Касаційне оскарження ухвал суду першої інстанції та внесення на нього касаційного подання прокурора.

Завдання № 119

Крилов купив в магазині кольоровий телевізор. Через півгодини після включення телевізор вдома у Крилова вибухнув. Внаслідок вибуху Крилов отримав опіки і поранення і протягом місяця знаходився на стаціонарному лікуванні. Крім цього, внаслідок вибуху та пожежі, повністю було знищено багато домашніх речей Крилова.

Після виходу з лікарні Крилов домігся проведення експертизи, за результатами якої встановлено наявність в купленому телевізорові виробничого недоліку, який призвів до пожежі. Загальний розмір шкоди, що заподіяна Крилову із врахуванням середнього заробітку за час лікування, затрат на посилене харчування, а також ремонту квартири і вартості майна, що згоріло, склав 400 мінімальних заробітних плат.

Крилов звернувся з позовом про відшкодування заподіяної йому шкоди заводом-виробником. Завод заперечував проти позову, обгрунтовуючи своє заперечення тим, що завод із Криловим договірних відносин не мав. Стороною в договорі купівлі-продажу є магазин. І тому він повинен відповідати за позовом Крилова. Гарантійний строк на телевізор вже скінчився. Крім того, завод міг би нести відповідальність перед Криловим за заподіяну шкоду тільки у тому випадку, коли гарантійний строк не закінчився.

Суд з доказами заводу погодився і відмовив у задоволенні позову Крилова до заводу. Крилов подав касаційну скаргу на вказане рішення.

Складіть проект касаційної скарги.

Яке повноваження має бути реалізоване касаційним судом?

Завдання № 120

Никоненко звернулась до суду з позовом до свого чоловіка про поділ майна. Позивачка зазначила, що автомобіль, який відповідач придбав до реєстрації шлюбу, був старий і на його ремонт було витрачено коштів значно більше, ніж він коштував на час придбання. Тому його слід визнати сумісною власністю подружжя і залучити до поділу. Відмовивши в позові, суд виходив з того, що автомобіль належав відповідачеві до укладення шлюбу, а тому є його особистою власністю та поділу не підлягає.

Складіть проект касаційної скарги.

Яке повноваження має бути реалізоване касаційним судом?

Завдання №121

Харківський районний суд розглянув 12 січня 1999 року справу за позовом Гаріної до дітей про стягнення коштів на утримання внаслідок похилого віку.

Син позивачки Гарін, який мешкає на Камчатці у судовому засіданні участі не приймав. Дізнавшись від сестри про рішення суду, він надіслав до судової колегії з цивільних справ Харківського обласного суду телеграму, датовану 21 січня 1999 р., такого змісту: “Рішенням про стягнення аліментів не згоден. Розмір аліментів перевищено. Прошу переглянути справу за моєю участю. Подробиці листом. Гарін.”

Чи може телеграма Гаріна розглядатися як касаційна скарга ? Яким вимогам повинна відповідати касаційна скарга ?

Завдання № 122

Адвокат Коган, який приймав участь у справі Варіної за дорученням, надав до суду на п¢ятий день після розгляду справи попередню касаційну скаргу. В скарзі Коган зазначив, що рішенням суду Варіна не задоволена, і тому він просить скасувати рішення по цій справі, а свої зауваження що до рішення суду він викладе через 7-10 днів в касаційній скарзі, тому що в теперішній час він завантажений іншою роботою.

Як має діяти суддя одержавши таку скаргу ?

Які підстави для скасування судового рішення у касаційному порядку передбачені чинним законодавством ?

Завдання №123

Резолютивну частину касаційної ухвали по справі за позовом КСП “Зоря” до комірника Іванова В.П. про стягнення збитків у розмірі 205 грн., було сформульовано таким чином: “Рішення районного суду скасувати. Справу направити на новий розгляд до того ж суду. Підписи”.

Проаналізуйте законність цієї ухвали, мотивуючи свою відповідь посиланням на відповідні процесуальні норми.