Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 20. Окреме провадження

Контрольні запитання

  1. Загальна характеристика окремого провадження в цивільному судочинстві.

  2. Розгляд справ про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним.

  3. Розгляд справ про визнання громадянина безвісно відсутнім або оголошення його померлим.

  4. Судовий розгляд справ про усиновлення дітей, які проживають на території України, громадянами України та іноземними громадянами.

  5. Розгляд справ про встановлення неправильності запису при реєстрації актів громадського стану.

  6. Розгляд справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

  7. Розгляд справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника.

  8. Розгляд справ про оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні.

Завдання №114

Агрусов звернувся у вересні 1993 р. до суду з заявою про встановлення неправильності запису про його народження в книзі реєстрації актів громадянського стану. Своє прохання він мотивував тим, що свідоцтво про народження не збереглося, а у відновленому 29 грудня 1950 р. записі про народження вказано, що він народився 26 листопада 1932 р., але він дізнався, що насправді він народився 15 січня 1930 р. Органи РАГСу відмовилися виправити вказану помилку.

Суддя відмовив у прийнятті заяви, посилаючись на непідвідомчість суду питання про встановлення віку.

Чи правильні дії суду?

Завдання №115

Любченко С.І. звернувся до суду із заявою про встановлення факту реєстрації народження (21 листопада 1928 р.). Заявник зазначав, що про дату його народження зроблено відповідний запис у книгах реєстрації актів громадянського стану. Це підтверджується метричною випискою, одержаною у 1962 р. В органах РАГСу не збереглися архівні матеріали за 1928 р. Свідоцтво ж про народження потрібне для обміну паспорта, в якому неправильно зазначено, що він народився у 1931 р.

Ясинуватський районний суд Донецької області 21 січня 1987 р. встановив факт реєстрації народження Л. 21 листопада 1928 р. Постановою президії Донецького обласного суду від 22 березня 1987 р. це рішення скасовано і провадження в справі закрито.

У протесті заступника Голови Верховного Суду України йшлося про скасування зазначених судових рішень і направлення справи на новий розгляд. Протест задоволено з таких підстав: Президія обласного суду в своїй постанові виходила з того, що районний суд прийняв і розглянув непідвідомчий йому спір.

Чи правильне рішення прийняла Президія обласного суду?

Завдання №116

Чусєва померла в селі Тимченки Зміївського району Харківської області. Після її смерті залишився будинок.

Як може довести Останцева, що вона є дочкою померлої, враховуючи, що у неї є свідоцтво про її народження, а паспорт та свідоцтво про заключення шлюбу нею загублено ?

Завдання №117

Борових звернулась до суду з заявою про встановлення факту перебування її дітей на утриманні Лісового П.В., посилаючись на те що вона з 1985 року жила з останнім однією родиною. За цей час у них народилось троє дітей. Усі діти знаходились на утриманні Лісового П.В. до часу його смерті.

Чи може суд встановити факт перебування дітей Борових на утриманні Лісового П.В., якщо Борових в заяві зазначила, що встановлення цього факту їй необхідно для вступу в право на спадщину та отримання пенсії?

Завдання №118

До районного суду звернулась Кудряшова з проханням визнати її чоловіка померлим.

В заяві Кудряшова повідомила, що з часу проходження її чоловіком військової служби під час бойових дій в Афганістані, вона не має про нього ніяких повідомлень.

Суд залишив заяву Кудряшової без розгляду до надання нею повідомлень про її чоловіка райвоєнкомом та Міністерством оборони.

Чи правильна ухвала суду ?