Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 3. Цивільні процесуальні правовідносини та їх суб’єкти

Контрольні запитання

  1. Цивільні процесуальні правовідносини (поняття, елементи).

  2. Суд як суб’єкт цивільних процесуальних правовідносин. Склад суду. Підстави для відводу суддів.

  3. Особи, які беруть участь у справі. Їх процесуальні права та обов’язки.

Тема 4. Сторони в цивільному процесі

Контрольні запитання

1. Поняття сторін в цивільному процесі. Процесуальні права і обов’язки сторін.

2. Процесуальна співучасть. Види співучасті. Обов’язкова та факультативна співучасть. Процесуальні права та обов’язки співучасників.

3. Поняття, умови і порядок заміни неналежної сторони.

4. Процесуальне правонаступництво (поняття й умови вступу до процесу правонаступника).

5. Відмінність у процесі заміни осіб в порядку правонаступництва від заміни осіб у порядку заміни неналежної сторони належною.

Завдання № 9

Вироком суду громадянку Гриненко було засуджено до позбавлення волі з конфіскацією майна. Цим вироком також вирішено цивільний позов АТП – 21205, на користь якого з Гриненко було стягнено 7 тис. грн. Чоловік засудженої Гриненко звернувся до суду з позовом про виключення з опису (арешту) телевізора та піаніно. В позовній заяві він зазначив, що ці речі належать йому на праві особистої власності, так як були придбані ще до шлюбу.

Суд відмовив в прийнятті позовної заяви через те, що у вироку суду було зазначено про конфіскацію усього майна.

Чи правильно поступив суддя? Визначіть склад осіб по цій справі. Чи зміниться склад осіб, якщо у вироку суду буде вказано тільки те, що на телевізор та піаніно звернено стягнення про відшкодування шкоди, заподіяної злочином?

Завдання №10

14-річний учень професійно-технічного училища Дубровський, підійшовши до хлібного магазину, побачив біля нього автомобіль, з якого водій заносив до магазину лотки з хлібом. Скориставшись тим, що біля автомобіля нікого не було, а в замку запалення знаходились ключі, Дубровський сів у автомобіль, запустив двигун і поїхав по вулиці. Назустріч йому їхала автомашина “Фіат-127”. Не упоравшись з керуванням, Дубровський ударив в ліве крило автомобіль “Фіат-127” і втік з місця дорожньої пригоди. Через годину він був затриманий співробітниками міліції. Власник автомобіля “Фіат-127” звернувся з позовом до суду, у якому прохав зобов’язати Дубровського відшкодувати йому затрати на ремонт автомобіля.

Визначте склад осіб, які повинні брати участь у цій справі. Як повинен діяти суд?

Завдання №11

Рижков 17 років, та Смирнов 15 років, знаходячись у літньому трудовому таборі від Харківського комп‘ютерного коледжу, порушили правила протипожежної безпеки, внаслідок чого згоріла скирда соломи, що належала КСП “ЗОРЯ”.

Правління КСП звернулося до суду з позовом до Рижкова та Смирнова, про стягнення заподіяних збитків.

Визначте осіб, які беруть участь у справі. Що таке додатковий відповідач? Чим він відрізняється від співвідповідачів та другого відповідача?

Завдання №12

Кірієнко звернувся до суду з позовом до АТП-2101 про відшкодування заподіяної йому шкоди внаслідок наїзду автомобілем ГАЗ-53.У судовому засіданні з’ясувалось, що автомобіль належить не АТП-2101, а меблевій фабриці ім. Щорса.

Як має діяти суд? Як згідно чинного законодавства провадиться заміна неналежної сторони? Чим відрізняється заміна неналежної сторони від правонаступництва?

Завдання №13

При розгляді Київським районним судом м. Харкова цивільної справи за позовом Кірілової до Усової про встановлення порядку користування земельною ділянкою позивачка померла.

Суд, посилаючись на п. 1 ст. 221 ЦПК України, зупинив провадження в справі.

Через шість місяців дочка та син померлої позивачки звернулись до суду з клопотанням про закриття провадження в справі. Суд задовольнив їх клопотання і закрив провадження в справі.

Чи правильні дії суду? Що таке процесуальне правонаступництво? Які процесуальні права має правонаступник у цивільній справі?

Завдання №14

Студент Колесников, якому виповнилося вже 17 років, звернувся до суду з позовом до ресторану “Янтарний” про стягнення 1 тис. грн., мотивуючи це тим, що відвідуючи ресторан він здав до гардеробу пальто, яке йому не повернули. Суддя запропонував Колесникову переписати заяву, а позивачем вказати когось з його батьків, так як він є неповнолітнім. Чи правильно вирішив цю справу суддя? Визначіть коло осіб, що мають брати участь у справі? Чи можуть брати участь в розгляді справи батьки Колесникова? Яке процесуальне становище вони будуть займати?