Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_kred_nov.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Тема 18 Фінанси країн з розвиненою економікою .........................................

18.1 Основні аспекти фінансової системи Сполучених Штатів

Америки..................................................................................................

18.2 Особливості функціонування фінансової системи Японії ...............

18.3 Основні положення побудови фінансової системи Великобританії, Німеччини та Франції .........................................................................

18.4 Основи функціонування фінансової системи Скандинавських

країн .......................................................................................................

Практикум …………………………………………………………………..

Тема 19 Фінанси Європейського Союзу ..........................................................

19.1 Структура бюджету та принципи організації оподаткування Європейського Союзу ..................................................................................

19.2 Валютна інтеграція Європейського Союзу і перспективи розвитку фінансової системи ЄС ......................................................................

Практикум ………………………………………………………………….

Глосарій …………………………………………………………………….

Рекомендована література ……………………………………………….

Відповіді на завдання практикумів ……………………………………..

Передмова

Реформування економічної системи України висуває нові вимоги до підготовки висококваліфікованих фахівців, здатних дослідити економічні процеси, зрозуміти суть і тенденції розвитку фінансових відносин, розробити шляхи фінансової стабілізації держави.

На теперішній час у підручниках з фінансів спостерігаються деякі розбіжності в тлумаченні предмета фінансів, фінансової системи та її структури, ролі та місця позабюджетних фондів, страхування, фінансів населення та інше. На основі результатів досліджень вітчизняної та зарубіжної спеціальної літератури і діючої практики автори цього підручника виклали своє бачення дискусійних питань з урахуванням сьогодення.

Метою підручника є формування базових знань з теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.

У представленому підручнику особлива увага приділяється вивченню теоретичних засад функціонування й розвитку фінансів, складових фінансової системи держави, форм і видів фінансових ресурсів, фінансового механізму, системи управління державними фінансами в Україні. Розглядається бюджетна система та бюджетна політика, характеризується склад та структура доходів і видатків державного бюджету. Розкриваються такі поняття, як місцеві фінанси, фінансовий ринок, управління державним боргом, соціальні позабюджетні фонди, їх роль у фінансовій системі.

Курс «Фінанси» є обов’язковою дисципліною за навчальними планами вищих навчальних закладів економічних спеціальностей. Підручник відповідає освітньо-професійній програмі підготовки бакалавра зі спеціальності 6.050100 «Фінанси» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси та кредит» і включає 10 кредитів на 360 годин.

Матеріал у навчальному посібнику викладений таким чином, щоб зробити його зрозумілим та більш ефективним для сприйняття студентами. Для цього використані окремі методичні прийоми: найбільш важливі визначення в тексті виділені фоном, ключові поняття та терміни винесені в окремий розділ – глосарій. Після кожного розділу наведено практикум, який складається з плану семінарських занять, тем рефератів, тестів, контрольних запитань, термінологічного диктанту, задач і відповідей.

Просимо відзиви та пропозиції надсилати за адресою: видавництво “Знання”: м. Київ, 01034 вул. Стрілецька 28.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]