Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mitchel_vyrobnytstvo_novyn_hurtom.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Залежні слова

Значення деяких слів залежить від значення інших слів. Це може спричинити деякі проблеми у новинах. Якщо ви вилучите з тексту якесь ключове слово, слухачам може бути складно пригадати, хто такий він, де це там, і хто є цим колишнім.

Колишні й нинішні ніколи не повинні використовуватись — ці слова малозрозумілі й надто офіційні. Займенники — він, вона, воно, вони тощо — треба сприймати як потенційно малозрозумілі слова, а використовувати тільки тоді, коли точно зрозуміло, на кого вони вказують.

Погано

Він сказав йому, що він житиме лише кілька тижнів.

Краще

Лікар сказав чоловіку, що його батько проживе лише кілька тижнів.

Займенники ніколи не можна використовувати, якщо поряд з ними немає слова, яке вони позначають.

Погано

Мер назвав план катастрофою. Це зменшить кількість учителів у школах, у тому числі й тих, які вже давно обіймали свої посади. Крім того, цe збільшить кількість учнів у класах і обмежить факультативні заняття. Він каже, що має намір опротестувати його.

Краще

Мер назвав план катастрофою. Це зменшить кількість учителів у школах, у тому числі й тих, які вже давно обіймали свої посади. Крім того, план збільшить кількість учнів у класах і обмежить факультативні заняття. Мер каже, що має намір опротестувати проект.

У історії, наведеній нижче, ім’я чи опис двох героїв постійно повторюються для того, щоб слухачі розуміли, про кого йдеться. Займенники використано лише п’ять разів.

Вчора у поліцейського офіцера Баєрса був важкий день... Увечері офіцер Баєрс заарештував місцевого чоловіка, який їхав за кермом автомобіля в нетверезому стані і не мав водійського посвідчення. Проблеми почалися тоді, коли офіцер Баєрс готувався провести для чоловіка тест із дихальною трубкою в Рок-Хілл Лоу-центрі. Коли чоловік увійшов до тестової кімнати, його попросили викласти все з кишень і зняти ремінь. Чоловік послухався. Коли ж його попросили пройти в іншу кімнату для обов’язкової процедури обшуку, підозрюваний почав метушитися. Далі було ще гірше. Поліцейські стверджують, що чоловік кілька разів ударив офіцера Баєрса. Вони кажуть, що офіцер також ударив чоловіка у відповідь, зрештою двом іншим поліцейським довелося одягти на чоловіка наручники. Пізніше з’ясувалося, що трубка була зламана... Тож чоловіка у наручниках відвезли в інший відділок для тесту. Пізніше офіцер Баєрс та його арештант повернулися до лоу-центру для оформлення протоколу. Чоловіку висунули звинувачення у водінні без посвідчення та в нападі на поліцейського офіцера. До речі, поліцейські розповідають, що ув’язнений, перед тим, як його вивели, примудрився ще раз ударити ногою в коліно офіцера, який його заарештував.

WRHI, Південна Кароліна

Займенники — це не лише слова, які виконують функцію певного шифру. В багатьох випадках краще замінити тут, там і тоді на слова, які вони позначають.

Погано

Потім він повернувся туди і сховав його.

Краще

Підозрюваний повернувся додому по обіді, щоб заховати пістолет.

Займенники, які використовуються в ефірі, коли слухачі не можуть перечитати речення ще раз, мають бути добре зрозумілими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]