Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mitchel_vyrobnytstvo_novyn_hurtom.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Хід думки

Гак само як п’єса, вірш чи музичний твір, структура новинного сюжету має відповідати певним естетичним канонам. Новини не повинні бути привабливими чи ефектними, але вони повинні писатися професійно й витончено. Історія повинна плавно переходити від першого речення і до останнього не лише задля привабливості. Плавні переходи потрібні для того, щоб ефективніше передавати її значення.

Організація

Основу новини не роблять складні речення. Новини настільки короткі, що журналістам рідко вдається зробити навіть ескіз, але є кілька принципів, які можуть допомогти розставити речення по місцях, зробивши таким чином історію плавнішою і зрозумілішою.

Споріднені ідеї

Факти потрібно викладати в такому порядку, в якому вони найприродніше поєднуватимуться між собою. Мета — зменшити розриви між думками сюжету шляхом щільного складання шматочків пазла — іншими словами, перехід від однієї ідеї до іншої. Погано

Японські рибалки, які викинули у море скелет ймовірного монстра, зараз шкодують про свій учинок. Експедиція російських вчених вирушила до берегів Нової Зеландії, де було спіймано і сфотографовано невідому істоту. Японські рибалки раптом зрозуміли, що одна зітліла доісторична істота варта більше, ніж повні сіті свіжого тунця. Вчені вважали, що представники знайденого виду вимерли кілька мільйонів років тому. Проте зараз вони змінили свою думку.

Речення не є взаємозамінними. Підводка природно пояснює подію, що трапилася з рибалками. Але за нею йде речення про російських вчених, яке без потреби перериває природний хід думок.

Краще

Японські рибалки, які викинули у море скелет ймовірного монстра, зараз шкодують про це. Рибалки раптом зрозуміли, що одна зітліла доісторична істота варта більше, ніж повні сіті свіжого тунця. Експедиція російських учених вирушила до берегів Нової Зеландії, де було спіймано і сфотографовано невідому істоту. Вчені вважали, що представники знайденого виду вимерли кілька мільйонів років тому. Проте зараз вони змінили свою думку.

WNOR, Вірджинія

Погано

Чоловік, який називав себе проповідником, як стверджує поліція, мав дев’ять дружин. Зараз він перебуває у луїзіанській в’язниці. Джері Джон Волкер9 був заарештований і виданий владі Джорджії для того, щоб бути представленим перед судом за фальсифікацію та бігамію. Одна жителька Джорджії заявляє, що він видурив у неї 10 тисяч доларів, у тому числі платню за навчання її доньки у коледжі. Волкера звинувачують у шлюбі із дев’ятьма жінками з Джорджії, Теннессі, Північної Кароліни та Алабами. Як повідомляють, він залицявся до жінок за допомогою релігійних розмов, убираючись при цьому у показні костюми. Потім, за словами жінок, він одружувався із ними і незабаром кидав.

Інформація про те, що чоловік взяв гроші у жінки з Джорджії, тісніше пов’язана з фактом обвинувачення, ніж той факт, що він кидав дружин після одруження. Цей зв’язок необхідно передати.

Краще

Чоловік, який називав себе проповідником, як стверджує поліція, мав дев’ять дружин. Зараз він перебуває у луїзіанській в’язниці. Джері Джон Волкер10 був заарештований і виданий владі Джорджії для того, щоб бути представленим перед судом за фальсифікацію та бігамію. Волкера звинувачують у шлюбі із дев’ятьма жінками з Джорджії, Теннессі, Північної Кароліни та Алабами. Як повідомляють, він залицявся до жінок за допомогою релігійних розмов, убираючись при цьому у показні костюми. Потім, за словами жінок, він одружувався із ними, а потім кидав. Одна жителька Джорджії заявляє, що він видурив у неї 10 тисяч доларів, враховуючи і платню за навчання її доньки у коледжі.

WERC, Алабама

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]