Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mitchel_vyrobnytstvo_novyn_hurtom.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Упорядкування

Останній метод організації тексту є найбільш незграбним і тому найменш вживаним. Він полягає в детальному позначенні груп думок, які подаються, за допомогою чисел чи імен, які відділяють їх одна від одної і організовують матеріал. Наприклад:

Торгова палата повідомила продавців журналу, що на них надходить багато скарг. Цього тижня розповсюджувачі працюють у місті групами. Місцевим жителям було висунуто дві пропозиції: перша — вимагати у продавців свідоцтва про реєстрацію у Торговій палаті. Якщо вони зареєстровані, то мають носити свідоцтво з собою. Друга порада — не розраховуватися із торговцями готівкою чи чеками, які можна перевести у готівку.

WGHN, Мічиган

Слова «перша» і «друга» допомагають впорядкувати цю історію. В наступному прикладі таким ключем виступають назви різних населених пунктів.

В Індіані продовжуються протести поліцейських та пожежників через низький рівень заробітної платні. В Елвуді поліцейські й пожежники сьогодні вранці залишили свої робочі місця після того, як їм запропонували збільшити зарплатню на сім відсотків. Службовці Елвуда вимагають двадцять відсотків. У Франкліні поліцейські припинили роботу, вимагаючи підвищення зарплатні на 12 відсотків. У Кокомо поліцейські й пожежники також залишили робочі місця. Місто патрулюють представники шерифа. Полісмени Перу і Джефферсона також продовжують страйк, сподіваючись на більшу заробітну платню.

WAZY, Індіана

Назви міст об’єднують цей сюжет. Історії такого типу — із використанням великої кількості фактів — потребують якоїсь форми «впорядкування», яка контролюватиме їх.

* * *

Ці види організації сюжетів не є взаємовиключними. У багатьох історіях використовується більше ніж один вид структурування. У більшості криміналістичних сюжетів, наприклад, після підводки відбувається перехід знову до хронологічного початку, але тоді текст передає всю ідею, а не просто суворо дотримується черговості подій:

Національна патологоанатомічна лабораторія спробує визначити причину смерті дев’ятирічного хлопчика зі Шривпорта, який, на думку спеціалістів, став жертвою вбивства. Оголене і покалічене тіло Джека Ґрубера14 було знайдене поблизу його будинку минулої п’ятниці. Дослідження місцевих експертів не дали жодної інформації. Детективи кажуть, що вони продовжують розслідування, і припускають, що хлопчик став жертвою сексуального нападу.

KWKH, Луїзіана

Робота журналіста — обрати той метод структурування сюжету, який організує її елементи найбільш логічно і завдяки якому його хід відбуватиметься легко і вільно.

Переходи

Наша розмова містить слова і фрази, завданням яких є допомагати реченням взаємодіяти одне з одним. Ці переходи відіграють дуже важливу роль. Без них розмова не була б зрозумілою: «Фред купив машину. Його дружина, Сьюзан, не вважає, що машина в місті — це вдала ідея. Вона сердиться». А тепер з переходами: «Фред купив машину, але його дружина, Сьюзан, не вважає, що машина в місті — це вдала ідея. Тому вона сердиться».

Не менш важливими ці переходи є й у новинах:

Зрештою, для Сьюзі Гарріс із Лондона це вже було занадто. Її чоловік щойно закінчив дивитися двотижневий кубок з американського футболу і саме збирався ще два тижні дивитися чемпіонат з тенісу з Вімблдона... коли прийшов річний рахунок за сплату телевізійних послуг. Сьюзі скипіла... «Я не платитиму за те, щоб дивитися лише спорт і нічого крім спорту!» — закричала вона і на цих словах схопила телевізор, вибігла надвір, узяла в руки молоток і... дозвольте її процитувати... «Це був страшний удар, і цьому настав кінець».

ABC

Тепер подивіться, що буде з цими реченнями, якщо вилучити з них перехідні слова:

Її чоловік щойно закінчив дивитися двотижневий кубок з американського футболу. Він збирався ще два тижні дивитися чемпіонат з тенісу з Вімблдона. Прийшов річний рахунок за сплату телевізійних послуг.

Без цих слів історія стає кострубатою і складнішою для розуміння.

Перелік перехідних слів і висловів:

також

крім того

до того ж

власне

на додачу

в той час

попри

але

проте

досі

лише

з іншої точки зору

поки коли

між іншим

тим часом

тепер знову

як тоді

настільки

в цьому разі

таким чином

тому що

ось чому

внаслідок цього

Інколи за допомогою такої фрази — разом зі сказаним вище — можна об’єднати разом два речення.

Перехідні слова, фрази чи конструкції також можуть виконувати й іншу функцію. Часто журналісти зустрічаються із проблемою: дві історії на споріднену тему, але недостатньо часу для обох. Рішення — поєднати їх.

Два сюжети можна поєднати за допомогою загальної підводки (див.: Розділ 5. Підводки) чи за допомогою перехідної фрази. Ось дві історії, з яких за допомогою сильного об’єднувального виразу зробили одну:

Мабуть, цього вікенду не було нічого гіршого, ніж опинитися посеред страшної завірюхи, що вирувала на північному сході. Саме це трапилося із групою студентів та їхніми керівниками, які пішли в похід до лісу в штаті Мен. На чолі з лісником студенти місцевого університету шеренгою вирушили зі студмістечка до лісу Вайт-Маунтін, де розбили зимовий табір. Згодом до них приєдналося ще троє учнів із сусіднього коледжу, які приїхали до лісу на автомобілі. Саме ця машина і стала головним притулком для туристів під час буревію.

CBS

Переходи — це мастило, що допомагає історіям взаємодіяти одна з одною, поєднуючись разом. Без них ідеї просто товклися б одна об одну. Сама по собі історія губиться і блідне. Але перехідні слова мають своє особливе призначення, яким не варто нехтувати. Наприклад, частка але може поєднувати зовсім суперечливі ідеї.

Неправильно

Президент не підтримав законопроект, але наклав на нього вето.

Споріднені думки має поєднувати сполучник і. Інакше в тексті не буде ніякої послідовності.

Неправильно

Президент не підтримав законопроект і сьогодні поїхав у відпустку.

Перехідні конструкції треба використовувати розсудливо.

Неправильно

Рівень ПДВ може цієї ночі зменшитися, і законодавству доведеться щось зробити протягом наступних 16 годин... або ж він автоматично впаде. Так, наприклад, родина з чотирьох осіб, яка заробляє 20 тисяч на рік, згідно з цим планом могла б економити 28 доларів на рік.

Правильно

Рівень ПДВ може цієї ночі зменшитися. Законодавству доведеться щось зробити протягом наступних 16 годин... або ж він автоматично впаде. Так, наприклад, родина з осіб, яка заробляє 20 тисяч на рік, могла б економити 28 доларів на рік.

WDEE, Детройт

Резюме

Завершальне речення сюжету називають резюме. За своєю важливістю воно посідає друге місце після підводки. Цей останній рядок підсумовує все сказане в історії, надаючи їй довершеності. Резюме повинно бути чітким і зрозумілим, як у цьому прикладі про колишнього сенатора Джона Мелчера:

Вашингтонський журнал нещодавно назвав сенатора Джона Мелчера з Монтани вегетаріанцем. Автор статті посилався на провінційне походження і деякі його висловлювання. Мелчер скаржиться, що тепер його можуть ніколи більше не запросити на барбекю та шашлики. Мелчер зазначає, що він НЕ вегетаріанець. Він — ВЕТЕРИНАР.

WMAL, Вашингтон

Визначено п’ять різних видів резюме.

Головна ідея. У цьому місці сюжету трохи запізно подавати головну ідею історії, але інколи резюме може взяти на себе відповідальність за те, щоб зробити це й підтримати підводку:

Рівень інфляції у Лос-Анджелесі за минулий місяць виріс на три десятих відсотка... головним чином за рахунок цін на каву, гамбургери та автомобілі. Втім, не варто особливо засмучуватись... Міністерство праці повідомляє, що це рівно половина від загальнонаціонального зростання. Все зводиться до того, що минулого місяця ми платили 17 доларів 85 центів за те, що десять років тому коштувало 10 доларів.

KNAC, Каліфорнія

Якщо в сюжеті бракує місця для подання головної ідеї, резюме — найлогічніше місце для підбиття підсумків сюжету. Секрет полягає у тому, щоб підсумувати все сказане без зайвих повторень.

Погано

Минулого місяця штат витратив на закупівлю товарів та послуг в інших регіонах на 2 з половиною мільярди доларів більше, ніж заробив на продажі своїх. Іншими словами, ми сплачуємо набагато більше, ніж отримуємо.

Краще

Минулого місяця штат витратив на закупівлю товарів та послуг в інших регіонах на 2 з половиною мільярди доларів більше, ніж заробив на продажі своїх. Таким чином утворився небувалий торговий дефіцит.

NBC

Інший факт. Часто місце в резюме зберігають для якогось конкретного факту. Це спрацьовує в тому випадку, якщо нова інформація ширше представляє сюжет. Але кінець історії — не місце для початку нової зав’язки.

Неправильно

Сьогодні офіційно відкриється нова гілка вашингтонського метрополітену в північній Вірджинії. Церемонію відкриття разом із мером Вашингтона мають відвідати губернатори Відродженні та Меріленду. Виникає запитання, чи не буде нова гілко замалою і запізною для задоволення чималих транспортних потреб цієї території.

Новий факт повинен бути самодостатнім і не потребувати продовження. Крім того, він має бути досить суттєвим, щоб підсумовувати всю історію.

Правильно

Сьогодні офіційно відкриється нова гілка вашингтонського метрополітену в північній Вірджинії. Церемонію відкриття разом із мером Вашингтона мають відвідати губернатори Вірджинії та Меріленду. Метро поєднає Вашингтон із віддаленими передмістями Вірджинії і Меріленду.

WRVQ, Вірджинія

Вислів тим часом є візитною карткою резюме, яке представляє інший факт:

Поки місцеві політики продовжують свої суперечки, вартість будівництва тим часом продовжує зростати.

WCEM, Меріленд

Ось ще один приклад такого типу резюме:

Поліція розшукує двох підозрюваних у збройному нападі, скоєному на півночі Палм-Спрінг. Це сталося близько одинадцятої ранку у вівторок поблизу Індіан-авеню. Жертвою нападу, за словами поліцейських, став велосипедист. Підозрювані — чоловік віком близько тридцяти років із коричневим волоссям і жінка такого ж віку. Востаннє їх бачили у чорній спортивній машині. До всіх, хто має будь-яку інформацію, прохання повідомити поліцію Палм-Спрінг. Потерпілий наразі перебуває у місцевій лікарні.

KESQ-TV, Каліфорнія

Цей тип резюме настільки популярний, що деякі його версії вже перетворилися на кліше. Як часто сюжети закінчуються такими словами?

Поліція продовжує розслідування інциденту.

Протилежний бік. У суперечливому сюжеті резюме можна зберегти для представлення протилежного аргументу. Це має своє виправдання — точка зору, яка є новиною, займає більшу частину сюжету, але для рівноваги її опонентові надається останнє слово:

Інспектор Вільям Доналд Шейфер повідомляє, що для того, аби оплатити ремонт доріг, треба збільшити податок на бензин до десяти центів за галон. Він сказав губернатору Роберту Ерліху, що дороги штату перебувають у «жахливому стані» і збільшення податку наразі є необхідним. Зараз податок становить 23 цілих п’ять десятих цента за галон. Шейфер стверджує, що збільшення податків необхідне для поповнення транспортного фонду. Але противники цієї ідеї зазначають, що збільшення податку передусім упаде тягарем на плечі сільських жителів.

WBAL, Меріленд

Прогноз. Що трапиться далі? Які шанси у цього законопроекту? Що далі робитиме кандидат? Коли впадуть ціни у магазинах? Відповіді на ці запитання — прогноз на майбутнє — природний спосіб завершення сюжету:

Очікується, що рада розгляне проект бюджету завтра.

WRHI, Південна Кароліна

Бернс обіцяє подати апеляцію до Верховного Суду.

KCLD, Міннесота

Ось приклад сюжету, який закінчується досить ненав’язливим прогнозом:

Деякі японські інвестори накинули оком на наше дозвілля. Представники виробника відеоігор «Nintendo» запропонували викупити за 100 мільйонів доларів контрольний пакет акцій бейсбольної команди Сіетла. Власникам інших спортивних клубів тепер є над чим задуматися.

Том Брокоу, NBC

Наступне прогнозне резюме не варто було використовувати — воно є занадто суб’єктивним:

Наступного тижня рада проведе засідання... на якому зробить чимало роботи.

Кульмінація. Одними з найкращих резюме є ті, які є найнесподіванішими:

Мер Нью-Кенсінґтона, який зараз перебуває разом зі своєю дружиною у лікарні в очікуванні первістка, скасував свій сьогоднішній візит до клубу «Ротарі». Він підготував промову: як поводитися у критичних ситуаціях.

WKPA, Пенсильванія

Ритм

Більшість радіо- та тележурналістів скажуть вам, що вони ні до чого не ставляться так легковажно, як до «ритму оповіді», але якщо вони насправді так вважають, то дотримуються хибної думки. Будь-який текст має ритм, і новинний сюжет — написаний для ефіру — також не є винятком. Зрештою, підсвідомо журналіст повинен чути ритм. Без нього слова і речення, незалежно від того, наскільки ретельно вони підібрані, не звучатимуть.

На щастя, ритм у новинах досить простий, тож його може засвоїти будь-хто. Для цього є чотири кроки:

Довжина речення. Головним ударним інструментом у сюжеті є коротке чи неповне речення. Воно може додати драматичного звучання:

Міні-бомби... ФБР повідомляє, що до кількох корпорацій надійшли листи, в яких автори вимагають грошей і погрожують надіслати бомби у разі відмови.

WOR, Нью-Йорк

Дивний документальний фільм, що транслювався вчора вночі на британському телебаченні, розповів про те, як американські й радянські науковці планують заснувати, на випадок можливого кінця земної цивілізації, колонію на Марсі. Багато глядачів повірили у це.

WNDE, Індіанаполіс

Але надмірна кількість коротких речень може зробити текст надто уривчастим:

Неправильно

Створено нову організацію. Вона призначена для противників метричної системи вимірювань. Оглядач видання «Chicago Sun Times» Боб Ґрін заснував групу. Він назвав її «МПМ». Це означає «Ми проти метрики!» Ґрін розповідає, що йому потрібна була ідея для його колонки. Він запропонував це, і воно спрацювало. Зараз організація налічує мільйони членів. Ґрін стверджує, що американцям не варто повертатися до метричної системи. Це допоможе пристосуватися іншим націям. Він каже, що їм варто перейняти нашу систему.

З другого боку, надмірна кількість надто довгих речень робить текст млявим:

Неправильно

Оглядач видання «Chicago Sun Times» Боб Ґрін заснував організацію призначену для противників метричної системи вимірювань. Ґрін розповідає, що ідея назвати свою групу «МПМ» (це означає «Ми проти метрики!») виникла в нього тоді, коли він шукав ідею для своєї колонки. Він запропонував це, і воно спрацювало. Зараз організація налічує мільйони членів, які вірять у те, що американцям не варто повертатися до метричної системи, а замість цього вони повинні допомогти відмовитися від неї іншим націям, яким варто перейняти нашу систему.

Щоб підтримувати живий ритм, журналісти намагаються змішувати короткі речення з довшими.

Правильно

Створено нову організацію для тих, кому не подобається метрична система вимірювань. Оглядач видання «Chicago Sun Times» Боб Ґрін заснував групу під назвою «МПМ», що означає «Ми проти метрики!» Ґрін розповідає, що колись у нього не було ідеї для його колонки, і він запропонував створити таку групу. Це спрацювало, і зараз організація налічує мільйони членів. Ґрін стверджує, що заради допомоги іншим націям американцям не варто повертатися до метричної системи. Це їм варто перейняти нашу систему.

WSB, Атланта

Структура речення. Класичне речення з прямим порядком слів, побудоване за конструкцією підмет-присудок, у новинах звучить добре, але якщо текст складатиметься лише з таких класичних речень, він стане нецікавим. Ось приклад, взятий з ефіру:

Поліція Нью-Йорка повідомляє, що знайшла близько 100 тисяч викрадених доларів. Поліцейські обшукали покинуту квартиру в 108 будинку по Західній вулиці. Вони стверджують, що її використовували для зберігання крадених речей. П’ятьох людей заарештували. Кажуть, що вони скуповували крадене у грабіжників. Місце перебування злочинців було розкрито за допомогою телефону.

Досвідчені автори урізноманітнюють свої тексти, змінюючи структуру речень:

Провівши обшук покинутої квартири в будинку 108 по Західній вулиці, поліція Нью-Йорка знайшла 100 тисяч викрадених доларів. За словами поліцейських, апартаменти використовували для зберігання крадених речей. П’ятьох людей, підозрюваних у скуповуванні краденого, заарештували. Місце перебування злочинців було розкрито за допомогою телефону.

Сильні слова. Деякі слова здатні розставити в історії акценти. Розмістившись наприкінці речення, сильне слово неодмінно оживить ритм:

Джек Емануель оббігав кілька десятків розпродажів у пошуках справжнього армійського мундира... Кілька з них він купив, але одна покупка виявилася небезпечною.

Ассошіейтед Пресс

Ввечері чекайте на історію про бейсболіста, надзвичайно талановитого і, як з’ясувалося, дуже багатого.

Пітер Дженнінґс, ABC Вирок винесено... Вільям Вікс винний у ненавмисному вбивстві.

KCLD, Мінесота

Повтори. Аби уникнути частого повтору однакових слів, журналісти полюють за синонімами. Ось яке речення знайшов в ефірі телеканалу CBS Мервін Блок:

Ми отримаємо поточний звіт Білого дому щодо поточних енергетичних проблем.

Як написав Блок: «Очевидно, "поточного" тут удосталь». Це речення могло б звучати набагато краще, якби слово «поточний» вживалося в ньому лише один раз. Найбільш поширений вихід із цієї ситуації — знайти інше слово: поліцейського, наприклад, вдруге можна назвати офіцером.

Зайві і незграбні повтори — це помилка, але є випадки, коли свідомий повтор слів можна використати для підсилення сюжету. Наступний приклад був написаний Мортоном Діном на телеканалі CBS:

Федеральна торгова комісія зазначає, що роботою дантиста є не лише вставлення зубів, а й встановлення цін.

Під пером вмілого автора повторення також може роз’яснювати:

Для того щоб рішення було прийняте, доведеться чекати полудня. Полудня — тому що саме тоді у залі збереться більшість депутатів.

KPNW, Орегон

* * *

Усі ці хитрощі можуть допомогти журналістам зберігати свої сюжети живими. Крім того, не завадить читати і слухати тексти інших професійних журналістів. Автор повинен слухати слова і речення, відчуваючи, як звучить його історія.

«Деякі дні прекрасні, — пише Джордж Брукс із KCUE з Міннесоти, — деякі дні, слова і музика».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]