Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mitchel_vyrobnytstvo_novyn_hurtom.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Заповнення

Правило журналіста: пиши випуск швидко, а в першу чергу — сенсацію. Спершу журналіст пише легкі сюжети — основу випуску, — а вже потім серйозні новини. Такий порядок є безпечнішим, оскільки серйозні новини можуть змінюватися. Якщо їх написати надто рано, може знадобитися переписувати їх пізніше. Крім того, оскільки сенсації вимагають оригінального підходу, їх краще писати раніше — до того як час почне тиснути.

Заповнення інформаційного випуску може означати написання деяких відмінних від описаних у цій книзі сюжетів. Новини спорту, погода, фінанси та аграрні новини часто становлять основу випуску. Заповнення інформаційного випуску також може вимагати деяких завершальних штрихів — перетворення набору сюжетів на готовий до прочитання в ефірі випуск новин.

Переписування

У пам’ятці, написаній для працівників NBC, Алан Вальден виділив такі підводки до сюжетів з випуску:

Суд Флориди визнав Теодора Банді винним у скоєнні вбивства.

Суд Маямі визнав Теодора Банді винним у скоєнні злочинів.

Вальден має три зауваження: перше і найважливіше — між цими двома варіантами підводки є принципова відмінність — визнав винним у скоєнні вбивства чи злочинів (більш ніж за однією статтею)? Друге — обидві підводки, побудовані навколо імені, невідомого більшості слухачів, є, за словами Вальдена, «закаменілими й нецікавими» (див.: Розділ 5. Підводки). І трете — ці підводки, знову ж таки за словами Вальдена, «повністю ідентичні». Саме на цьому третьому зауваженні ми й зосередимося у цьому параграфі.

Слухачі хочуть новину, а не повтор. Сюжет чи навіть підводка, яка використовувалася у попередньому випуску новин, не може бути використана знову в тому або майже тому вигляді. Інакше вона буде нудною для тих, хто чув їх раніше. Найпростіше рішення — це відкласти сюжет на іншу годину. Не використовуйте його в цьому випуску; до наступного випуску ті, хто вже чув цей сюжет, забудуть точний порядок слів у ньому. Деякі станції роблять так у тих випадках, коли сюжет не надто важливий. Якщо ж він важливий, його потрібно включати у всі випуски для тих, хто не чув його раніше. У такому випадку сюжет потрібно переписувати для тих, хто його вже чув.

Якщо ж історія отримала якийсь розвиток, журналіст має врахувати нові деталі й подати історію під відповідним кутом. Що ж залишати для переписування? Іноді в матеріалі криється не менш важливий ракурс, у якому можна подати описану раніше подію.

Зараз ви бачите на десяти центах зображення Франкліна Рузвельта, але деякі консерватори хочуть замінити його на Рональда Рейгана, наполягаючи, що Рейган є представником сучасного суспільства.

CNN Radio, 12:30

Інша версія, що вийшла в ефір двома годинами пізніше:

Це можна назвати протистоянням Франкліна Делано Рузвельта і Рональда Рейгана. Республіканці наполягають на тому, аби розмістити зображення Рейгана на десятицентовій монеті, замінивши у такий спосіб нині наявний там портрет Франкліна Рузвельта.

CNN Radio. 2:30

Підводка для наступного випуску відрізняється ще більше:

Не знайшовши кращої теми для дебатів, республіканці й демократи взялися сперечатися за десятицентову монету. Республіканці хочуть замінити зображення Франкліна Рузвельта на портрет Рональда Рейгана.

CNN Radio 3:30

Коли фактів для вибору немає і кут висвітлення єдиний, журналісти просто переказують думку іншими словами:

Жителька Вайнони, яка минулого року допомогла Річарду Мітчелу24 втекти з в’язниці, буде звільнена достроково в жовтні.

Державна судова комісія сьогодні ухвалила рішення випустити 23річну Карен Вайт із жіночої виправної колонії Саук у жовтні. До того часу вона відсидить шість місяців зі свого трирічного терміну. Мітчел відбуває довічне ув’язнення у в’язниці Святого Клода за найм чоловіка для вбивства своєї дружини.

WCCO, Міннеаполіс, 1:55

За півгодини цей сюжет мав такий вигляд:

А зараз тюремна історія із Міннесоти. Державна судова комісія вирішила, що Карен Вайт із Вайнони, що минулого року допомогла Річарду Мітчелу25 втекти із в’язниці, зможе вийти на волю у жовтні. Вона відсидить шість місяців зі свого трирічного терміну. Мітчел відбуває довічне покарання за вбивство своєї дружини.

WCCO, Міннеаполіс, 12:30

Сюжети сусідніх випусків не мусять повністю відрізнятися, але вони мають бути перероблені настільки, щоб слухачі не відчували ефекту дежавю. Завжди можна знайти інший спосіб написання історії. Дуже важливо переписати підводку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]