Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mitchel_vyrobnytstvo_novyn_hurtom.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.94 Mб
Скачать

Підготовка

Слухачів та глядачів легко спантеличити. Вони можуть заплутатися в купі фактів; можуть пропустити ключові факти; і можуть не встигнути за ходом розумної, але заплутаної думки. Щоб цього уникнути, слухачів і глядачів треба обережно проводити всередину історії. Отже, підводки мають подвійне завдання. Вони не лише мають привернути увагу аудиторії, вони мають підготувати людей до сприйняття фактів.

Делікатні підводки

Алан Вальден з NBC одного разу порівняв дві підводки до однієї історії. Одна з них наповнена фактами:

Адміністрація змінює свою антиінфляційну програму, встановлюючи обмеження на заробітну платню і зростання цін.

Інша ж використовує делікатніший підхід:

Адміністрація робить спроби налагодити свої антиінфляційні механізми.

Яка з них є ефективнішою? Для Вальдена відповідь очевидна — делікатна підводка.

У новинах є надто багато фактів, здатних відлякати слухачів. Підводка не повинна бути надто сильною. Джері Ґодбі з WLOG, Західна Вірджинія, пропонує такий варіант:

17-річного жителя Логана вчора було травмовано каналізаційним люком під час гри у бейсбол в той час, коли працівники водоканалу намагалися прибрати пошкоджений люк з поля, де грали хлопці.

У всіх цих словах є сенс, але в ефірі він губиться. Всі ці факти просто навалюються на непідготовлених слухачів.

Правильно

Логанського підлітка було травмовано під час гри у бейсбол у недозволеному місті.

Порівняйте це із газетним стилем. Традиційна підводка до газетної статті складається із відповідей на п’ять запитань — хто, що, коли, де і як. Попри те, що багато газет зараз намагаються відійти від цього шаблону, він і досі залишається досить поширеним — підводка, яка розкриває хто щось зробив, що він зробив, де він це зробив, коли це сталося і чому це відбулося:

Поки Внутрішній департамент розглядав сьогодні у Фреско пропозицію федерального уряду щодо обмеження розмірів ферм, які користуються водою з федеральних запасів, фермери з усього штату влаштували демонстрацію на знак протесту проти запровадження плану.

Це класичний приклад «важкої» підводки, але, на нашу думку, вона є занадто важкою для сприйняття слухачів. «Деякі репортери й досі намагаються застосовувати газетні підводки на радіо і телебаченні, — зазначає керівник служби новин KCWY-TV Карісса Хоуланд із Вайомінгу. — Але це ніколи не спрацьовує».

У теле- та радіоновинах краще використовувати делікатні підводки, які деякою мірою схожі з тими підводками, які використовують у газетах:

Банда людей у робочих комбінезонах виявилася групою фермерів. Причиною їхнього згрупування став протест проти намагання влади Фреско обмежити розміри ферм, що користуються федеральними водними запасами.

KNX, Лос-Анджелес

Неправильно

Поліція Західного Лафаєтта на знак протесту проти постанови міського мера про штрафування поліцейських за погану роботу минулої ночі розпочала активніше карати водіїв за перевищення швидкості.

Правильно

Перевищення швидкості у Західному Лафаєтті відтепер може виявитися доволі ризиковою справою.

WAZY, Індіана

Не завжди обов’язково відходити від основних фактів. Немає нічого поганого в тому, щоб будувати підводку навколо головної події, якщо це робиться зрозумілою мовою.

Власники нерухомості у місті Меріон мають лише шість годин для того, аби сплатити податки.

WISH-TV, Індіанаполіс

Зимова програма снігоочищення і досі застосовується... і влада вже вирішує питання необхідності такої програми на наступний рік.

КОА, Денвер

П’ять запитань? Повноцінний сюжет обов’язково має містити усі ці факти (див.: Розділ 6. Сюжети), але у підводці не вистачить місця на них усіх. Наступна підводка, яка також була використана в ефірі, демонструє, що буде, якщо у підводку вмістити усі п’ять запитань. Це надто «важко»:

Поліція Нью-Джерсі готує групу з шести водолазів для початку операції з пошуку тіла 20-річного Фреда Моріссона, яка має розпочатися завтра о дев’ятій годині ранку в Оксфорді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]