Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен по Истории Украины.doc
Скачиваний:
307
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
747.01 Кб
Скачать

4. Антична колонізація Північного Причорноморья та її наслідки.

З другої половини 7ст н.е. тер. У. степу зазнає античної колонізації (античний - давній). Антична колонізація північного причорноморья подіялється на 2 етапи: 1-Герцький період 2-га половина 7-го середина 1 ст. до н.е. Виникнення і становлення міст-держав полісів Борісфеніда, Ольвія, Пантікопей, Херсонес (Боспорське царство зі столицею Пантікопей) Відбувається карбування монет, розвиток товаро-грошових відносин. розвинуті райони зернового госп-ва, садівництва, виноградарства. Його влада поширювалась на Феодосію, східне узбережжя Азовського та Чорного морів. Грецькі поселенці передали місцевому населенню прогресивні технології замлеробства і ремесла, що сприяло посиленню досвіду здобутків найпередовішої на той час Античної культури. Демократична держава, демографічний вибух і шукали ринки сбуту. Залучення населення до науки, філософія. Платон писав "давні греки обсіли Чорне море неначе жаби ставок". Рабство, що раніше відігравало у грецьких колоніях значну роль в соціально-економічному житті, переживає занепад.

Другий період повьязаний із Римською колонізацією. Нижня Мезія, , З середини 1 ст до н.е. до 4 ст. н.е. це втрата полісами політ. незалежності, входження Ольвії і Херсонесу до складу римської провінції Нижня Мезія. Занепад міст, натуралізація госп-ва. 2 хвилі нашестя готів 3 ст. н.е. і гунів 4 ст. н.е. (варваризація), завдало смертельного удару грецьким полісам. Вцілили Пантікопей і Херсонес - увійшли у Візантіійську імперію.

5. Східні словьяни у давнину, їх заняття, побут, звичаї

індо-європейці. В 1 тис н.е. сформувалися. В бассейнах Вісли і Припьяті. Римськи тацид. Йордана "Генетика" 6 ст.н.е. За данними Візантійських істориків в 6 ст. славьяни поділяли на 3 гілки: венеди - Вісла, анти - подніпровьє, склавіни - подунавьє. Саме анти стали основою формування "ант" - край, окраїна. Словьяни мали багато спільних рис. Походження тривалий характер. Східні словьяни Укр, Білорусія, Росія; західні - чехи; південні - болгари. Словьяни поділялися на племена : поляни (жили на праводу березі Дніпра), сіверяни (над десною і сеймом), дуліби (над бугом), тиверці (над Дністром), улічі (між бугом і дніпром), білі хорвати ( на прикарпатті), древляни (над припьяттю). Поляни - середнє придніпровья - кий - київ. м. Київ - розвиток київськ. князів, 30-50рр. Аскольд і Дір (рюрік або Кий). Аскольд - християнство, київське князівство. 882р. перша протосл. держава Олег Віщий намісник у Новгороді. Спускається до Київа, вбиває Аскольда і Діра і обьєднує Київське і Новгороднє князівства.

Вже в 8ст. обьєднання Анський союз.Антський союз в 7ст. припиняє своє існування під натиском аварів. За свідченням арабських істориків в 8ст. існувало три протодержавних обьєднання 1 - Куявія поляни з Київом, 2 - Славія Ростово-Суздальзька земля (новгородська), 3 - Артанія - тер. повьязани причерн. і приазов.русью.

Словьяни досі залишались язичниками, обожнюючи сили природи. Вони поклонялися своім богам, серед яких був найвищий (Сварог, чи Род, за різними точками зору), старші боги (Даждьбог, Хорс, перун, Ярило, Стрибог і ін.), а також різноманітні духи, домовики, мавки, лісовики тощо.