Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
442.6 Кб
Скачать

27. Дайте характеристику стилів керівництва за різними ознаками.

Стиль керівника – це сукупність типових та відносно стабільних прийомів впливу керівника на підлеглих з метою ефективного виконання управлінських функцій і завдань, які стоять перед організацією.

За ознакою щодо відношення керівників до підлеглих розрізняють наступні стилі керування.

Автократичний

Керівник такого типу схильний до єдиноначальності. Надмірна централізація влади, самостійне прийняття рішення щодо вирішення питань, любить критикувати підлеглих, але в свою сторону не визнає її, доволі жорстоко контролює дії підлеглих, не визнає їх думок.

Демократичний.

Керівник намагається надати самостійності підлеглим у прийнятті рішень, будує нормальні стосунки з підлеглими, вислуховувати їхню точку зору, стимулювати творчу діяльність.

Ліберальний

Керівник безініціативний. Очікує вказівок „зверху”. Намагається не приймати управлінських рішень, їх не доводиться переконувати - може дуже легко змінювати попередню думку, з підлеглими ввічливі, добродушні. Даний стиль є найменш ефективним. Був поширений при командно-адміністративній системі.

Вибір індивідуального стилю керівництва колективом є одним із найважливіших завдань для менеджера. Як правило, п'ять основних стилів керівництва.

Індивідуальні стилі керівництва

1. Невтручання

Не керує, працює сам багато, підрозділ досягає мінімальних результатів, прагне реалізувати себе в тій мірі аби лише залишитись на посаді

2. „Тепла компанія”

Високий рівень турботи про людей. Прагнення до встановлення дружніх стосунків, приємної атмосфери і зручного темпу праці. При цьому керівника не дуже цікавить чи будуть досягнуті конкретні й стабільні результати.

Завдання

Не цікавиться підлеглими, головне – виконання завдання, незважаючи на людський фактор виробництва

4. Золота середина: керівник у своїх діях прагне достатньою мірою поєднати орієнтацію як на інтереси людини, так і на виконання завдання. Керівник не вимагає занадто багато від працівників, але і не займається потуранням.

5. Команда: керівник повністю прагне поєднати у своїй діяльності як інтерес до успіху виробництва, так і увагу до потреб людей. Питання тільки в тому, щоб бути і діловим, і людяним. Спільні обов'язки, що їх беруть на себе працівники заради досягнення цілей організації, сприяють взаємовідносинам поваги.

28. Розкрийте поняття лідерства та форми влади.

Лідерство – здатність чинити вплив на окремі особи та групи в процесі спрямування їх діяльності на досягнення цілей організації.

Підходи до лідерства:

Підхід з позиції особистих якостей, базується на виявленні властивостей та особистісних характеристик так званих «ефективних» керівників;

Підхід з позиції поведінки , намагання знайти найоптимальніший стиль управління;

Ситуаційний підхід, в його основі лежить визначення стилів поведінки і особистих якостей, що найбільше відповідають конкретним ситуаціям.

Влада – можливість впливати на поведінку інших людей.

Форми влади:

Влада, яка базується на примусі: вплив через страх, тут виконавець вірить, що той хто має вплив, має можливість покарати так, що це завадить задоволенню життєвих потреб виконавця. Недоліки: великі витрати на управління, відсутність довіри до керівництва, виникнення незадоволення роботою, виникає бажання обманювати.

Влада, що базується на винагороді: виконавець вірить, що той хто має вплив, має можливість задовольнити його життєві потреби. Недоліки: обмеження розмірів винагород, не завжди можна встановити ставлення робітника до винагороди.

Законна або традиційна влада: виконавець вірить, що той хто має вплив, має право віддавати накази, а його обов’язок виконувати їх. Недоліки: зафіксовані традиції можуть бути спрямовані проти змін, немає зв’язку з винагородою, погано використовується потенціал робітника

Еталонна влада: вплив за допомогою харизми, характеристики та властивості того хто має вплив, настільки привабливий для виконавця, що він хоче бути схожим на того, хто впливає. Недоліки: самовпевненість керівника та можливість його відмови від іншої форми влади.

Експертна влада: виконавець вірить, що той, хто має вплив володіє спеціальними знаннями, які в змозі задовольнити потреби виконавця. Недоліки: менш впливова, ніж харизматична, у підлеглого може виявитись більше влади, ніж у керівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]