Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
442.6 Кб
Скачать

98. Поняття стресу та управління ним

На всіх підприємствах виникають ситуації, які негативно впливають на людей і викликають у них стрес. Для того щоб забезпечити ефективну діяльність підприємства, керівник повинен її контролювати.

Стрес зумовлюють фактори, пов’язані з роботою і діяльністю підприємств або подіями особистого життя.

Організаційні фактори: перевантаженість або неповна навантаженість працівника під час робочого дня; конфлікт ролей; нецікава робота.

В умовах перевантаженості в роботі у працівника виникають неспокій, почуття безнадійності. В разі неповної завантаженості у працівника може виникнути відчуття сумніву щодо свєї цінності.

Конфлікт ролей виникає тоді, коли працівнику ставлять суперечливі вимоги.

Невизначеність ролей виникає, коли працівник не впевнений у тому, чого від нього чекають.

Люди, які страждають від надмірного стресу на роботі, можуть спробувати застосувати для його зниження такі методи.

Розробити систему приорітетів у своїй роботі; навчитися говорити „ні”, коли досягнуто межі за якої ви вже не можете взяти на себе більший обсяг роботи; не погоджуйтесь з вашим керівником або ким-небудь, хто починає ставити суперечливі вимоги; повідомте керівникові або співробітникові, коли ви відчуваєте, що очікувана оцінка незрозуміла(невизначеність ролей).

99. Робоче місце менеджера та вимоги до нього.

Робоче місце менеджера- відокремлена частина загального службового приміщення, обладнана необхідними засобами для виконання функціональних обов’язків особи, яка його займає.

Вимоги до організації робочого місця менеджера:

  1. Кваліфікаційні

  2. Інформаційне забезпечення

  3. Економічні вимоги

  4. Ергономічні вимоги (комфорт)

  5. Естетичні вимоги

  6. Гігієнічні вимоги

  7. Технічні вимоги

100. Тайм-менеджмент: сутність, етапи розвитку, методи.

Тайм-менеджменттехнологія організації часу та підвищення ефективності його використання; система обліку і планування часу для найбільш ефективного його використання у бізнес-цілях.

Етапи розвитку: 1. Фіксація справ. 2. Календарне планування. 3. Планування за пріоритетами. 4. Сучасний тайм-менеджмент (розглядається у тісному звязку з життєвою позицією особистості, як інструмент максимальної реалізації потенціалу відповідно до цінностей, світогляду та сприйняття).

Головний принцип – досягення незалежності людини від впливу різних обставин. Переваги: організаційні (наявність зменшення впливу несподіваних втрат часу, чіткого плану, високої ефектиновсті прийняття рішень); психологічні (впевненість у собі та своїх діях).

Етапи: самооцінка, постановка цілей, планування, реалізація планів, створення механізму контролю.

Методи: Закидаємо якір: Якорем в тайм-менеджменті називають будь-яку матеріальну прив’язку (звук, колір, смак, дія), яка настроює на виконання певного завдання. Найдоступніший і безпечний якір, який в будь-який момент допоможе переключитися на роботу чи відпочинок, — музика. Спробуйте скласти плейлисти для різних обставин, тільки не зациклюйтеся на книжкових шаблонах типу «класична музика для інтелектуальної роботи», «важкий рок перед жорсткими переговорами».

Метод помідора: заснований на дослідженнях психологів, які вважають, що людина може концентруватися на чомусь максимум 25 хвилин. Це і є один помідор безперервної роботи, після якого 5 хвилин потрібно витратити на відпочинок. А після чотирьох помідорів ви заслужили право на 15-хвилинний long break. Загалом, схоже на шкільну систему уроків і змін. Метод швейцарського сиру: складні завдання не завжди обов’язково виконувати покроково, в логічному порядку. Можна почати з найбільш ласих шматочків, «вигризаючи» їх, як дірки на поверхні сиру. Важно зробити презентацію? Для початку знайдіть ілюстрації, виберіть шрифт, потім зробіть пару цікавих вам слайдів — і дуже скоро в сирі буде стільки дірок, що доїсти його буде зовсім легко. Їмо жаб: «Жаба» на сленгу тайм- менеджерів — дрібне, але неприємна справа, до якого не хочеться підходити. Воно постійно відкладається, погрожуючи перерости в що — то більш серйозне. Написання неприємного листа, телефонний дзвінок, прибирання в ящиках столу — все це і є противні слизькі жаби, голосно квакають у вашому ставку. І їх треба їсти! Кожен день по штучці. Біфштекс з слонів: Крім неприємних дрібниць є і дійсно важливі, великі задачі. Відлякують вони саме своєю масштабністю: незрозуміло з чого почати і чи вистачить сил на все. Такого слона найкраще обробити на невеликі біфштекси і їсти по частинах, щоб кожен шматок не викликав дискомфорту і поглинався з апетитом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]