Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
442.6 Кб
Скачать

101. Сутність та ф-ції орг. К-ри

Орг.культура — це набір найважливіших припущень, що приймаються членами організації та виражаються в цінностях, які заявляються організацією та визначають людям орієнтири їх поведінки та дій

орг. культура — це сформована впродовж всієї історії організації сукупність прийомів та правил адаптації організації до вимог зовнішнього середовища і формування внутрішніх відносин між групами працівників. Орг.культура концентрує політику та ідеологію життєдіяльності організації, систему її пріоритетів, критерії мотивації та розподілу влади, характеристику соціальних цінностей та норм поведінки.  

елементи — символи, цінності, вірування, припущення.

Властивості орг. культури базуються на таких істотних ознаках: загальність, неформальність, стійкість.

 Функції організаційної культури

1. Охоронна : створенні бар'єру, що захищає організацію від небажаних зовнішніх впливів. Вона реалізується через різні заборони, «табу», що обмежують норми

2. Інтегруюча:  формує почуття приналежності до організації, гордості за неї, прагнення сторонніх осіб включитися в неї. Це полегшує вирішення кадрових проблем. 

3. Регулююча: підтримує необхідні правила і норми поведінки членів організацій, їх взаємовідносин, контактів із зовнішнім світом, що є гарантією її стабільності, зменшує можливість небажаних конфліктів. 

4. Адаптивна: полегшує взаємне пристосування людей один до одного і до організації. Вона реалізується через загальні норми поведінки, ритуали, обряди, за допомогою яких здійснюється також виховання співробітників. Беручи участь у спільних заходах, дотримуючись однакових способів поведінки і т. п., люди легше знаходять контакти один з одним. 

5. Орієнтуюча:  направляє діяльність організації та її учасників в необхідне русло. 

6. Мотиваційна : створює для цього необхідні стимули. 

7.  формування іміджу організації: тобто її образу в очах оточуючих. Цей образ є результатом мимовільного синтезу людьми окремих елементів культури організації в якесь невловиме ціле, що надає, тим не менш, величезний вплив, як на емоційний, так і на раціональне ставлення до неї. 

102. Сутність та складові (компоненти) орг. К-ри

Орг.культура — це набір найважливіших припущень, що приймаються членами організації та виражаються в цінностях, які заявляються організацією та визначають людям орієнтири їх поведінки та дій

Залежно від основної мети організації формуються елементи корпоративної (орг.) культури, якими традиційно вважають:

- місію;

- систему свят, ритуалів, церемоній;

- взаємовідносини між людьми;

- базові цінності й етичні норми (кодекс честі);

- стандарти якості;

- можливості організації;

- систему мотивування персоналу;

- артефакти (логотипи, бланки, візитки, колір стін, фірмовий одяг тощо); Щоби управління КК було результативним, необхідні такі умови:

- відповідний рівень якісного розвитку організації;

- усвідомлення керівництвом необхідності управління КК як мотиваційним фактором діяльності підприємства і підвищення його конкурентоспроможності;

- наявність відповідних спеціалістів, ентузіастів, зокрема.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]