Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КС_Конспект_УКР (1)ценообразование.doc
Скачиваний:
206
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2.2. Склад інвесторської кошторисної документації

Сукупність кошторисів формує інвесторську кошторисну документацію.

Інвесторська кошторисна документація – це сукупність кошторисів (кошторисних розрахунків), відомостей кошторисної вартості пускових комплексів, черг будівництва, зведень витрат, пояснювальних записок до них і відомостей ресурсів, складених на стадії розробки проектної документації, тобто для визначення кошторисної вартості будівництва на етапі проектування складається інвесторська кошторисна документація.

Слід зазначити, що якщо глянути на кошторисну документацію з погляду всього обсягу робіт, то виявиться, що кошторисна документація, як і будинок, збирається із цеглинок. Так, першою цеглинкою в будинку кошторисної документації є локальні кошторисні розрахунки .

Локальні кошториси є первинними кошторисними документами й складаються на окремі види робіт і витрат по спорудах, будинках або по загальномайданчикових роботах на підставі обсягів, які визначилися при розробці робочої документації. На основі даних локальних кошторисів формуються об'єктні кошториси. При цьому слід розрізняти поняття об'єктних кошторисів і об'єктних кошторисних розрахунків, які підлягають уточненню. У випадках, коли необхідно визначити в цілому по будівництву розмір засобів, необхідних для відшкодування витрат, не врахованих нормативами, складаються об'єктні кошторисні розрахунки. Розмір коштів, необхідних для відшкодування тих витрат, які не враховані кошторисними нормативами, у цілому по будівництву визначається в кошторисних розрахунках на окремі види витрат. На основі об'єктних кошторисних розрахунків (кошторисів) і кошторисних розрахунків на окремі види витрат складається зведений кошторисний розрахунки вартості будівництва.

Локальні кошторисні розрахунки – складаються на окремі види робіт і витрат по будинках і спорудах замість локальних кошторисів у тих випадках, коли обсяги робіт і витрат не визначені й підлягають уточненню.

Об'єктні кошториси поєднують у своєму составі дані з локальних кошторисів по всьому об'єкту.

Об'єктні кошторисні розрахунки – поєднують дані з локальних кошторисних розрахунків і підлягають уточненню.

Кошторисні розрахунки на окремі види витрат - призначені для тих випадків, коли необхідно визначити в цілому по будівництву розмір засобів, необхідних для відшкодування тих витрат, які не враховані кошторисними нормативами.

Зведений кошторисний розрахунки вартості будівництва – це кошторисний документ, що визначає повну кошторисну вартість будівництва всіх об'єктів, передбачених проектом або робочим проектом, включаючи кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів і інвентарю, а також усі супутні витрати.

Зведений кошторисний розрахунки складається на основі об'єктних кошторисних розрахунків (кошторисів) і кошторисних розрахунків на окремі види витрат.

При визначенні кошторисної вартості будівництва всі витрати розбиваються на групи:

а) будівельні роботи;

б) монтажні роботи;

в) вартість матеріалів виробів і конструкцій;

г) інші витрати.

Зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва підприємств, будинків, споруд або їх черг, коли поряд з об'єктами виробничого призначення складається проектно-кошторисна документація на об'єкти громадянського-житло-цивільного й іншого призначення, поєднуються у зведення витрат.

Зведення витрат - це кошторисний документ, що поєднує зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва підприємств, будинків, споруджень або їх черг, коли поряд з об'єктами виробничого призначення складається проектно-кошторисна документація на об'єкти громадянського-житло-цивільного й іншого призначення. Зведення витрат можуть поєднуватися у зведені кошторисних розрахунків.

Кошторисні документи складаються по рекомендованим Держбудом України формам.

Основний показник вартості робіт - прямі витрати на виконувані роботи.

Прямі витрати (ПЗ) складаються із заробітної плати основних робітників (ЗП), вартості експлуатації машин і механізмів (ЭМ), і вартості матеріалів, необхідних для провадження робіт (М). У свою чергу, ЭМ містить у собі зарплату машиністів.

У такий спосіб:

ПЗ= ЗП+ЭМ+М

Як випливає з наведеної формули, кошторисна вартість робіт перебуває в безпосередньому зв'язку від їхньої трудомісткості – тривалість і складність виконання того або іншого процесу впливають на заробітну плату основних робітників, а також на час експлуатації будівельних машин і механізмів, визначаючи при цьому, які властиво машини й механізми будуть потрібні.

Трудомісткість – це витрати праці, тобто кількість людино-годин, необхідне для виконання даної роботи.

Обґрунтуванням витрати заробітної плати, витрат праці, використання машин і механізмів, витрати матеріалів на кожну позицію прямих витрат служать Ресурсні Елементні Кошторисні Норми (РЭСН), що є частиною ДБН1.1-1-2000. Це дозволяє визначити витрати у натуральному вираженні по кожному рядкові прямих витрат (розцінок).

Оскільки величина прямих витрат містить у собі основні витрати, пов'язані з виробничими процесами на будівельному майданчику, але не включає витрати, пов'язані з організацією будівництва, дані види витрат ураховуються в загальновиробничих витратах. Таким чином, кошторисна вартість будівельних робіт визначається на підставі даних про прямі витрати й загальновиробничих витратах.

Загальновиробничі витрати – це витрати, безпосередньо не пов'язані з виконанням будівельно-монтажних робіт. Вони складаються із заробітної плати адміністративно-управлінського персоналу, відрахувань на соціальні заходи, витрат на інформаційне забезпечення керування, амортизацію й утримання будинків, споруджень, їх ремонт, витрат на обслуговування виробництва і т.ін.

Загальновиробничі витрати, що враховуються в локальному кошторисі, складаються із трьох блоків:

I блок. Заробітна плата в загальновиробничих витратах.

II блок. Відрахування на соціальні заходи відповідно до законодавства.

III блок. Кошти на покриття інших статей загальновиробничих витрат.

У прикладі наведений розрахунки загальновиробничих витрат, складений за типовою формою.

Загальновиробничі витрати до об'єкта

Номер

локального

кошторису

Найменування локального

кошторису

Нормативно-

розрахункова

кошторисна тру-

Доміст.

робіт, пре-

дусмотрен-

ных у прямих

витратах,

Трудом-

кісткість у

ЗВ

,

I блок.

Заробітна

плата в

ЗВ

,

Заробітна

плата в

прямих

витратах,

II блок.

Відрахування

на социаль-

ные меро-

прийняття в

відповідності

с законода-

тельством,

III блок.

кошти на

покриття

інших

статей

общепроиз-

водственных

витрат,

Засобу на

оплату пер-

вых п'яти

днів не тру-

доспособно-

сти

внаслідок

захворювань

або травм,

Усього загальговиробничих

витрат,

чол.год

чол.год

грн.

грн.

грн.

грн.

грн.

грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

загальнобудівельні роботи

144

17

213

1229

568

151

15

947

Разом:

144

17

213

1229

568

151

15

947

Склав

______________

Перевірив

_____________

Основними елементами документа, що приводить розрахунки загальновиробничих витрат, є:

  1. Номер позиції локального кошторису

  2. Шифр і номер позиції нормативу

  3. Кількість

  4. Нормативно-розрахункова кошторисна трудомісткість робіт, передбачених у прямих витратах (робітників-будівельників і робітників, що обслуговують машини),

  5. Усереднені коефіцієнти переходу від нормативно-розрахункової кошторисної трудомісткості робіт, передбачених у прямих витратах, до працезатрат працівників, заробітна плата яких ураховується в загальновиробничих витратах

  6. Трудомісткість у загальновиробничих витратах,

  7. Усереднена вартість людино-години працівників, заробітна плата яких ураховується в загальновиробничих витратах,

  8. I блок. Заробітна плата в загальновиробничих витратах,

  9. Заробітна плата в прямих витратах,

  10. II блок. Відрахування на соціальні заходи відповідно до законодавства,

  11. Усереднені показники для визначення коштів на покриття інших статей загальновиробничих витрат,

  12. III блок. Кошти на покриття інших статей загальновиробничих витрат,

  13. Усього загальновиробничих витрат.

При цьому, у формі розрахунків загальновиробничих витрат у чисельнику приводяться показники для розрахунків загальновиробничих витрат на одиницю, у знаменнику - на позицію.

Загальновиробничі витрати складаються з наступних елементів:

  1. Постійні загальновиробничі витрати, тобто витрати, що не змінюються у випадку зміни обсягу виконаних будівельно-монтажних робіт, що й діляться на:

  • розподілені постійні;

  • нерозподілені постійн, що визначаються як різниця між загальною сумою постійних загальновиробничих витрат при нормальній потужності будівельної організації й сумою розподілених постійних загальновиробничих витрат при фактичній потужності будівельної організації.

Постійні загальновиробничі витрати розподіляються між об'єктами витрат з використанням бази розподілу, вибраною будівельною організацією самостійно, виходячи з нормальної потужності цієї організації.

Нормальна потужність будівельної організації визначається як очікуваний середній обсяг виконуваних робіт, який може бути досягнуться за умови звичайної діяльності будівельної організації протягом декількох років, з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Загальна сума постійних загальновиробничих витрат (розподілених і нерозподілених) будівельно-монтажних робіт, що включаються в собівартість, за договором підзагону, не може перевищувати фактичну величину цих витрат.

  1. Змінні загальновиробничі витрати, тобто витрати, що змінюються прямо пропорційно зміні обсягу виконаних будівельно-монтажних робіт.

Змінні загальновиробничі витрати розподіляються між об'єктами витрат з використанням бази розподілу, вибраною будівельною організацією самостійно, виходячи з фактичної потужності будівельної організації за звітної період. Конкретний перелік і состав постійних і змінних виробничих загалом витрат установлюється будівельною організацією самостійно

Базою розподілу загальновиробничих витрат (постійних і змінних) можуть бути:

  1. сума всіх прямих витрат на виконання будівельно-монтажних робіт;

  2. сума прямих витрат на оплату праці на виконання будівельно-монтажних робіт;

  3. працезатрати на виконання будівельно-монтажних робіт (нормативні або фактичні);

  4. відпрацьоване на будівництві об'єкта будівельними машинами й механізмами час і таке інше.