Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Finansova_diyalnist_sub’ektiv_pi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать
    1. Реорганізація, яка спрямована на подрібнення підприємства

Подрібнення або розукрупнення підприємства (поділ, виділення) здійснюється, як правило, у таких випадках:

  • якщо у підприємства поряд з прибутковими секторами діяльності є значна кількість збиткових виробництв;

  • якщо у підприємств високий рівень диверсифікації сфер діяльності і до них виявляють інтерес кілька інвесторів;

  • за рішенням антимонопольних органів, якщо підприємство зловживає монопольним становищем;

  • з метою створення інтегрованих корпоративних структур (концернів, холдингів), наприклад, в результаті виділення з материнської компанії дочірніх підприємств.

Головною метою розукрупнення підприємств, які перебувають у фінансовій кризі, є виокремлення санаційно спроможних виробничих підрозділів (виробництв) для проведення їх фінансового оздоровлення й оформлення як самостійних юридичних осіб. Цей напрямок реорганізації дає змогу зосередитись на окремих стратегічних сферах діяльності підприємства, керуючись принципом: економічно доцільнішим є „утримати на поверхні життєздатну частину боржника, ніж дати потонути всьому підприємству”.

Реорганізація поділом. Поділ – це спосіб реорганізації, який полягає в тому, що юридична особа припиняє свою діяльність, а на її базі створюється кілька нових підприємств, оформлених у вигляді самостійних юридичних осіб. Така форма реорганізації може використовуватись підприємствами, які здійснюють багатогалузеву господарську діяльність.

В результаті поділу підприємства до новостворених підприємств за розподільним актом (балансом) у відповідних частинах переходять майнові права і обов’язки (активи і пасиви) реорганізованого підприємства.

Реорганізація виділенням передбачає, що частина активів і пасивів підприємства, яке реорганізується, передається правонаступнику або кільком правонаступникам, утворюваним внаслідок реорганізації. Підприємство, що реорганізується, продовжує свою фінансово-господарську діяльність. Воно не втрачає статусу юридичної особи, а лише вносить зміни до установчих документів згідно з чинним законодавством.

7.5. Реорганізація без зміни розмірів підприємства (перетворення)

Перетворення це спосіб реорганізації, що передбачає зміну форми власності або організаційно-правової форми юридичної особи без припинення господарської діяльності підприємства, коли одне підприємство перетворюється на інше. До підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права та обов’язки колишнього підприємства.

Найпоширенішими прикладами перетворення є:

- ТОВ у АТ;

- ПП у ТОВ;

- ЗАТ у ВАТ.

У разі реорганізації підприємства слід враховувати ряд законодавчих передумов і вимог, а саме:

* порядок державної реєстрації (перереєстрації) та ліквідації суб’єктів господарювання;

* вимоги антимонопольного законодавства;

* вимоги щодо захисту інтересів кредиторів підприємства, його власників, персоналу та ін.;

* порядок емісії акцій (у разі реорганізації АТ);

* можливі екологічні, демографічні та інші наслідки.

Реорганізація підприємств, які мають кредиторську заборгованість, повинна здійснюватися з дотриманням вимог щодо переведення боргу, зокрема:

а) переведення боржником свого боргу на іншу особу допускається лише за згодою кредитора;

б) новий боржник вправі висувати проти вимоги кредитора всі заперечення, що ґрунтуються на відносинах між кредитором і первісним боржником;

в) порука і встановлена третьою особою застава припиняються з переводом боргу, якщо поручитель або заставодавець не виявив згоди відповідати за нового боржника;

г) уступка вимоги і переведення боргу, основані на угоді, укладеній у письмовій формі, повинні бути вчинені в простій письмовій формі.

Перед здійсненням санаційної реорганізації необхідно провести поглиблений аналіз фінансово-господарського стану підприємства, що перебуває у кризі, який повинен базуватися на аналізі основних характеристик діяльності даної юридичної особи. За результатами аналізу робиться висновок про санаційну спроможність підприємства та доцільність його реорганізації. Ефективність реструктуризації забезпечується тими заходами, які покладені в основу плану реструктуризації. В плані повинні бути відображеними переваги обраних організаційних форм і методів реструктуризації. У разі реорганізації слід показати, які переваги одержить підприємство внаслідок зміни організаційно-правової форми, виокремлення структурних підрозділів чи приєднання інших підприємств.