Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
religiya_sarapin_ispit_apofeoz.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

58.Необуддійські рухи і секти. Необуддизм і псевдобуддизм.

Загальними рисами необуддистів є акцентування на одному або декількох положеннях буддійського віровчення, претензії на ортодоксальність та автортет у тлумаченні догм.

Характерною ознакою необуддистських груп є підхід до релігії і віри як засобу накопичення багатств на Землі. Ці групи активно займаються прозелітичною діяльністю за участі всіх адептів. Необудистська система базується на авторитаризмі (культ харизматичного засновника або лідера). На відміну від традиційного буддизму, старійшини необуддистських сект постійно роблять акцент на роботі з молоддю. Представники цих сект активно втручаються у соціально-політичне життя країни.

Найбільшу групу необуддистів складають відгалуження традиційного Нітірен-сю, доволі агресивної буддистьскої школи часів середньовіччя. До цих новітніх сект відносять:

  • Сока Гаккай

  • Ріссе косей кай

  • Рей ю кай

Порівняно невелика частина необуддийских рухів походить від шкіл традиційного езотеричного буддизму, (Тендай-сю і Сінґон-сю). Найбільшою необуддистською сектою цієї течії є Сінньо-ен.

59. Проблема появи та становлення зороастризма. Особливості віровчення і культу зороастризму.

Зороастри́зм — стародавнє пророцьке віровчення в основі якого знаходиться проповідь давньоіранського пророка Заратуштри, відома з зороастрійських гімнів — Гат, які дійшли до нас у складі Авести — священого зороастрійського канону.

Пророцтво полягає у тому, що існує два споконвічних вибори: благий і злий, які з'явилися Заратуштрі в одному з видінь, як «Дух Святий» і його супротивник — «Злий дух», який також був з самого початку, але цілком злий та жорстокий. Ці дві основні протилежності буття побачив Зороастр в їх початковому зіткненні

Все що відбувається у світі — відбувається згідно з однією з цих причин. Між ними точиться постійна непримиренна боротьба. Людина самостійно має обрати на якій стороні вона знаходиться. Від цього вибору залежить її подальша доля.

В своїй мудрості Ахура-Мазда, знав про існування супротивника — Ангра Майнью і для того, щоб зробтити його безсилим він створив матеріальний світ. Спочатку Ахура-Мазда створив за допомогою Святого Духа шість «Безсмертних Святих», які в тій чи іншій мірі є еманаціями самого Ахура-Мазди. Слово «спента», в самій своїй основі означає «той, що володіє силою», а в відношенні до благих божеств — «допомога, що володіє силою». Саме їх Заратуштра побачив у своєму першому видінні. Вони разом з Ахурою-Маздою створили сім творінь, які утворили світ. Це :Вогонь, Вода. Земля, Повітря, Рослини, Тварини і Людина.

Для кожної людини, в тому числі і для самого пророка, тим Безсмертним святим, що вказує шлях до інших, є «Благий помисел, Розуміння». Найближчий його Союзник — це Аша-Вахішта («Найкраща праведність, Істина»), божество, що відображає могутній закон істини-аша. Потім ідуть Спента-Армаіті («Святе благочесття») і Хшатра-Ваірйа («Бажана влада, Милосердя»), що уособлює собою силу, яку кожна людина проявити, прагнучи до праведного життя. Заключна пара — це Хаурватат («Цілісність, Здоров'я») і Амеретат («Безсмертя, Радість»). Вони дарують вічне життя і процвітання.

Ангра Майню позбавлений будь яких творчіх здібностей. Все що він може зробити, це змарнувати, і перевернути за допомогою брехні.

Зороастрійська віра вчить тому, що людина отримує своє земне існування задля втіленя своїх особливих завдань, що до зміцнення правди і винищення зла. Тому кожна людина має слідувати єтичній тріаді — Добрих думок, добрих слів, і добрих справ. За допомогою Даени — одночасно і душі і совісті, людина може спілкуватися з Творцем.

Зороастри́зм — (самоназва : Вахві Даена Маздаясна — Добра Віра Вшанування мудрості) - стародавнє пророцьке віровчення, в основі якого знаходиться проповідь давньоіранського пророка Заратуштри, відома з зороастрійських гімнів — Гат, які дійшли до нас у складі Авести — священого зороастрійського канону.Пророцтво полягає у тому, що існує два споконвічних вибори: благий і злий, які з'явилися Заратуштрі в одному з видінь, як Спента-майню («Дух cвятий») і його супротивник — Анхра-Майнью («Злий дух»), який також був з самого початку, але цілком злий та жорстокий. Ці дві основні протилежності буття побачив Зороастр в їх початковому зіткненні:

"Воістину є два першопочаткових духи, які явилися світу як близнюки, відомі своєю протилежністю. В думці, в слові і в дії — вони обидва, добрий і злий... Коли ці два духи вперше зійшлися в боротьбі, то вони створили буття і небуття, і те, що чекає врешті-решт тих, хто йде шляхом неправди, — це найгірше, а тих, хто йде шляхом добра, чекає найкраще". (Ясна, 30, 3 — 4).

Все, що відбувається у світі — відбувається згідно з однією з цих причин. Між ними точиться постійна непримиренна боротьба. Людина самостійно має обрати, на якій стороні вона знаходиться. Від цього вибору залежить її подальша доля.Зороастризм дуже древня релігія. Він був національною і державною релігією для значної частини перського народу, перш ніж поступово не поступився місцем ісламу в 7 столітті. Політична сила доісламських перських династій надавали зороастризму великого престижу. Деякі з його основних докрин були запозичені іншими пізнішими релігійними системами. Зороастризм теж запозичав із інших систем вірувань, в древні часи від вавилонян, а в сучасну еру від теософії та езотерики, християнства, ісламу й індуїзму. в наш час у зороастризмі немає принципових теологічних розходжень за винятком схизми, пов'язаної з різницями в календарях. Однак зороастризм не монолітний - місцеві та індивідуальні вірування, обряди, цінності відрізняються через сучасні впливи, що іноді призводять до збагачення традицій, а іноді до цілковитого витіснення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]