Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетна система конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

2. Соціальні гарантії і механізм їх реалізації

У ринковій соціально–орієнтованій моделі економіки підвищується роль соціальної функції держави. Уряд і держава несуть відповідальність за надання громадянам соціального захисту і забезпечення рівного доступу до задоволення основних потреб. Рівень бідності може розглядатися як суттєвий показник дії політики соціального захисту. Соціальне забезпечення є комбінацією програми пенсійних заощаджень, програми страхування та програми перерозподілу Національного доходу.

Прожитковий мінімум – це вартісна оцінка мінімуму життєвих коштів, необхідних для ідтримання життєдіяльності та відновлення робочої сили працівника. Прожитковий мінімум є законодавчо визначеним базовим державним соціальним стандартом, на основі якого встановлюються соціальні гарантії та стандарти у сферах доходів населення, житлово-комунального, соціально–культурного обслуговування, охорони здоров'я,освіти і др.

Державні соціальні стандарти і нормативи формуються, встановлюються і затверджуються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Особливістю соціального захисту є його адресна спрямованість, то є соціальна допомога повинна надаватися тим громадянам, які в ній потребують і у визначених розмірах. Соціально–економічні гарантії – це метод забезпечення з боку держави задоволення різних потреб громадян на рівні соціально визнаних норм та нормативів.

Нормативи споживання – розміри споживання в натуральному виразі продуктів харчування, непродовольчих товарів поточного споживання та деяких послуг за певний проміжок часу (за день, місяць, рік).

Нормативи забезпечення – визначена кількість предметів довгострокового користування, що перебуває в особистому споживанні населення, а також забезпечення певної території мережею закладів освіти, охорони здоров'я, побутового, транспортного обслуговування та ін.

Нормативи доходу – розмір доходу громадян сім'ї, який гарантує їм задоволення потреб на рівні нормативів споживання та забезпечення. Нормативи раціонального споживання - рівень споживання товарів і послуг поточного та довгострокового користування, який гарантує оптимальне задоволення потреб.

Нормативи мінімального споживання – соціально прийнятий рівень споживання продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, визначений за нормами соціальних фізіологічних потреб.

Статистичні нормативи – нормативи, що визначаються на підставі показників фактичного споживання забезпеченості для всього населення окремих соціальних груп.

Державні нормативи у сфері житлово-комунального господарства включають:

– граничну норму оплати послуг на утримання житла, житлово -комунальних послуг залежно від отримуваного доходу;

– показники якості надання комунальних послуг.

Обсяг і рівень забезпеченості соціально-економічними гарантіями є показником цівілізованності країни.

Основні напрями здійснення соціальних гарантій:

1) Держава повинна гарантувати кожному зайнятому у процесі виробництва:

а) нормальний рівень добробуту через мінімальний рівень заробітної плати та її індексацію;

б) помірні податки;

в) невтручання у підприємницьку діяльність.

2) Держава повинна гарантувати задоволення пріоритетних потреб громадян і суспільства, що вона не може, довірити кожному громадянину самостійно:

а) набуття загальної освіти; виховання дітей і підлітків;

в) підготовка кадрів;

г) організація охорони здоров'я та розвитку фізичної культури і др.

Держава законодавчо гарантує задоволення пріоритетних потреб за рахунок бюджету в мінімально достатніх розмірах у формі безоплатних послуг. Органи місцевого самоврядування при розробці та реалізації місцевих соціально-економічних програм можуть передбачати додаткові соціальні гарантії за рахунок місцевих бюджетів.

Розробка та виконання Державного і місцевих бюджетів здійснюється на основі пріоритетності фінансування соціальних гарантій і соціальної сфери.

Необгрунтоване збільшення коштів, які спрямовуються на соціальний захист населення, у загальному обсязі фонду споживання потребує додаткового вилучення коштів з фонду оплати праці, що в кінцевому підсумку лише розширює масштаби перерозподілу, зменшує стимулюючу роль заробітної плати і не збільшує обсяг сукупного споживання.

Держава має гарантувати всім громадянам мінімум соціальних послуг і матеріальних благ через такі механізми:

– визначення розмірів мінімальних соціальних гарантій:

• мінімальної заробітної плати;

• пенсії за віком;

• стипендій та ін.

– Здійснення превентивних соціальних заходів у зв'язку з ціновою лібералізацією:

• адресного вибіркового надання соціальної допомоги;

• здійснення компенсаційних виплат незахищеним верствам населення та

др.

– Захист купівельної спроможності малозабезпечених громадян через щомісячний перегляд:

• середньодушового сукупного доходу, який дає право на допомогу;

• цільової грошової допомоги відповідно до змін індексу споживчих цін.

Основною метою соціальної політики в Україні на сучасному етапі є призупинення спаду життєвого рівня населення та зменшення тиску кризи на найменш захищені верстви населення.