Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. робота СМС.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Охарактеризуйте біологічні особливості живлення м’ясної худоби.

2. Які фактори зумовлюють потребу в поживних речовинах м’ясної худоби?

3. Які принципи організації годівлі м’ясних корів у різні виробничі періоди?

Тема 16. – Організація і проведення отелень м’ясних корів і догляд за новонародженими телятами

Мета заняття. Вивчити особливості сезонних і цілорічних отелень м’ясної худоби і опанувати організаційні підходи до їх проведення і догляду за телятами у перші дні їх життя.

Зміст заняття. Корови і нетелі взимку утримуються в приміщенні, де відбувається їх отелення. Тому важливе значення має правильна організація їх утримання в період розтелень і прийому телят. Оптимальним рішенням може бути створення в окремому приміщенні родильного відділення з стаціонарними денниками або обладнання в загальному приміщенні тимчасових денників або боксів. Денники відгороджують за допомогою дерев’яних збірних щитів розміром 3 x 3 м, висота – 1,8–2 м. Індивідуальні станки (бокси) розміром 2,5 х 3,0 х 1,5 м виготовляються з металічних труб, і на період розтелів розкладаються. Денників або боксів обладнують 10–15 штук на 100 маток. У кожному з них влаштовують годівницю і напувалку. Корів переміщують у денники за 1–2 дні до отелу і утримують 3–4 дні з новонародженими телятами.

З метою підвищення природної резистентності організму телят і формування пасивного імунітету потрібно забезпечити перше споживання ними молозива протягом 30–40 хвилин після народження у кількості 1,5–3 кг (у середньому 5% маси новонародженого). Особливо за цим необхідно слідкувати вночі. Корови з поганими материнськими якостями, які не “приймають” телят, вибраковуються.

За нормального перебігу отелення і достатнього розвитку молодняк, що вирощується на підсосі з матерями, зберігається краще. З метою профілактики захворювань новонароджених телят слід забезпечити повноцінну годівлю сухостійних корів і нетелів (бажано сіно-сінажно-силосно-концентратний тип годівлі), а глибокотільним коровам за 15 днів до отелення виключати з раціону силос, замінивши його доброякісним сіном. Велике значення має час першого споживання телятами молозива і прояв материнського інстинкту. На період отелення обов’язково організовується цілодобове чергування доглядачів.

Завдання 1. Вивчити і описати особливості організації сезонних отелень м’ясної худоби.

Завдання 2. Дати характеристику організації відтворення стада за цілорічних отелень у м’ясному скотарстві.

Завдання 3. Розрахувати потребу в денниках для проектованої ферми і накреслити схему обладнання приміщення на період отелення корів.

Контрольні питання.

  1. Охарактеризуйте біологічні особливості розмноження м’ясної худоби і вирощування телят.

  2. Як організовують сезонні отелення м’ясної худоби?

  3. Обґрунтуйте доцільність цілорічних отелень м’ясної худоби і умови їх організації.

Тема 17. Використання надремонтних телиць і «разових» корів у м’ясному скотарстві

Мета заняття Вивчити технологічні вимоги при використанні надремонтних телиць як «разових» корів і як контингенту для створення товарних стад м’ясної худоби.

Зміст заняття. На першому етапі створення товарного спеціалізованого м’ясного скотарства і нарощування м’ясного контингенту худоби можуть бути використані над- ремонтні телиці і малопродуктивні корови, яких здебільшого реалізують на м’ясо при низьких забійних кондиціях. За відповідної організації від надремонтних телиць можна отримати помісний молодняк, виростити його за технологією м’ясного скотарства до живої маси 450-550 кг і реалізувати на м’ясо. Частину помісних телиць можна використати для прискорення темпів створення маточного поголів’я товарної м’ясної худоби. Крім того, за період до отелення, підсисний і відгодівлі від «разової» корови-первістки можна отримати 120-150 кг приросту живої маси.

Основними елементами технології використання надремонтних телиць є:

  • формування поголів’я над ремонтних телиць;

  • вирощування телиць, в залежності від породи, до живої маси 320-360 кг;

  • запліднення (природно або штучно) телиць сім’ям бугаїв м’ясних порід;

  • ректальне обстеження телиць на тільність через 2-2,5 місяця після запліднення, вибракування ялових телиць і постановка їх на відгодівлю;

  • підготовка нетелів до отелень і проведення отелень у спеціальних секціях, обладнаних індивідуальними денниками, в яких утримують корів х телятами протягом 7-10 діб;

  • режимний метод вирощування телят на підсисі;

  • оцінка молочної продуктивності корів-первісток після 3 місяців підсису, вибракування низькопродуктивних тварин і постановка їх на відгодівлю;

  • - вирощування під високопродуктивними коровами декількох телят;

  • відлучення телят від матерів у віці 6-8 місяців;

  • оцінка молочної продуктивності корів за період підсису і визначення шляхів їх подальшого використання; на повторне запліднення (при високій продуктивності); на м’ясокомбінат (при живій масі не менше 450-300 кг) та в цех відгодівлі;

  • безприв’язне утримання тварин усіх груп з використанням узимку приміщень, а влітку – пасовищ;

  • застосування сезонних отелень в оптимальні строки – лютий-березень-квітень;

  • відгодівля вибракуваного поголів’я і корів після відлучення телят упродовж 2-2,5 місяці і реалізація їх на м’ясо живою масою 450-500 кг;

  • використання для запліднення телиць бугаїв-плідників м’ясних порід з урахуванням їх крупності, що дозволить уникнути важких отелень.

Завдання 1. Описати технологічні елементи і скласти схему використання надремонтних телиць на проектованій м’ясній фермі.