Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. робота СМС.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Обґрунтувати доцільність застосування штучного осіменіння у м’ясному скотарстві.

  2. Зазначте особливості організації штучного осіменіння корів і телиць у м’ясному скотарстві.

Модуль 2

Технологія спеціалізованого м’ясного скотарства

Тема 14. – Механізація виробничих процесів у м’ясному скотарстві

Мета заняття. Опанувати особливості механізації виробничих процесів у м’ясному спеціалізованому скотарстві

Зміст заняття. Специфіка м’ясного скотарства зумовлює використання недорогих і відносно простих технологічних засобів з метою максимального зменшення затрат праці на всіх технологічних операціях з обслуговування тварин.

М’ясних корів і телят утримують в окремих секціях, зроблених з підручних матеріалів, некондиційних металевих труб, дерев’яних брусів і дощок.

У секціях для телят встановлюють автонапувалки, самогодівниці для концкормів і сіна, влаштовують лази для доступу до корів.

Годують м’ясну худобу переважно кормами власного виробництва, для їх навантаження, доставки і роздавання використовують різні технічні засоби. Навантажують силос і грубі корми навантажувачем – подрібнювачем ПСК-5, фуражиром ФН-1,2 або грейферним навантажувачем ПЭ-0,8 Б. Зелені корми скошують, подрібнюють і навантажують косарками КИР-1,5, КИК- 1,4, подрібнювачем КУФ-1,8. Транспортувати і роздавати грубі, соковиті і зелені корми, а також кормосуміші найкраще кормороздавачами КТУ-10, РММ-5, РКА-8, а концентровані корми – кормороздавачами КУТ-3А.

У м’ясному скотарстві у стійловий період доцільно облаштовувати різноманітні самогодівниці (для соломи, сіна, силосу, концкормів) на вигульно-кормових майданчиках. Їх використання значною мірою сприяє економії матеріальних і трудових затрат на доставку і роздавання кормів.

У літній період найефективнішим є пасовищне утримання худоби і поїдання зелених кормів «з кореня».

Напування тварин є одним з важливих виробничих процесів, що безпосередньо впливає на здоров’я і продуктивність тварин. Для напування м’ясної худоби використовуються групові автонапувалки АГК-4А з електропідігрівом на 50-75 голів, які встановлюються на вигульно-кормовому майданчику, або АКГ-12 у яких вода не підігрівається, але не замерзає взимку за рахунок подвійного кожуха і постійної циркуляції води. На пасовища воду доставляють автомобілями або причіпними цистернами, а також пересувними напувалками ВУК-3, що агрегатуються з тракторами Т-40, МТЗ-80,МТЗ-82.

Затрати праці на прибирання гною в спеціалізованому м’ясному скотарстві хоча й не дуже великі, але становлять значну частину в загальних затратах праці на виробництво продукції. За безприв’язного утримання м’ясної худоби на глибокій незмінюваній підстилці гній з приміщень, вигульно-кормових майданчиків, з-під навісів видаляється 1-2 рази на рік трактором з бульдозерною лопатою типу БН-1 чи різними мобільними агрегатами. З цією метою поперечні перегородки в секціях роблять легкими або такими, що відчиняються.

За безприв’язно-боксового утримання тварин гній з проходів прибирають колісним трактором з бульдозерною лопатою 1 раз в день. Можливе також використання скребкових установок УС-15, УС-Ф- 170, УС-250 для прибирання поздовжніх проходів і УС-10 для видалення гною з поперечних каналів.

Завдання 1. Ознайомитись із засобами механізації на м’ясній товарній фермі та скласти перелік необхідних механізмів і агрегатів для проектованої м’ясної товарної ферми.