Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. робота СМС.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Дати характеристику вгодованості та її визначення у м’ясної худоби.

  2. На які групи поділяється м’ясна худоба?

  3. На які класи поділяється молодняк м’ясної худоби?

  4. Назвіть основні щупи великої рогатої худоби.

Рекомендована література

  1. Басовський М.З, Буркат В.П., Вінничук Д.Т. та ін. Розведення сільськогосподарських тварин. – Біла Церква, 2001. – С .109-115.

  2. Козак В. Визначення вгодованості великої рогатої худоби та оцінка якості яловичини. // Тваринництво України. – 2005. - №6. – С.9-13.

  3. Мосолов М.І. Визначення м’ясності худоби. – К.: Урожай, 1974.- С.67-74.

  4. Рубан Ю.Д. Скотарство і технологія виробництва молока і яловичини.- Х.: Ескада, 2003.- С.109-119.

Тема 6. – Типи конституції м’ясної худоби

Мета заняття. Вивчити конституційні особливості великої рогатої худоби спеціалізованих м’ясних порід.

Зміст заняття. У тваринництві під конституцією розуміють морфологічні та функціональні особливості організму тварин, що склались на основі спадковості та набутих властивостей і виражаються в певних формах будови тіла та інших ознаках.

Оцінюючи конституцію, виділяють чотири основних типи («тип» у перекладі з грецької означає «модель»):

1. Вузькотілий (дихальний, лептосомний, видовжених форм) характеризується високим або середнім зростом, вузькогрудістю, слабо розвиненою мускулатурою, сухощавістю, підвищеною збудливістю, схильністю до легеневих захворювань. Цей тип найбільш виражений у сірої української худоби.

2. Широкотілий (травний, ейрисомний, коротких форм) характеризується середнім або низьким зростом, широкогрудістю, короткою шиєю, рихлою мускулатурою, підвищеним апетитом, здатністю до ожиріння й шлункових захворювань. Яскравим представником цього типу є абердин-ангуси.

3. Мускульний (середній, атлетичний) – цей тип проміжний між двома першими гранично протилежними один одному. Він відрізняється добре розвиненою мускулатурою і відповідною будовою скелета (шароле, санта-гертруда).

4. Нервовий (кранільний) характеризується надмірною збудливістю, великою головою, добре розвиненою щільною мускулатурою. При обслуговуванні таких тварин (кіани, зебу) необхідна особлива обережність.

П.М. Кулешов за розвитком кістяка, шкіри, мускулатури, підшкірного жиру, внутрішніх органів та їх співвідношенням розділяв тварин також на чотири основних типи: грубий і ніжний, рихлий (крихкий, сирий) і щільний (сухий).

Груба конституція характеризується товстим грубим кістяком та шкірою, об’ємною щільною мускулатурою із слабо вираженими жировою і сполучною тканинами, великою важкою головою, товстим і грубим волосяним покривом (кіани). Такі тварини довгорослі, не схильні до ожиріння.

Тварини ніжної конституції (шароле, лімузини) мають тонку, щільну шкіру, тонкий і короткий волос, тонкий, щільний, достатньо міцний кістяк невелику легку голову, помірно розвинену щільну мускулатуру. Вони мають живий темперамент та інтенсивний обмін речовин.

Для рихлої (крихкої) конституції характерний надмірний розвиток підшкірного і міжм’язового жиру, м’яка товста шкіра, легкий міцний кістяк, тонкий і довгий волос. Мускулатура рихла, об’ємна, але не пружна, здатна до жирових відкладень (абердин-ангуси, герефорди). Такі тварини добре і швидко відгодовуються, дають мармурове м’ясо.

Щільна (суха) конституція – антагоніст рихлої. Для тварин цього типу характерна пропорційна будова тіла, щільна добре розвинена мускулатура з слабким розвитком сполучної тканини і жирових відкладень, компактний збитий тулуб, міцний товстий кістяк, щільна шкіра (сіра українська худоба)

М.Ф.Іванов доповнив класифікацію П.М кулешова типом міцної конституції, близьким за своєю характеристикою до щільного типу. Такі тварини мають масивний кістяк, щільну мускулатуру, пропорційну будову тіла. У них добре розвинені дихальна, кровоносна і травна системи. Для м’ясної худоби – це найбажаніший тип конституції.

На практиці частіше використовуються проміжні та змішані типи конституції; грубий рихлий, грубий щільний, ніжний рихлий, ніжний щільний.

Завдання 1. Вивчити характеристику типів конституції м’ясної худоби і визначити тип конституції представників окремих порід м’ясної худоби на рис. 1.

Бугай шаролезької породи.

Бугай кіанської породи.

Бугай породи санта-гертруда.

Бугай герефордскої породи.

Корова симентальської породи.

Рис.2. Типи конституції м’ясної худоби