Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzk.pdf
Скачиваний:
301
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
8.75 Mб
Скачать

1... Ми бажаємо безумовно, щоб те, що депутатами і нами буде зроблено за порадою трьох станів щодо підмоги, … реформ, …монети, і з інших питань, …цілком і назавжди ввійшло в силу і не піддавалося ніяким змінам, ні скасуванню.

2. І щоб ці підмоги, субсидії, податки були використані винятково на військові потреби, … і щоб їх стягували і розподіляли не люди сеньйора короля..., а розумні, чесні і самостійні люди, що одержали повноваження, обрані й призначені для цього трьома станами...

5.Тому що підмога вотована нам тільки на один рік, а тягар війни дуже великий і обтяжливий, …ми велимо, за згодою трьох станів, що без усяких грамот і письмових наказів з боку сеньйора чи короля від наших посадових осіб три стани можуть збиратися в Парижі, інших місцях, два чи більше разів, якщо виявиться необхідним..., щоб обміркувати і вжити необхідних заходів для ведення війни, здійснення ордонансу про підмогу й устрій кращого управління державою.

7.Ми строго наказуємо всім суддям держави відтепер і на усі часи…терміново і добре відправляти правосуддя в усіх інстанціях,...поводитися з ними (підсудними) чемно і дружелюбно, також і з бідними людьми, що будуть мати до них справу.

8.Ми…велімо, щоб посади прево, сільських нотаріусів, віконтів, секретарів і ін., що мають відношення до судочинства, надалі не продавалися і не віддавалися на відкуп, а заміщалися особами на платню і за згодою місцевих штатів і навколишнього населення

іщоб бальї, сенешали, і віконти не були суддями в тих областях, відкіля вони родом і в якій вони мають постійне місце проживання..

18.Надалі назавжди припиняються захоплення для короля...і ні король батько, ні ми, ні хто-небудь інший не будемо брати з жителів... чого-небудь (інакше як) за справедливою ціною...

Примітка:

Документи № 1—2 використані з: Шевченко О. О. Історія держави і права зарубіжних країн: Хрестоматія для студентів юридичних вузів та факультетів.—К.: Вентурі, 1995. — С. 63—66, 51—53. Документ № 3 використаний з: Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран: для вузовпоспец. «Правоведение» / Подред. испредисл. З. М. Черниловского. — М., 1984. — С. 112—114.

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА

1.Барг М. А. Исследования по истории английского феодализма в XI—XIІІ вв. — М., 1962.

2.Батыр К. И. История феодального государства Франции. — М., 1975.

3.Блок М. Феодальне суспільство. — К., 2002.

4.Галанза П. Н. Феодальное государство и право. — М., 1963.

5.Гутнова Е. В. Возникновение английского парламента: Из истории английского общества

игосударства ХІІІ века. — М.: Изд-во МГУ, 1960.

6.Історія держави і права зарубіжних країн (Середні віки та ранній новий час): Навч. посібник / Б. Й. Тищик (ред.) — Л.: Світ, 2006.

7.Образование раннефеодального государства в Европе. — М., 1963.

8.Лисневский Э. В. История феодального государства и права Англии. — Ростов — н/Д,

1981.

9.Колесницкий Н. Ф. Феодальное государство. — М., 1967.

10.Кучма В. В. Создание и деятельность органов общественной полиции во Франции в период абсолютизма // Античная древность и Средние Века: Сб. 15. — М., 1978.

11.Прокопьев В. П. История германской государственности X—XVIII вв. — Калининград,

1984.

209

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]