Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzk.pdf
Скачиваний:
301
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
8.75 Mб
Скачать

70. Загальною тенденцією у розвитку кримінально-процесуального права розвину-

тих зарубіжних країн є………………………………………………....

Завдання 8. Схарактеризуйте:

1.Просвітницько-гуманістичну теорію кримінального права.

2.Класичну школу кримінального права.

3.Антрополого-соціологічну школу кримінального права.

4.Джерела кримінального права країн англо-американської правової сім’ї.

5.Джерела кримінального права країн континентальної правової сім’ї.

6.Основні інститути кримінального права країн англо-американської правової сім’ї.

7.Основні інститути кримінального права країн континентальної правової сім’ї.

8.Джерела кримінального процесу.

9.Основні риси кримінального процесу

Завдання 9. Використовуючи матеріал теми та додаткову літературу, підготуйте на вибір тематичне повідомлення обсягом 5—8 сторінок про професійну і наукову діяльність відомих західноєвропейських юристів ХІХ—ХХ століть.

 

Джерела

 

Документ № 1

 

КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС

 

Франції (1810 р .)

 

( витяги )

Попередні постанови

Статті

..................................................................................................1—5

Ст. 1. Злочинне діяння, яке закони карають поліцейськими покараннями, є порушенням.

Злочинне діяння, яке закони карають виправними покараннями, є проступком. Злочинне діяння, яке закони карають мученицькими або ганебними покаран-

нями, є злочином.

КНИГА ПЕРША. ПРО ПОКАРАННЯ КАРНІ

Й ВИПРАВНІ ТА ПРО ЇХ НАСЛІДКИ

Ст. 6. Покараннями кримінальними є покарання мученицькі та ганебні або тільки ганебні.

Ст. 7. Покараннями мученицькими й ганебними є: 1) смерть; 2) каторжні роботи довічні; 3) депортація; 4) каторжні роботи термінові; 5) поміщення до будинку для божевільних.

У визначених законом випадках сумісно з покаранням мученицьким може призначатися таврування і загальна конфіскація.

Ст. 9. Покараннями виправними є: 1) ув’язнення на термін у виправному закладі; 2) тимчасове позбавлення деяких прав — політичних, громадянських або

сімейних; 3) штраф.

12—39

Глава I. Про покарання карні.................................................................................

Ст. 12. Будь-кому з осуджених до страти відсікається голова.

Ст. 15. Чоловіки, приречені до каторжних робіт, використовуються на найтяжчих роботах, вони волочуть на ногах гарматні ядра або закуті по двоє ланцюгом, якщо цьому не перешкоджає робота, яку вони виконують.

579

Ст. 26. Вирок до смертної кари приводиться до виконання на одній з публічних площ місцевості, яка вказується в обвинувальному вироку.

Ст. 27. Якщо приречена до смертної кари жінка оголосить себе вагітною і це підтвердиться, то покарання призводиться до виконання лише після народження

дитини.

40—43

Глава II. Про покарання виправні..........................................................................

Ст. 40. Приречений до покарання ув’язненням поміщається до виправного будинку й використовується на одній з робіт, встановлених у цьому будинку, за власним вибором. Термін цього покарання не може бути менше шести днів і більше п’яти років, за винятком випадків рецидиву.

Глава III. Про покарання й інші каральні заходи, які можуть бути призначені

за злочини та провини............................................................................................................

55

Глава IV. Про покарання за рецидив злочинів та провин....................................

56—58

КНИГА ДРУГА. ПРО КАРАНИХ ОСІБ, ПРО ОСІБ, ЗВІЛЬНЕНИХ

 

ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ АБО ВІДПОВІДАЛЬНИХ

 

ЗА ЗЛОЧИНИ АБО ПРОСТУПКИ

 

Глава єдина...............................................................................................................

59—74

Ст. 59. Співучасники злочину або проступку підлягають тому ж покаранню, що й виконавці цього злочину або проступку, за винятком випадків, коли закон постановляє інше.

Ст. 61. Ті, хто, знаючи про злочинну поведінку зловмисників, котрі займаються розбоєм або насильницькими посяганнями проти безпеки держави, громадського спокою, окремих осіб або власності, як правило, надають їм помешкання, притулок, або місце збору, караються як їх співучасники.

Ст. 66. Якщо підсудний не досяг шістнадцятирічного віку і встановлено, що він діяв без розуму, то він підлягає виправданню; але, зважаючи на обставини, його віддають батькам або відправляють до виправного будинку для виховання й утримання в ньому протягом числа років, визначених вироком, але не довше ніж досягнення неповнолітнім двадцяти років.

КНИГА ТРЕТЯ. ПРО ЗЛОЧИНИ, ПРОВИНИ ТА ЇХ ПОКАРАННЯ

РОЗДІЛ I. ЗЛОЧИНИ І ПРОВИНИ ПРОТИ ПУБЛІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ..........

75—294

Глава I. Злочини і провини проти безпеки держави ..........................................

75—108

Ст. 91. Посягання або заколот, метою котрого є розв’язання громадянської війни шляхом озброєння або підбурювання громадян чи жителів озброюватися один проти одного, або здійснити погром, різанину й пограбування в одній чи декількох общинах, караються смертною карою, майно ж винних конфіскується.

Ст. 102. Караються як винні у злочинах і заколотах, згадані в цьому розділі, всі, хто у проголошуваних у публічних місцях і зборах промовах, у розклеєних афішах або в надрукованих творах прямо закликають громадян до скоєння цих злочинів.

Ст. 103. Всі особи, які дізналися про створені заколоти або злочини, передбачувані проти внутрішньої безпеки держави, й не повідомили уряд, або адміністративну владу або судову поліцію про ці факти протягом двадцяти чотирьох годин після того, як вони стали їм відомі, караються, хоча було б встановлена

відсутність будь-якої співучасті з їх сторони, за одне недонесення.

109—131

Глава II. Злочини і провини проти конституційної хартії.............................

Глава III. Злочини і провини проти громадського спокою..............................

132—294

Ст. 177. Будь-яка публічна посадова особа адміністративного або судового відомства, будь-який агент або довірений публічної адміністрації, які приймають пропозиції або обіцянки, або отримують подарунки чи підношення за здійснені

580

дії, які входять до кола їх службових обов’язків або посади, […] що не підлягає винагороді, карається виставленням біля ганебного стовпа в нашийнику і присуджується до штрафу в розмірі подвійної вартості прийнятих обіцянок або отриманих речей, але не нижче 200 франків.

Ст. 180. Особі, котра здійснила підкуп, ніколи не повертаються ні речі, які були вручені, ні їх вартість; вони конфіскуються на користь благодійних закладів місця, де було здійснено підкуп.

Ст. 219. Караються як бунтівні ті зборища бунтівників, які були організовані зі зброєю або без неї й супроводжувалися насильством чи погрозами проти адміністративної влади, чиновників, агентів поліції або проти публічної сили:

1)робітниками або поденниками в публічних майстернях або мануфактурах;

2)особами, яких прийнято до благодійних установ;

3)ув’язненими, звинуваченими, підсудними або засудженими.

РОЗДІЛ II. ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ ПРИВАТНИХ ОСІБ.............

295—463

Глава I. Про злочини і провини проти особистості........................................

295—378

РОЗДІЛ IІ. ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ.................

295—463

Глава I. Про злочини та провини проти особи.................................................

132—294

Ст. 295. Навмисне позбавлення життя вважається навмисним убивством. Ст. 296. Будь-яке умисне вбивство, яке здійснено умисно або з засади, вважа-

ється переднавмисним вбивством.

Ст. 302. Будь-який винний в умисному вбивстві, батьковбивстві, дітовбивстві та отруєнні карається смертною карою. При цьому щодо батьковбивства застосовується постанова, яка міститься у статті 13.

Ст. 304. Навмисне вбивство тягне за собою смертну кару, якщо воно передувало іншому злочинові або проступку, супроводжувало їх або слідувало за ними. В будь-якому іншому випадку винний в умисному вбивстві карається довічними каторжними роботами.

Ст. 319. Той, хто через невправність, непорозуміння, неуважність, необережність або недотримання правил ненавмисно позбавить будь-кого життя або буде мимовільною причиною цього, карається тюремним ув’язненням на термін від трьох місяців до двох років і штрафом від 50 до 600 франків.

Ст. 320. Якщо наслідком невправності або необережності будуть тільки рани або забиті місця, то винний карається ув’язненням від шести днів до двох місяців і штрафом від 16 до 100 франків.

Ст. 321. Умисне вбивство, як і нанесення ран та ударів, вибачальні, якщо вони були викликані ударами або насиллям над особою.

Ст. 322. Однаково вибачальними, є злочини і проступки, згадані в попередній статті, якщо вони були здійснені при відбитті в день спроби перелізти або порушити огорожу, стіну, або при спробі пролізти в дім, або помешкання, або їх прибудови. Якщо діяння відбулося вночі, то воно підпадає під дію ст.329.

Ст. 326. Коли вибачальний факт буде доведений, якщо справа йде про злочин, який тягне смертну кару або довічні каторжні роботи, або депортацію, покарання знижується до тюремного ув’язнення на термін від шести місяців до двох років.

Ст. 328. Немає ні злочину, ні проступку, якщо позбавлення життя, нанесення ран або ударів було викликано необхідністю звернутися до законної оборони самого себе або іншого.

Ст. 329. До випадків необхідності звернутися до оборони належать два випадки:

1)якщо позбавлення життя було здійснено, а рани або удари були нанесені при відбитті вночі спроб проникнути в дім, помешкання або їх побудови;

2)якщо діяння відбулося при захисті себе від тих, хто чинить крадіжку з насиллям або пограбування.

Глава II. Злочини та провини проти власності ...............................................

379—463

581

Ст. 381. Смертною карою караються особи, які винні у крадіжці, здійсненій при сукупності таких обставин:

1)якщо крадіжку було здійснено вночі;

2)якщо вона була здійснена двома або декількома особами;

3)якщо винні або один з них мали при собі відкрито або приховано зброю.

4)якщо злочин було скоєно ними шляхом зовнішнього зламу, влізання або використання фальшивих ключів у домі, квартирі, кімнаті, або приміщенні — заселених, або які служать для проживання, або прибудованих; або ж шляхом привласнення звання публічної посадової особи і службовця цивільного або воєнного відомств, перевдягнення в мундир або формений одяг посадової особи або службовця, або посилання на підроблений наказ цивільної або воєнної влади;

5)якщо злочин було скоєно ними з насиллям або погрозою використати зброю.

Ст. 382. Карається довічними каторжними роботами будь-яка особа, винна у здійсненні крадіжки за допомогою насилля і більше за того при наявності двох з перших чотирьох обставин, передбачених попередньою статтею. Якщо ж насилля, за допомогою якого була здійснена крадіжка, залишило сліди ран або ударів, то однієї тієї обставини достатньо, щоб були призначені довічні каторжні роботи.

Ст. 385. Карається строковими каторжними роботами на термін будь-яка особа, винна у крадіжці, здійсненій з насиллям, яке не супроводжується ніякими іншими обставинами, або у крадіжці без насилля, але за сукупності трьох таких обставин: 1) якщо крадіжку було здійснено вночі; 2) якщо була здійснена двома або більшою кількістю осіб; 3) якщо винний або один з винних мав при собі відкрито або приховано зброю.

КНИГА ЧЕТВЕРТА. ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПОРУШЕННЯ ТА ПОКАРАННЯ

Глава I. Про покарання.......................................................................................

464—470

Ст. 464. Поліцейськими покараннями є тюремне ув’язнення, грошовий штраф

і конфіскація певних предметів, на які накладено арешт.

від одного до

Ст. 465. Штрафи за порушення можуть бути призначені

п’ятнадцяти франків виключно, і обертаються на користь тієї комуни, де було здійснено порушення.

Ст. 467. Для стягнення штрафу застосовується особисте затримання. За не-

сплату штрафу засуджений може бути підданий ув’язненню

більше, ніж на

п’ятнадцять днів, якщо він доведе свою неплатоспроможність.

471—484

Глава II. Порушення і покарання.......................................................................

 

Документ № 2

ЗВІД ЗАКОНІВ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ (1948 р.) (витяги)

РОЗДІЛ 18. ЗЛОЧИНИ І КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

 

ЧАСТИНА І. ЗЛОЧИНИ

 

Глава 1. Загальні положення..........................................................................................

§1

Глава 2. Літальний апарат і моторизований транспортний засіб.........................

§31

Глава 3.

Тварини, птахи, риби й рослини ....................................................................

§41

Глава 5.

Підпал...............................................................................................................

§81

Глава 7.

Напад .............................................................................................................

§111

582

Глава 9. Банкрутство.................................................................................................

§151

Глава 10. Біозброя

§201

Глава 11. Хабарництво, підкуп і конфлікти інтересів............................................

Глава 12. Громадське безладдя..................................................................................

§231

Глава 13. Цивільні права.............................................................................................

§241

Глава 15. Вимоги й послуги з питань, що торкаються інтересів уряду................

§281

Глава 17. Монети й девізи..........................................................................................

§331

Глава 17А. Управління громадським транспортом під упливом алкоголю й

 

наркотиків

 

Глава 18. Убивство, викрадення й напад на члена Конгресу або Уряду, Верхо-

§351

вного суду............................................................................................................................

Глава 19. Змова............................................................................................................

§371

Глава 21. Неповага до органу влади...........................................................................

§401

Глава 23. Договори ......................................................................................................

§431

Глава 25. Підробка та підлог.....................................................................................

§471

Глава 27. Митні правила.............................................................................................

§541

Глава 29. Вибори й політична діяльність.................................................................

§591

Глава 31. Розтрата і крадіжка.................................................................................

§641

Глава 33. Емблеми, знаки відмінностей і найменування .........................................

§701

Глава 35. Втеча й незаконне звільнення....................................................................

§751

Глава 37. Шпигунство й цензура ...............................................................................

§791

Глава 39. Вибухові та займисті речовини ................................................................

§831

Глава 40. Ввезення, виготовлення, поширення та збереження вибухових речо-

§841

вин........................................................................................................................................

Глава 41. Вимагання й погрози...................................................................................

§871

Глава 42. Кредитні угоди, що укладаються за умовою вимоги повернення

§891

кредиту................................................................................................................................

Глава 43. Видання себе за іншу особу........................................................................

§911

Глава 44. Вогнепальна зброя.......................................................................................

§921

Глава 45. Міжнародні відносини................................................................................

§951

Глава 46. Конфіскація.................................................................................................

§975

Глава 47. Обман і помилкові дії................................................................................

§1001

Глава 49. Особи, котрі ховаються від правосуддя................................................

§1071

Глава 50. Азартні ігри...............................................................................................

§1081

Глава 50А. Геноцид

§1111

Глава 51. Убивство ...................................................................................................

Глава 53. Викрадення людини...................................................................................

§1151

Глава 5. Індіанці.........................................................................................................

§1201

Глава 57. Трудові відносини......................................................................................

§1231

Глава 59. Перевезення спиртних напоїв..................................................................

§1261

Глава 61. Лотереї......................................................................................................

§1301

Глава 63. Шахрайство з використанням пошти...................................................

§1341

Глава 65. Злочинне заподіяння шкоди майну...........................................................

§1361

Глава 67. Армія і військово-морський флот............................................................

§1381

Глава 69. Національність і громадянство..............................................................

§1421

Глава 71. Непристойність .......................................................................................

§1461

Глава 73. Перешкоджання відправленню правосуддя............................................

§1501

Глава 75. Паспорти й візи ........................................................................................

§1541

Глава 77. Пеонаж і рабство.....................................................................................

§1581

Глава 79. Псевдосвідчення........................................................................................

§1621

Глава 81. Піратство й каперство...........................................................................

§1651

Глава 83. Поштова служба......................................................................................

§1691

Глава 84. Убивство, викрадення й напад на Президента або співробітника

§1751

його апарату.....................................................................................................................

583

Глава 85. Товари, виготовлені ув’язненими ............................................................

§1761

Глава 87. В’язниці......................................................................................................

§1791

Глава 89. Професії та заняття...............................................................................

§1821

Глава 91. Державні землі..........................................................................................

§1851

Глава 93. Публічні посадові особи та службовці...................................................

§1901

Глава 95. Рекет..........................................................................................................

§1951

Глава 96. Організації, що займаються рекетом....................................................

§1961

Глава 97. Залізниці

§2031

Глава 99. Зґвалтування (скасовано).........................................................................

Глава 101. Записи і звіти..........................................................................................

§2071

Глава 102. Учинення безладь....................................................................................

§2101

Глава 103. Пограбування...........................................................................................

§2111

Глава 105. Саботаж.................................................................................................

§2151

Глава 107. Моряки та безквиткові пасажири........................................................

§2191

Глава 109. Обшуки та накладення арешту ............................................................

§2233

Глава 109А. Сексуальна образа

 

Глава 110. Використання дітей для одержання зображень порнографічного

§2251

характеру..........................................................................................................................

Глава 110А. Насильство в родині............................................................................

§2261

Глава 111. Судноплавство........................................................................................

§2271

Глава 113. Викрадене майно.....................................................................................

§2311

Глава 113А. Обман у сфері телемаркетингу .........................................................

§2325

Глава 113В. Тероризм................................................................................................

§2331

Глава 113С. Зґвалтування.........................................................................................

§2340

Глава 114. Торгівля контрабандними цигарками...................................................

§2341

Глава 115. Зрада, заклик до заколоту і підривні дії ...............................................

§2381

Глава 117. Торгівля білими рабами..........................................................................

§2421

Глава 119. Перехоплення телеграфних і підслуховування усних повідомлень ...............

§2510

............................................................................................................................................Глава 121. Проникнення в телеграфну й електронну системи зв’язку та до-

§2701

кументи укладання угод...................................................................................................

Глава 123. Заборона на видачу й використання певної інформації особистого

§2710

характеру автомобільного управління ..........................................................................

ЧАСТИНА II. КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

ГЛАВА 227. ВИРОКИ

Підрозділ А

Загальні положення

§ 3551. Санкціоновані покарання

(а) Загальне. За винятком, який прямо передбачає інше, підсудний, визнаний винним у зазіханні, що описано в будь-якому федеральному статуті, включаючи параграфи 13 і 1153, окрім як в акті Конгресу, застосовуваному виключно в окрузі Колумбія або в Єдиному кодексі військової юстиції, карається —

відповідно до положень цього розділу для того, щоб були досягнуті цілі, зазначені у пропозиціях (А) — (У) параграфу 3553(а) (2), такою мірою, якою вони можуть бути прийняті до уваги з урахуванням всіх обставин справи.

(b) Фізична особа. Особа, визнана винною у здійсненні зазіхання, карається відповідно до положень параграфу 3553:

(1) терміном пробації, передбаченим у підрозділом B;

584

(2)сплатою штрафу, передбаченого підрозділом C; або

(3)терміном тюремного ув’язнення, передбаченого підрозділом D.

Покарання у вигляді штрафу може бути призначене на додаток до будь-якого іншого покарання...

(с) Організації. Організація, визнана винною в зазіханні, карається відповідно до положень параграфу 3553:

(1)терміном пробації, передбаченим підрозділом B;

(2)сплатою штрафу, передбаченого підрозділом С. Покарання у вигляді штрафу може бути призначене на додаток до покарання у вигляді пробації…

Підрозділ D

Тюремне ув’язнення

§3581. Вирок до тюремного ув’язнення

(а) Загальне. Підсудний, визнаний винним у зазіханні, може бути присуджений до терміну тюремного ув’язнення.

(b) Санкціоновані терміни. Тюремне ув’язнення може призначатися:

(1)за фелонію класу А — на термін життя підсудного або на будь-який термін;

(2)за фелонію класу В — на термін, не більший 25 років;

(3)за фелонію класу C — на термін, не більший 12 років;

(4)за фелонію класу D — на термін, не більший шести років;

(5)за фелонію класу Е — на термін, не більший трьох років;

(6)за місдімінор класу А — на термін, не більший одного року;

(7)за місдімінор класу В — на термін, не більший шести місяців;

(8)за місдімінор класу C — на термін, не більший 30 днів;

(9)за порушення— на термін не більш п’яти днів.

ГЛАВА 228. СМЕРТНИЙ ВИРОК

§3591. Вирок до страти

(а) Підсудний, визнаний винним у:

(1)зазіханні, описаному у §794 (шпигунство) або у § 2301 (зрада),

(2)будь-якому іншому зазіханні, за яке передбачена страта, якщо підсудний, як було встановлено за межами розумних сумнівів у слуханні відповідно до §3593:

(А)навмисно убив потерпілого; (В)навмисно наніс тяжкі тілесні ушкодження, які спричинили смерть потерпілого;

(С) навмисно брав участь у дії, розуміючи, що будь-яка особа могла бути позбавлена життя думаючи, що смертоносна сила могла бути використана стосовно будьякої особи, що не є учасником зазіхання, і потерпілий загинув у результаті цієї дії; або

(D) навмисно і специфічним чином брав участь в акті насильства, усвідомлюючи, що цей акт створював велику погрозу для життя будь якої особи, що не є учасником цього зазіхання, таку, що участь в акті складала необережну зневагу до людського життя, і потерпілий загинув безпосередньо в результаті цього акту, —

карається стратою, якщо після розгляду факторів, зазначених у § 3592, у ході слухання, проведеного відповідно до § 3593, встановлено, що винесення смертного вироку

євиправданим; не можуть бути присуджені до страти особи, котрі не досягли під час здійснення зазіхання 18-річного віку.

§3592. Пом’якшувальні й обтяжувальні фактори, що мають бути розглянуті при рішенні питання про виправданість смертного вироку

(а) Обтяжуючі обставини. При рішенні питання про винесення смертного вироку повинні бути прийняті до уваги будь-які пом’якшувальні обставини, включаючи такі:

(1)Зменшена здатність. Здатність обвинувачуваного оцінювати неправильність своєї поведінки, погоджувати поведінку з вимогами закону значно зменшена...

(2)Примус. Обвинувачуваний діяв під незвичайним і значним примусом,...

585

(3)Незначна участь. Обвинувачуваний карається як один з основних учасників зазіхання, що було зроблено іншим, але його участь була відносно невеликою...

(4)Однаковою мірою винні. Інший обвинувачуваний або обвинувачувані, однаково винні у злочині, не повинні каратися стратою.

(5)Відсутність попередньої злочинної діяльності. Обвинувачуваний раніше не скоював серйозних кримінальних правопорушень...

(6)Розлад. Обвинувачуваний вчинив зазіхання під упливом серйозного психічного чи емоційного розладу...

(7)Згода потерпілого. Потерпілий погодився зі злочинною поведінкою, результатом чого стала його смерть.

(8)Інші фактори. Інші фактори з біографії і характеру обвинувачуваного або будьякі обставини вчинення зазіхання, що можуть бути використані проти винесення смертного вироку.

Документ № 3

ЗАКОН ПРО КРИМІНАЛЬНУ ЮСТИЦІЮ АНГЛІЇ (1991 р.) (витяги)

ЧАСТИНА 1. ПОКАРАННЯ У ВИГЛЯДІ ТЮРЕМНОГО УВЯЗНЕННЯ

Терміни тюремного ув’язнення

2. — (1) Ця стаття застосовується в разі, коли суд призначає покарання у вигляді тюремного ув’язнення інше, ніж те, що точно визначено у законі.

(2) Покарання у вигляді тюремного ув’язнення повинне бути:

(а) на такий термін (котрий не перевищує встановленого максимуму), що, на думку суду, відповідний серйозності злочину або комбінації злочинів та інших злочинів, пов’язаних з ним;

(б) у тому разі, коли злочин має насильницький або сексуальний характер, на такий тривалий термін (що не перевищує цей максимум), що, на думку суду, необхідний для захисту суспільства від серйозної шкоди, заподіяної злочинцем.

(3) У тому випадку, коли суд призначає покарання у вигляді тюремного ув’язнення на термін більш тривалий, ніж цього вимагає домірність серйозності злочину, або комбінація злочинів та інші злочини, пов’язані з ним, суд повинний:

(а) заявити у відкритому судовому засіданні, що його думка ґрунтується на пункті

(2)(б) вище, а також причини, що спонукали його до цього; (б) пояснити злочинцеві у відкритому судовому засіданні й простою мовою, чому

покарання призначено на такий термін.

Документ № 4

КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС ФРАНЦІЇ (1992 р.) (витяги)

КНИГА ПЕРША. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

РОЗДІЛ I. КРИМІНАЛЬНИЙ ЗАКОН

Глава 1. Загальні принципи

Ст. 111-1. — Злочинні діяння класифікуються в її відповідності до їх ваги на злочини, провини й порушення.

586

Ст. 111-2. — Закон визначає злочини та провину і встановлює покарання, які застосовуються до їх виконавців.

Регламент визначає порушення і встановлює, в межах і відповідно до розходжень, установлених законом, покарання, які застосовуються до порушників.

Ст. 111-3. — Ніхто не може бути підданий покаранню: за злочин або провину, елементи яких не визначені законом, або за порушення, елементи якого не визначені регламентом....

Ст. 111-4. — Кримінальний закон підлягає суворому тлумаченню.

Ст. 111-5. — Суди кримінальної юрисдикції мають право тлумачити адміністративні, регламентаційні або індивідуальні акти й оцінювати їх дійсність, якщо від цього залежить вирішення по кримінальній справі, представленій на їх розгляд.

РОЗДІЛ II. ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Глава 1. Загальні положення

Ст. 121-1. — Ніхто не підлягає кримінальній відповідальності інакше, як за своє власне діяння.

Ст. 121-2. — Юридичні особи, за винятком Держави, підлягають кримінальній відповідальності з урахуванням положень ст. З 121-4 по 121-7 і у випадках, передбачених законом або регламентом, за злочинні діяння, зроблені на їх користь або органами — представниками юридичної особи.

Однак органи місцевого самоврядування та їх об’єднання підлягають кримінальній відповідальності тільки за злочинні діяння, зроблені при виконанні делегованих повноважень по громадській службі.

Кримінальна відповідальність юридичних осіб не виключає таку для фізичних осіб — виконавців або співучасників тих же самих діянь.

Ст. 121-3. — Злочин чи провина не мають місця в разі відсутності наміру на їх здійснення.

Однак, якщо закон це передбачає, в разі необережності або недбалості ненавмисного поставлення в небезпеку іншої людини має місце провина.

Порушення не має місця у випадку дії нездоланної сили. Ст. 121-4. — Виконавцем злочинного діяння є особа, котра:

п. 1. здійснює діяння, передбачене кримінальним законом або регламентом; п. 2. намагається скоїти злочин або у випадках, передбачених законом, провину.

Ст. 121-6. — Співучасник злочинного діяння у визначенні ст. 121-7 карається як його виконавець.

РОЗДІЛ III. ПРО ПОКАРАННЯ

Глава 1. Про види покарань

Відділ 1. Про покарання, які застосовуються до фізичних осіб. Підвідділ 1. Про кримінальні покарання Ст. 131-1. — Кримінальні покарання, яким піддаються фізичні особи:

п. 1. кримінальне ув’язнення або кримінальне заточення довічно; п. 2. кримінальне ув’язнення або кримінальне заточення на термін, більший 30 років;

п. 3. кримінальне ув’язнення або кримінальне заточення на термін, більший 20 років; п. 4. кримінальне ув’язнення або кримінальне заточення на термін, більший 15 років. Тривалість кримінального ув’язнення або кримінальне заточення на термін не може

бути меншим 10 років.

Ст. 113-8. — У випадках, передбачених ст. 113-6 і 113-7, кримінальне переслідування провин може бути почато тільки за вимогою прокуратури. Вимозі прокуратури повинна передувати скарга потерпілого або осіб, котрі мають на це право, або офіційне обвинувачення влади країни, де діяння було зроблено.

Відділ 2. Про покарання, застосовувані до юридичних осіб Підвідділ 1. Про покарання кримінальні та виправні

587

Ст. 131-37. — Кримінальні абовиправні покарання, яким піддаються юридичні особи: п. 1. штраф; п. 2. У випадках, передбачених законом, покарання, перераховані у ст. 131-39.

Ст. 131-38. — Максимальний розмір штрафу, застосовуваного до юридичних осіб, дорівнює п’ятикратному розмірові штрафу, передбаченого для фізичних осіб законом, що карає злочинне діяння.

Ст. 133-8. — Помилування не перешкоджає праву потерпілого одержати відшкодування збитку, заподіяного злочинним діянням.

Відділ 3. Про амністію Ст. 133-9. — Амністія тягне за собою скасування судимості, всіх покарань без

будь-якої можливості перегляду справи… Ст. 133-11. — Забороняється будь-якій особі, обізнаній у зв’язку з виконанням

своїх обов’язків про вироки, дисциплінарні або професійні стягнення, або про заборону, позбавлення прав або будь-якої неправоздатності, скасованих амністією, згадувати про їх у будь-якій формі або робити на них посилання в будь-яких документах. Однак ця заборона не поширюється на оригінали судових рішень, вироків і постанов. Крім цього, амністія не перешкоджає опублікуванню, запропонованому в порядку відшкодування.

Відділ 4. Про реабілітацію

КНИГА ДРУГА. ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ ЛЮДИНИ КНИГА ТРЕТЯ. ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ

КНИГА ЧЕТВЕРТА. ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ НАЦІЇ,

ДЕРЖАВИ І ГРОМАДСЬКОГО СПОКОЮ КНИГА П’ЯТА. ІНШІ ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ

РЕГЛАМЕНТАЦІЙНА ЧАСТИНА (декрети В Державній Раді)

КНИГА ПЕРША. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ КНИГА ДРУГА. ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ ЛЮДИНИ

КНИГА ТРЕТЯ. ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ КНИГА ЧЕТВЕРТА. ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПРОВИНИ ПРОТИ НАЦІЇ, ДЕРЖАВИ

І ГРОМАДСЬКОГО СПОКОЮ КНИГА П’ЯТА. ІНШІ ЗЛОЧИНУ ТА ПРОВИНИ

КНИГА ШОСТА. ПОРУШЕННЯ

Розділ I. Загальні положення Розділ II. Порушення проти людини

Розділ III. Порушення проти власності

Розділ IV. Порушення проти нації, держави та громадського спокою Розділ V. Інші порушення

Документ № 5

ЗАКОН ПРО ПОЛІЦІЮ Англії (1997р.) (витяги)

93. — (4) Відповідно до цілей цього Закону, поведінка, що складає один або більше злочинів, вважається серйозною, якщо і тільки якщо:

а) вона включає використання насильства, спрямованого на одержання значної фінансової вигоди, або здійснюється великою кількістю осіб, об’єднаних загальною метою;

588

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]