Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzk.pdf
Скачиваний:
301
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
8.75 Mб
Скачать

Додаток Д

КУРСОВА РОБОТА: МЕТОДИКА ПІДГОТОВКИ ТА ТЕМАТИКА

Методика підготовки курсової роботи

Курсова робота є формою поглибленого вивчення і самостійного викладу студентами навчального матеріалу. Тому важливо, щоб у процесії виконання вони навчилися: а) здійснювати пошук інформаційних джерел з обраної теми; б) відбирати й опрацьовувати необхідну літературу для більш детального її вивчення; г) аналізувати, узагальнювати і синтезувати наукові погляди щодо основних проблем теми; д) викладати й обґрунтовувати власну позицію з аналізованих питань; е) виокремлювати основні, характерні для науково-дослідної роботи такого роду компоненти; ж) здійснювати літературне і редакційно-технічне оформлення роботи; з) викладати положення теми курсової роботи при її захисті, демонструючи при цьому навички етичної і професійної культури майбутнього юриста.

Вибір теми курсової роботи. Із запропонованого кафедрою переліку тем курсових робіт студенти самостійно обирають одну з них. У той же час вони мають право запропонувати свій варіант теми. Після схвалення обраної теми науковим керівником (консультантом), вона реєструється на кафедрі.

Своєчасність вибору теми дає можливість планомірно виконувати основні етапи на- уково-дослідної роботи, глибоко і всебічно розкрити її взаємозв’язки і взаємозумовленості, а також визначити основні шляхи вирішення проблеми.

Невчасність вибору теми може призвести до порушення режиму роботи, формуванню психофізіологічного стану напруги і невпевненості у своїх силах, що негативно позначиться на якості роботи.

Підготовка курсової роботи. Роботу над темою необхідно почати з усвідомлення її суті, знайомства з методичними вказівками і рекомендованою літературою. Якісне виконання роботи, на думку укладачів, можливе за умов поетапної її підготовки за насту-

пною схемою:

На першому етапі здійснюється пошук інформації з проблеми, бібліографічний опис літератури і знайомство з нею. Пошук інформації з проблеми припускає вміння знайти необхідну літературу у відповідних інформаційних ресурсах: бібліотеці, Інтернеті тощо. Здійснивши пошук літератури, слід правильно ознайомитись з нею та зробити її бібліографічний опис. У попереднє ознайомлення входить з’ясовування: заголовку, автора публікації, де, ким і коли вона була видана, анотації на неї, змісту, передмови, довідково-бібліографічного апарату. Халатність при описі літературного джерела призводить до нераціонального використання часу при її додатковому пошуку. Тому необхідно пам’ятати, що описувати книгу, статтю, документ слід точно, відповідно до існуючих правил: в бібліографічному описі важливий кожний знак, кожна кома, тире, двокрапка тощо.

На другому етапі складається план роботи і готується вступ. План курсової роботи має складатися з вступу, двох-трьох розділів (допускається наявність підрозділів), висновку, списку літератури, додатків. Старанно продуманий план допоможе скоротити кількість джерел і матеріалів, що збираються «на всяк випадок». Не виключено, що в ході роботи план буде уточнюватися, деталізуватися. Вступ передбачає таку обов’язкову структуру: обґрунтування актуальності обраної теми; огляд літератури; визначення об’єкта і предмета її вивчення; постановка мети та завдань дослідження; обрання методів, за допомогою яких має виконуватися робота; стислий опис структури роботи.

710

На третьому етапі старанно вивчаються найбільш важливі нормативні і літературні джерела, розробляється основна частина курсової роботи, її висновок, складається список використаної літератури, готуються, якщо передбачені, додатки.

Основну частину курсової роботи складають розділи, підрозділи. Їх зміст має органічно випливати один з одного і подавати єдине ціле. Такий підхід забезпечить закінченість і логічність дослідження. Одна з основних вимог до змісту курсової роботи полягає в тому, щоб студент показав глибокі знання проблеми, висловив свої думки вільно, грамотно й аргументовано. В історико-правових дослідженнях особлива увага звертається на джерела, які, зазвичай, знаходять відображення у наведених цитатах, статистичних даних, історичних прикладах тощо. Усі вони мають бути достовірними і підкріпленими посиланнями на джерело. Це звичайно, робиться насподі сторінки (або в кінці роботи) відповідно до існуючих правил. Наприклад, цитати з книги російською (або іншою) мовою перекладаються на державну мову, але зноска на цю літературу робиться на російське джерело, тобто на оригінал.

При використанні цитат і посилань необхідно додержуватися наступних вимог:

1)текст цитати переписується абсолютно точно, із зберіганням існуючої пунктуації;

2)незалежно від розміру цитати, що цитується, слова беруться у лапки; 3) якщо цитується фраза не цілком, а тільки її початок, три крапки ставляться наприкінці; середина цитати виділяється трьома крапками з двох сторін; кінець — три крапки ставляться перед початком цитати; 4) якщо цитата цілком не наводиться, а дається лише її переказ, тобто висвітлюється основна думка автора джерела, то слова не беруться в лапки, але посилання на джерело обов’язкове.

Кожний розділ курсової роботи слід закінчувати короткими висновками. Вони мають відрізнятися ясністю, бути чіткими і логічними. Список використаних джерел оформлюється одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні дисертацій), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку. Відомості про джерела, включені до списку, необхідно давати відповідно до вимог державного стандарту з обов’язковим наведенням бібліографічного опису, який складають безпосередньо за друкованим твором або виписують з каталогів і бібліографічних покажчиків повністю без пропусків будь-яких елементів, скорочення назв тощо.

На четвертому етапі проводиться літературне і редакційно-технічне оформлення курсової роботи, її представлення на кафедру для рецензування.

Титульний аркуш має містити в собі вичерпні дані про курсову роботу і її автора. Обсяг роботи не повинен перевищувати 25—30 аркушів формату А4 (верхній, нижній та лівий береги — не менше 20 мм., а правий — не менше 10 мм.) комп’ютерного тексту з використанням шрифтів (як правило, Times New Roman) текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Текст роботи слід старанно відредагувати, усунути всі погрішності у граматиці і стилі викладу, виключити суперечливі висловлення, зайві слова, фрази, вивірити всі цитати, посилання, виправити орфографічні помилки.

Виконана курсова робота має бути представлена для рецензування на кафедру у терміни, визначені завчасно керівником. За умов отримання позитивної рецензії студент допускається до привселюдного захисту своєї роботи.

Захист курсової роботи. Для захисту курсової роботи розпорядженням по кафедрі створюється комісія із викладачів кафедри.

Захист здійснюється у наступному порядку:

Студент виступає з короткою доповіддю (5—7 хв.), в якій викладає мету, завдання, основний зміст своєї роботи, а також висновки, до яких він прийшов, відповідні пропозиції.

Члени комісії, інші присутні на захисті, ставлять студенту запитання, на які він повинний дати вичерпні відповіді, а також пояснити ті або інші положення своєї роботи;

Керівник знайомить членів комісії з відзивом (рецензією) на курсову роботу.

711

Остаточно курсову роботу оцінює комісія. При цьому враховується попередня оцінка, виставлена науковим керівником (консультантом), і результати самого захисту. Оцінка фіксується у відповідній відомості і заліковій книжці.

Орієнтовна тематика курсових робіт

з«Історії держави і права зарубіжних країн»

1.Історичні витоки сучасного парламентаризму (досвід державотворення в Англії ХVІІІ—ХІХ ст.).

2.Історичні витоки змішаної форми республіканського правління (досвід західноєвропейських країн).

3.Історичний розвиток республіканської форми правління у Франції ХVІІІ — сер.

ХХст. Змішана республіка.

4.Історичні витоки сучасної президентської форми правління (досвід США ХVІІІ—ХХ ст.).

5.Особливості історичного розвитку унітаризму як форми державно-територіаль- ного устрою в епоху становлення і розвитку громадянського суспільства

6.Історичні основи сучасного федералізму (досвід США ХІХ—ХХ ст. та ФРН —

ХХст.).

7.Історичні засади сучасного демократичного державного режиму (досвід країн західної цивілізації).

8.Тоталітарні режими ХХ століття (історичний досвід країн Західної Європи).

9.Економічна функція держави в її історичному розвитку.

10.Соціальна функція держави в її історичному розвитку.

11.Правоохоронна функція держави в її історичному розвитку.

12.Форма сучасної української держави в контексті історичного досвіду зарубіжних

країн.

13.Римське право як «материнська» правова система.

14.Право у системі візантійської цивілізації.

15.Візантійська традиція права в Україні.

16.Християнські старожитності і право.

17.Історичні витоки сучасної юриспруденції як науки і професії.

18.Континентальна (романо-германська) правова сім’я: історичні витоки і шляхи становлення.

19.Англо-американська світова правова сім’я: історичні витоки і шляхи становлення.

20.Західна традиція в європейському праві.

21.Права і свободи людини як конституційно-правовий інститут в його історичному розвитку.

22.Інститут конституційного статусу особи: історичні витоки і сучасність.

23.Юридична особа як суб’єкт правових відносин: історичні витоки і юридичне закріплення в законодавстві буржуазних країн.

24.Еволюція права власності в західноєвропейських країнах в епоху становлення та розвитку громадянського суспільства.

25.Історико-теоретичні засади буржуазного кримінального права.

26.Історичні засади кримінального процесу країн англо-американської та континентальної світових правових сімей.

27.Гуманізація кримінального законодавства: історичні витоки і тенденції розвитку.

28.Інститут суду присяжних: історія і сучасність.

29.«Вестернізація» у праві країн східної цивілізації в епоху становлення громадянського суспільства.

30.Історична традиція у праві країн східної цивілізації в епоху становлення громадянського суспільства.

712

Додаток Е

СПИСОК ФАХОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ (БІБЛІОГРАФІЯ)

І. Джерела

1.Вестминстерские статуты. — М.: Юрид. изд-во, 1948.

2.Византийский земледелческий закон / Под ред. — К., Медведєва. — Л., 1984.

3.Воробьев М. Японский кодекс «Тайхо ёро рё» (VII в.) и право раннего средневековья. —

М., 1990.

4.Дембо А. И. Саксонское зерцало — выдающийся памятник истории германского феодального права // Саксонское зерцало: памятник, комментарий, исследования. — М., 1985.

5.Документы по истории зарубежного права. — М., 1987.

6.Законодательство Английской революции 1640—1660 гг. — М-Л.: Изд-во АН СССР, 1946.

7.Законы Великой династии Мин со сводным комментарием и приложением постановлений: Пер., исслед. и примеч. Н. П. Свистуновой. — Ч. 1. — М., 1997.

8.Історичні джерела права: Навчальний посібник / Укл. В. І. Граб. — Полтава, 1998.

9.Історія держави і права зарубіжних країн (практичні завдання для вивчення пам’яток права) / Укл. Бостан Л. М., Бостан С. К. — Запоріжжя: ЗЮІ МВС України, 1998.

10.«Каролина». Уголовно-судебное уложение Карла V. — Алма-Ата: Наука, 1967.

11.Книга законов султана Селима І / Коммент. и предислов. А. Тверитиновой. — М.,1990.

12.Конституция и законодательные акты Французской Республики. — М.: Изд-во юрид. лит.

1958.

13.Конституции и законодательные акты буржуазных государств ХVII—ХIХ вв. Англия, США, Франция, Италия, Германия: Сб. док. / Под ред. П. Н. Галанзы. — М.: Госюриздат, 1957.

14.Конституции государств американского континента. — М.: Изд-во иностр. лит., 1959.

15.Конституции государств Юго-Восточной Азии и Тихого океана. — М.:Изд-во иностр. лит.,

1960.

16. Крестовская Н. Н. История государства и права зарубежных стран: Практикум. — Х.: Одиссей, 2002.

17.Лавровский В. М. Сборник документов по истории английской буржуазной революции ХVII в. — М.: Высш. шк., 1973.

18.Памятники истории Англии XI—XIII вв.: Пер. Д. М. Петрушевского. — М., 1986.

19.Перетерский И. С. Дигесты Юстиниана. — М., 1956.

20.Попов К. Законодательные акты средневековой Японии. — М., 1984.

21.Саксонское зерцало: памятник, комментарии, исследования. Перевод. / Отв. ред. В. М. Корецкий. — М.: Наука, 1985.

22.Салическаяправда: Пер. проф. П. Н. Грацианского/ Подред. проф. В. Ф. Семенова. — М., 1950.

23.Сборник документов по всеобщей истории государства и права. — Л.: ЛГУ, 1977.

24.Свод законов «Тайхо Рицу рё» 702—718 гг. / Отв. ред. А. Искендерова. — М., 1989.

25.Синьхайская революция 1911—1913 гг: Сб. док. и матер. — М.: Наука, 1968.

26.Филиппов А. «Стостатейные установления Токугава 1616 г.» и «Кодекс из 100 статей 1742 г.» // Право, общество и идеология Японии первой половины эпохи Эдо. — СПб., 1998.

27.Французский гражданский кодекс 1804 года: Пер. И. С. Перетерского. — М.: Юрид. изд-

во, 1941.

28.Французский уголовный кодекс 1810 года: Пер. Н. С. Лапшиной. — М.: Юриздат, 1947.

29.Новый уголовный кодекс Франции / Пер. с франц. — М., 1993.

30.Уголовные установления Тан с разъяснениями (Тан люй шу и) / Введ., пер. с кит. и коммент. В. М. Рыбакова. — СПб., 1999.

31.Уголовное законодательство зарубежных стран (Англии, США, Франции, Германии, Японии). Сборник законодательных материалов / Под ред. И. Д. Козочкина. — М.: Зерцало, 1999.

32.Хрестоматия памятников феодального государства и права стран Европы / Под ред. академ. В. М. Корецкого. — М.: Госюрид., 1961.

33.Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран: для вузов по спец. «Правоведение» / Под ред. и с предисл. З. М. Черниловского. — М., 1984; 2-е изд. — М., 1994.

713

34.

Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран: Новое и Новейшее вре-

мя / Составитель Н. А. Крашенниникова. — М.: Зерцало, 1999.

35.

Хрестоматія з історії держави і права зарубіжних країн. У 2 т. — Т. 1—2 / За ред.

В. Д. Гончаренка. — К.: ІнЮре, 1998.

36.

Історія держави і права зарубіжних країн: Хрестоматія: Навч. посіб. для студ. юридичних

спец. вищ. закл. освіти / В. Д. Гончаренко (ред.), В. Д. Гончаренко (упоряд.). — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002.

37. Хрестоматия по всеобщей истории государства и права / Под ред. К. И. Батыра и Е. В. Поликарповой. — Т. 2. — М.: Юристъ, 1996.

38. Шевченко О. О. Історія держави і права зарубіжних країн: Хрестоматія. — К.: Вентурі, 1995.

ІІ. Література

2.1.Підручники, навчальні посібники, курси лекцій

39.Бачур Б. С. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. -метод. посіб. / Одеський національний ун-т ім. І. І. Мечникова. Кафедра загальноправових дисциплін і міжнародного права. — О.: Астропринт, 2005

40.Всеобщая история государства и права / Под ред. К. И. Батыра. — М.:Былина,1996; М.: Юристъ,1999.

41.Глиняный В. П. История государства и права зарубежных стран. — Ч. 1. — Х.: Одиссей, 2000; Ч. 1. — Х.: Одиссей, 2003.

42.Глиняний В. П. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. / Одеська національна юридична академія. — 5-е вид., перероб. І доп. — К.: Істина, 2005.

43.Графский В. Г. Всеобщая история права и государства: Учебник для вузов. — М.: Изд-во НОРМА, 2000.

44.Захарченко П. П., Ковалевська О. О., Кузьминець О. В. Історія держави і права зарубіж-

них країн: Навч. посіб. для дистанц. навч. / Відкритий міжнародний ун-т розвитку людини «Україна». — К.: Університет «Україна», 2005.

45.История буржуазного государства и права (1640—1917). — М.: Высш. школа, 1964.

46.История государства и права зарубежных стран: Учебник для юрид. фак. и инст. / Под общ. ред. проф. П. Н. Галанзы. — Т. 1 — М.: Юрид. лит-ра, 1963; Т. 2. — М.: Юрид. лит-ра, 1969.

47.История государства и права зарубежных стран: Учебник для вузов по спец. «Правоведение»/ Под ред. О. А. Жидкова и Н. А. Крашенинниковой. — Ч. 1 — 2. — М.: НОРМА — ИНФРА, 1998.

48.История Древнего Востока / Под ред. В. И. Кузищина. — М., 1988.

49.Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник / За ред. О. М. Джужі. —

К., 2000.

50.Історія держави та права зарубіжних країн: Конспект лекцій / Міжнародний науковотех- нічний ун-т / В. С. Калиновський (укладач). — К.: МНТУ, 1995.

51.Кащенко С. Загальна історія держави і права. — К., 2006.

52.Ковалевська О. О. Історія держави та права зарубіжних країн: Навч. посібник для дистанційного навчання / Відкритий Міжнародний ун-т розвитку людини «Україна». — К.: ВМУРоЛ, 2003.

53.Ластовський В. В. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посібник / Науковонавчальне об’єднання «Академкомплекс» / О. П. Коцюба (ред.). — К.: Дієз-продукт, 2004.

54.Макарчук В. С. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник. — К.:

Атіка, 2000.

55.Макарчук В. С. Загальна історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посібник. — 4-е вид., доп. — К.: Атіка, 2004.

56.Мудрак І. Д. Історія держави і права зарубіжних країн: Курс лекцій / Державна податкова адміністрація України; Академія державної податкової служби України. — Ч. І—ІІ. — Ірпінь, 2001.

57.Омельченко О. А. Всеобщая государства и права: Учебник: В 2 т. Т. 1—2. — М.: Остожье,

1998.

714

58.Перетерский И. О. Всеобщая история государства и права. — Ч. I. — Вып. 2: Древний Рим. — М., 1954.

59.Рабовладельческое и феодальное государство и право стран Азии и Африки / Под ред. А. И. Рогожина и Н. Н. Страхова. — Харьков, 1981.

60.Страхов М. М. Всесвітня історія держави і права. — Учбовий посібник: Вип. 1. Держава

іправо Стародавнього світу: Харьків.: УВС, 1994.

61.Страхов М. М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти. — Харків: Право, 1999, 2001.

62.Страхов М. М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підруч. для студ. юрид. спец. вищих навч. закл. / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого; Академія правових наук України. — 2-е вид., перероб. та доп. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2003.

63.Тищик Б. Й. Історія держави і права країн Стародавнього світу: Навчальний посібник. — Т. 1: Історія держави і права країн Стародавнього Сходу і Стародавньої Греції. — Львів: СПО-

ЛОМ, 1999.

64.Тищик Б. Й. Історія держави і права країн Стародавнього світу: Навчальний посібник: Львів: СПОЛОМ, 1999. — Т. 2. Історія держави і права Стародавнього Риму. — Львів: СПО-

ЛОМ, 1999.

65.Федоров К. Г. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. посібник для студентів юридичних вузів та факультетів. — К., 1994.

66.Хачатурян В. М. История мировых цивилизаций с древнейших времен до конца ХХ века: Пособие для общеобразоват. учебных заведений. — 4-е изд. — М.: Дрофа, 2000.

67.Хома Н. М. Історія держави та права зарубіжних країн. Част. 1. — Історія держави та права країн Стародавнього Сходу. — Львів, 2002.

68.Хома Н. М. Історія держави та права зарубіжних країн: Навч. посіб. для студ. вищих закладів освіти. — К.: Каравела, 2004.

69.Черниловский З. М. История феодального государства и права. Учеб. пособие. — М.,

1959.

70.Черниловский З. М. Всеобщая история государства и права: (Ист. гос-ва и права заруб. стран): Учебник для вузов по спец. «Правоведение». 2-е изд. перераб. и доп. — М.: Высшая школа, 1983; 3-е изд. — М., 1996; М.: Юристъ, 2000.

71.Шевченко О. О. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник для студентів юридичних вузів та факультетів. — К.:Вентурі,1995; 2-е вид. переробл. І доп. — К.: Олан, 2003.

2.2.Навчальні програми

72.Бостан Л. М., Бостан С. К. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальна програма дисципліни (за вимогами кредитно-модульної системи). — Запоріжжя: Юридичний ін-т, 2006.

73.Никифорак М. В. Історія держави і права зарубіжних країн: Навч. програма / Чернівецький національний ун-т ім. Юрія Федьковича. — Чернівці: Рута, 2005.

74.Онищенко Н. М. Історія держави і права зарубіжних країн: Програма курсу для студ. Київського ун-та права / Київський ун-т права. — К.: Видавництво Київського ун-ту права, 2001.

75.Програма курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» для перепідготовки слухачів за спеціальністю 7.060101 «Правознавство» / Київський ун-т ім. Тараса Шевченка. Юридичний факультет; Інститут післядипломної освіти / В. Г. Ціватий (підгот.). — К., 1997.

76.Програма навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого / М. М. Страхов (уклад.). — Х., 2002.

2.3.Монографії

77.Авксентьев А. В. Коран, шариат и адаты. — М., 1966.

78.Андреев Ю. В. Раннегреческий полис. — Л., 1976.

79.Английская буржуазная революция XVII в. — М.: Изд-во АН СССР, 1954.

80.Аннерс Е. История европейского права: Пер. со швед.) / Ин-т Европы. — М.: Наука, 1996.

81.Арабские страны: история и современность. — М., 1981.

82.Аристотель. Афинская полития // Соч.: В 4 т. — Т. 4. — М., 1983.

83.Бабанцев Н. Ф., Прокопьев В. П. Германская империя 1871—1918 гг. Историко-правовое исследование. — Красноярск: Изд-во Красноярск, ун-та, 1984.

715

84.Барг М. А. Кромвель и его время. — М.: Учпедгиз, 1960.

85.Барг М. А. Исследования по истории английского феодализма в XI—XIІІ вв. — М., 1962.

86.Бартошек М. Римское право: понятия, термины, определения. — М., 1989.

87.Батыр К. И. История феодального государства Франции. — М., 1975.

88.Батыр К. История государства и права Франции периода буржуазної революции 1789— 1794 гг. — М., 1984.

89.Белов Е. А. Революция 1911—1913 гг. В Китае. — М.: Изд-во восточной литературы,

1958.

90.Бельсон Я. М. Бюрократия, полиция и вооруженные силы в современном буржуазном государстве. — М.: Юрид. лит., 1969.

91.Бельсон Я. М. Полиция «свободного общества». Империализм: события, факты, документы. — М.: Юридит. лит., 1984.

92.Беляев Е. А. Арабы, ислам и Арабский халифат в раннее средневековье. — М., 1965.

93.Бельсон Я. М., Ливанцев К. Е. История государства и права США. — Л.: Изд-во Ленингр.

ун-та, 1982.

94.Беляева Г. П., Ливанцев К. Е. Государство и право Англии (1640—1871 гг.) и Франции

(1789—1871 гг.). — Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1967.

95.Берман Г. Западная традиция права: эпоха формирования. — М.: МГУ, 1998.

96.Библиография по всеобщей истории государства и права (1918—1978 гг.) / Составитель В. Н. Садиков. — М.: Юрид. лит-ра, 1979.

97.Бирюков Ю. М. Государство и право Древнего Рима. — М., 1969.

98.Боботов С. В. Конституционнаяюстиция(сравнительный анализ). — М.: ИЧП ЕАВ, 1994.

99.Боботов С. В. Наполеон Бонапарт — реформатор и законодатель. — М., 1998.

100.Большаков О. Г. История Халифата: В 2 т. — Т. 1—2. — М., 1989.

101.Бостан С. К. Форма правління сучасної держави: проблеми історії, теорії, практики. Монографія. — Запоріжжя: Юридичний ін-т; Дике поле, 2005.

102.Бромхед Питер. Эволюция британской конституции. — М.: Юрид. лит., 1978

103.Бонгард-Левин Г. М. Индия эпохи Маурьев. — М., 1973.

104.Васильев Л. С. История Востока: В 2 т. — Т. 1—2. — М., 1993.

105.Властелины Рима: биографии римских императоров от Адриана до Диоклетиана. — М.,

1992.

106.Волков И. Законы Вавилонского царя Хаммурапи. — М., 1914.

107.Вопросы государства и права во французской буржуазной революции XVIII в. — М.: Юриздат, 1940.

108.Галанза П. Н. Государство и право Древнего Рима. — М., 1969.

109.Галанза П. Н. Феодальное государство и право. — М., 1963.

110.Геллнер Э. Условия свободы: гражданское общество и его исторические соперники. —

М., 1995.

111.Георгиев А. Г., Озолинг В. В. Нефтяные монархии Аравии. — М.: Наука, 1983.

112.Гиленсен В. М. Полиция ФРГ: Организация и деятельность. — М.: Юрид. лит., 1973.

113.Гиленсен В. М. Федеральное бюро расследований США: История развития, современная организация и деятельность. — М.: Изд-во ИМО, 1979.

114.Государственное право Германии: В 2 т. — М.: ИГП РАН, 1994.

115.Государственная власть и общественно-политическая структура в арабских странах. —

М.: Наука, 1984.

116.Государственность и модернизация в странах Юго-Восточной Азии. — М., 1997.

117.Государство и социальные структуры на Древнем Востоке. — М., 1989.

118.Громаков В. С. История рабовладельческого государства и права (Афины и Рим). — М,

1986.

119.Громаков Б. С. История буржуазного государства и права в период общего кризиса капитализма; США, Великобритания, Франция, довоенная Германия, Италия, ФРГ и Япония. — М.: Изд-во ВЮЗИ, 1967.

120.Громаков Б. С., Лисневский Э. В. История государства и права США (1870—1917). — Ростов: Изд-во Ростовск. ун-та, 1973.

121.Губанов А. В. Полиция государств Западной Европы: основные черты организации и деятельности. — М., 1990.

122.Гутнова Е. В. Возникновение английского парламента: Из истории английского общества и государства ХІІІ века. — М.: Изд-во МГУ, 1960.

123.Давид Р., Жофре-Спинозы К. Основные правовые системы современности. — М., 1997.

716

124.Давид Р. Основные правовые системы современности / Вступительная статья Туманова В. А. — М.: Прогресс, 1998.

125.Дандамаев М. А. Рабство в Вавилоне. — М., 1974.

126.Дегтерев Л. М. Полиция буржуазных государств: США, Англия, Франция, Германия. Лекции // Под ред. доцента Г. С. Меркурова. — М.: Научно-исследовательский и редакционноиздательский отдел, 1966.

127.Добролюбский К. П. Термидор: Очерки по истории классовой борьбы во Франции в

1794—1795 гг. — Одесса, 1949.

128.Драбкин Я. С. Становление Веймарский республики. — М.: Наука, 1978.

129.Дьяконов И. М. Общественный и государственный строй Древнего Двуречья. Шумер. —

М., 1959.

130.Дэн Сяопин. Основные вопросы современного Китая / Пер с кит. — М.: Изд-во политической. лит-ры, 1988.

131.Ерофеев Н. А. Империя создавалась так… Английский колониализм в ХVІІІ веке. — М.:

Наука, 1964.

132.Ерофеев Н. А. Английский колониализм в середине XIX века: Очерки. — М.: Наука,

1977.

133.Желубовская Э. Крушение Второй империи и возникновение Третьей республики во Франции. — М.: Изд-во АН СССР, 1956.

134.Жидков О. А. История государства и права Древнего Востока. — М., 1963.

135.Загрядский Г. В. Правовые системы современности. — М., 1995.

136.Зайчук О. Правовая система США (историко-теоретический анализ). — К., 1992.

137.Зубов А. Б. Парламентская демократия и политическая традиция Востока. — М., 1990.

138.Зюбанов О., Попов В. Далекое прошлое Рима и Афин: правовые основы глубинной старины. — Воронеж,2000.

139.Иванян Э. А. Белый дом: президенты и политика. — М.: Изд-во полит. лит., 1975.

140.Ильинский И. П. Система органов власти и управления ФРГ. — М.: МГИМО, 1977.

141.Инако Цунэо. Современное право Японии / Пер с япон. — М.: Прогресс, 1981.

142.Индия в древности / Под ред. В. В. Струве. — М., 1964.

143.Институции Юстиниана / Ред. В. Томсинов. — М., 1998.

144.Историческое и логическое в познании государства и права. — Л., 1988.

145.История буржуазного конституционализма. XVII—XVIII. — М., 1983.

146.Історія органів внутрішніх справ: Науково-бібліографічний довідник / За ред. Л. О. Зайцева, О. А. Гавриленко, В. М. Часнікова. — Харьків: Ун-т внутр. справ,2000.

147.Калинович В. І. Сполученні Штати Америки (1776—1917). — Львів: Вид-во Львівськ.

ун-ту, 1965.

148.Каленский В. Г. Билль о правах в конституционной истории США. — М.: Юрид. лит.,

1983.

149.Каминский С. А. Институт монархии в странах арабского востока. — М.: Наука, 1981.

150.Каппелер А. Россия — многонациональная империя: Возникновение. История. Рас-

пад. — М., 2000.

151.Кареев Н. Государство-город античного мира. Изд. 3-е. — СПб., 1913.

152.Карлейль Т. История французской революции. — М.: Мысль, 1991.

153.Каррі Д. П. Конституція Сполучених Штатів Америки. — К.: Веселка, 1993.

154.Катрич В. М. Історія рабовласницької держави і права стародавньої Греції. — К.: Видво Київськ. ун-ту, 1969.

155.Катрич В. М. Держава і право стародавнього Риму. — К.: Вид-во Київськ. ун-ту, 1974.

156.Кечекьян С. Ф. Государство и права Древней Греции. — М., 1966.

157.Киралфи А. Источники английского права // История права: Англия и Россия. — М.,

1990.

158.Кистяковський А. Ф. Исследование о смертной казни. — Тула: Автограф, 2000.

159.Китай после «культурной революции»: политическая система, внутриполитическое положение. — М.: Мысль, 1979.

160.Китайская Народная Республика: законодательные акты 1984 — 1988 гг. / Пер. с кит. / Под ред. Л. М. Гудошникова. — М.: Прогресс, 1989.

161.Колесницкий Н. Ф. Феодальное государство. — М., 1967.

162.Колобова К. М. Возникновение и развитие Афинского государств. — М., 1958.

163.Коломойцев В. Формування ідеології «нового курсу» президента США Ф. Д. Рузвельта. — Луганськ, 1997.

717

164.Конституция США: История и современность. — М.: Юрид. лит., 1988.

165.Корсунский А. Р. Образование раннефеодального государства в Европе. — М., 1963.

166.Косарев А. И. Римское право. — М., 1989.

167.Кострицина (Крашенинникова) Н. А. Ограничение гарантий неприкосновенности личности в английском праве: Наbеаs Соrрus Асt 1679 года и чрезвычайное законодательство. — М.: Госюриздат, 1957.

168.Кошеленко А. Г. О некоторых проблемах становления и развития государственности в Древней Греции // От доклассовых обществ к раннеклассовым. — М., 1987.

169.Крашенинникова Н. А. Индусское право: история и современность. — М.: МГУ, 1982.

170.Крашенинникова Н. История права Востока: Курс лекций. — М., 1994

171.Крамер С. История начинается в Шумере: Пер. с англ. — 2-е изд. — М., 1991.

172.Крутоголов М. А. Государственный строй современной Франции: Четвертая республика. — М.: Изд-во АН СССР, 1958.

173.Крутоголов Н. А. Президент Французской республики. — М.: Наука, 1980.

174.Крутоголов Н. А. Парламент Французской республики. — М.: Наука, 1988.

175.Крылов Б. С. Парламент буржуазного государства. — М.: Юрид. лит., 1963.

176.Крылов Б. С. Полиция Великобритании: основные черты организации и деятельнос-

ти. — М.: Юрид. лит., 1974.

177.Крылов Б. С. Полиция США: основные черты организации и деятельности. — М.:

Юрид. лит., 1972.

178.Кудрявцев М. К. Кастовая система в Индии. — М., 1992.

179.Куманин Е. В. Юридическая политика и правовая система Китайской Народной Респуб-

лики. — М., 1999.

180.Курбатов Г. Д. История Византии. — М., 1984.

181.Куценков А. А. Эволюция индийской касты. — М., 1992.

182.Кычанов Е. Основы средневекового китайского права (VII—XIII вв.). — М., 1986.

183.Ламберт-Карловски К., Саблов Дж. Древние цивилизации. — Ближний Восток и Мезоамерика: Пер. с англ. — М., 1992.

184.Лавровский В. М., Барг М. А. Английская буржуазная революция. — М.: Изд-во АН

СССР, 1958.

185.Лапина З. Учение об управлении государством в средневековом Китае. — М., 1999.

186.Лапова Р. А. Ноябрьская революция 1918 г. В Германии и образование Веймарской республики (1918—1919 гг.). — Саратов: Изд-во Сарат. юрид. ин-та, 1962.

187.Лебек Ст. Происхождение франков. V—IX вв.: Пер. с франц. — М., 1993.

188.Ливанцев К. Е. История буржуазного государства и права. — Л.: Изд-во Ленингр. ун-та,

1986.

189.Ливий Тит. История Рима от основания города: В 3 т. — Т. I. — М., 1989; Т. 2. — М.,

1992.

190.Липшиц Е. Э. Право и суд в Византии в IV—VIII вв. — Л., 1976.

191.Липшиц Е. Э. Законодательство и юриспруденция в Византии в XI—XI вв. — Л.: ЛГУ,

1981

192.Лисневский Э. В. История государства и права Великобритании (1870—1917). — Ростов: Изд-во Ростовск. ун-та, 1975.

193.Лисневский Э. В., Беркович Е. Ф. История двухпартийной системы США. — Ростов: Изд-во Ростовск. ун-та, 1985.

194.Лисневский Э. В. История феодального государства и права Англии. — Ростов н/Д,

1981.

195.Литаврин Г. Г. Византийское общество и государство в Х—ХI вв.: Проблемы истории одного столетия. 976—1081. — М., 1977.

196.Лубський В. І., Борис В. Д. Мусульманське право: курс лекцій. — К.: Вілбор, 1997.

197.Лурье И. М. Очерки древнеегипетского права. XVI—X вв.: Памятники и исследова-

ния. — М., 1960.

198.Маяк И. Рим первых царей. Генезис римского полиса. — М., 1963.

199. Медведев И. П. Развитие правовой науки // Культура Византии. Втор. пол. VII— XII вв. — М.,1985.

200.Мечников Л. И. Цивилизации и великие исторические реки: Географическая теория развития современных обществ: Перевод с франц. — М., 1996.

201.Манфред А. З. Великая французская буржуазная революция XVIII века (1789—1794 гг.). — М.: Политиздат, 1956.

718

202.Мишин А. А. Государственный строй США. — М.: ВЮЗИ, 1953.

203.Михеєнко М. М., Молдован В. В., Радзієвська Л. К. Порівняльне судове право. — К.,

1993.

204.Молдован В. В., Молдован А. В. Порівняльно кримінально-процесуальне право. Україна, ФРН, Франція, Англія, США: Навчальний посібник. — К.: Юрінком Інтер, 1999.

205.Молчанов Н. Н. Четвертая республика. — М., 1963.

206.Музиченко П. Методологічні принципи та методи пізнання історико-правових явищ / Юридична освіта і правова держава. — Одеса, 1997.

207.Мусульманское право. — М.: Инст-т гос-ва и права ИГПАН, 1984.

208.Немировский А. И. История раннего Рима и Италии. Возникновение классового общества и государства. — Воронеж, 1962.

209.Нечай Ф. М. Образование Римского государства. — Мн., 1972.

210.Неновски Н. Преемственность в праве: Перевод с болгар. — М., 1987.

211.Новицкий И. Б. Основы римского гражданского права. — М., 1972.

212.Никифорак М. В. Буковина в державно-правовій системі Австрії (1774—1918 рр.) / Чернівецький національний ун-т ім. Юрія Федьковича. — Чернівці: Рута, 2004.

213.Никонов В. А. От Эйзенхауэра к Никсону: Из истории республиканской партии США. — М.: Изд-во МГУ, 1984.

214.Николайчик В. М. «Билль о правах» и полицейское расследование. — М.: Наука, 1973.

215.Оболенский Д. Византийское содружество наций. Шесть византийских портретов: Пер. с

англ. — М., 1998.

216.Образование раннефеодального государства в Европе. — М., 1963.

217.Омельченко О. А. Основы римского права. — М., 1992.

218.Османская империя: государственная власть и социально-политическая структура об-

щества. — М., 1990.

219.Очерки кодификации и новеллизации буржуазного гражданского права. — М.: ВЮЗИ,

1983.

220.Основные институты гражданского права зарубежных стран. Сравнительно-правовое исследование. Руков. авт. коллектива д. юр. наук В. В. Залеский. — М.: Норма, 2000.

221.Правовые системы стран мира. Энциклопедический справочник / Отв. ред. Сухарев А. Я. —

М.: Норма, 2001.

222.Парфенов И. Д. Колониальная экспансия Великобритании в последней трети ХІХ ве-

ка. — М.: Наука, 1991.

223.Полонский Н. Н. Уголовное право и уголовный суд Англии. — М., 1967.

224.Прокопьев В. П. История германской государственности X—XVIII вв. — Калининград,

1984.

225.Прокопьев В. П. История германской государственности ХІХ—ХХ вв. — Калининград: Изд-во Калинингр. ун-та, 1985.

226.Покровский И. А. История римского права. — СПб., 1998.

227.Право Византии. VII—XI вв // Антология мировой правовой мысли: В 5 т. — Т. 2. —

М., 1999.

228.Разумовчч Н. Н. Политическая и правовая культура. Идеи и институти Древней Гре-

ции. — М., 1989.

229. Ревуненков В. Г. Очерки по истории Великой французской революции (1789— 1799 гг.). — 2-е изд. доп. — Л.: ЛГУ, 1989.

230.Розанов Г. Германия под властью фашизма (1933—1939). — М., 1964.

231.Рогожин А. И., Страхов Н. Н. История государства и права рабовладельческого Ки-

тая. — М., 1960.

232.Рубель В. Походження військово-самурайської державності у традиційній Японії (сер.

Ітис. до н. е. — ХІV ст. н. е.): Автореф. дис.... докт. іст. наук. — К., 1999.

233.Рубель В. Історія Середньовічного Сходу. — К., 2002.

234.Руге В. Как Гитлер пришел к власти: германский фашизм и монополии. — М.: Мысль,

1985.

235. Савельев В. А. Английский кабинет в XVIII — начале ХІХ вв. // Труды ВЮЗИ. —

Т. 43. — 1977.

236.Савельев В. А. Капитолий США: прошлое и настоящее. — М.: Мысль, 1989.

237.Савельев В. А. Германское гражданское уложение. — М.: ВЮЗИ, 1983.

238.Савельев В. А. Гражданский кодекс Германии. — М.: ВЮЗИ, 1994.

239.Самозванцев А. М. Правовой текст драхмашастри. — М., 1991.

719

240.Соколова А. Варварские правды. — Чита, 1969.

241.Соловьев С. Раннегреческая тирания (к проблеме возникновения государства в Гре-

ции). — М., 1964.

242.Страхов Н. Н. Возникновение государства и права. — Харьков: Изд. Харьк. юрид. ин-

та, 1954.

243.Средневековое городское право. XII—XIII вв. — Саратов, 1989.

244.Страхов Н. Н. Основные закономерности становления буржуазного государства и права Англии, Франции, Германии и Северной Америки. — Харьков, 1978.

245.Страхов М. М. Основні закономірності становлення буржуазної держави і права у провідних країнах Європи і в Північній Америці. — К.: УМК ВО, 1981.

246.Страхов М., Солодовнік І. З історії прийняття Кримінального кодексу Японії 1907 року

//Вісник Академії правових наук. — 1999. — № 3.

247.Серебренников В. П. Конституционное право Франции. — Минск: Изд. БГУ, 1976.

248.Сюкияйнен Л. Р. Мусульманское право. — М., 1986.

249.Тальберг Н. Д. Очерки истории империи Российской. — М., 2001.

250.Тищик Б. Історія держави і права Німеччини (1918—1945 рр.). — Львів, 1973.

251.Тойнби А. Постижение истории. — М., 1991.

252.Урьяс Ю. П. Политический механизм ФРГ. — М.: Наука, 1978.

253.Уолкер Р. Английская судебная система / Пер. с англ. Т. В. Апаровой. — М.: Юрид.

лит., 1980.

254.Федоров К. Г. Афины — правовое государство античности. — Краснодар, 1991.

255.Феномен восточной деспотии: структура управления и власти. — М., 1993.

256.Фролов Э. Д. Рождение греческого полиса // Становление и развитие раннеклассовых обществ. — Л., 1986.

257.Фурсенко А. Американская революция и образование США. — Л., 1978.

258.Хессе К. Основы конституционного права ФРГ. — М.: Юрид. лит., 1981.

259.Хайдарова М. С. Основные направления и школы мусульманского права // Мусульманское право (структура и основные институты). — М., 1994.

260.Харитонов Є. О. Приватне право у Стародавньому Римі. — Одеса, 1996.

261.Харитонов Є. О. Історія приватного права Європи: Східна традіція. — Одеса, Юрид.

літ., 2000.

262.Харитонов Є. О. Історія приватного права Європи: Західна традіція. — Одеса, 2001.

263.Цмай В. В. Регулирование семейно-брачных отношений мусульман «правом личного статуса». — СПб: Санкт-Петербургский университет МВД России, 2000.

264.Чельцов-Бебутов М. А. Курс уголовно-процессуального права, очерки по истории суда и уголовного процесса в рабовладельческом, феодальном и буржуазном государствах. — СПб, 1995.

265.Шишова К. Раннее законодательство и становление рабства в античной Греции. — Л.,

1991.

266.Эволюция современного буржуазного государства и права. — К.: Наукова думка,1991.

267.Юзовская А. Я. Эволюция права в государствах Европы и Америки (ХVII—XX). — СПб.,

1996.

2.4.Статті

268.Ахметшин Н. Х. Переходные процессы в КНР: государство и общество (80—90-е годы) // Вестник Московского ун-та. — Сер. 13. — 1996. — № 2.

269.Бостан Л. М. Можливості та перспективи використання модульно-рейтингової системи оцінки знань, вмінь і навичок курсантів при вивченні історико-правових дисциплін // Вісник Запорізького юридичного інституту. — 1997. — № 2.

270.Бостан Л. М. Реалізація діяльнісного підходу при вивченні курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» // Вісник Запорізького юридичного інституту. — 1998. — № 1.

271.Бостан Л. М. До питання про модульну побудову робочої програми навчальної дисцип-

ліни «Історія держави і права зарубіжних країн» // Вісник Запорізького юридичного інститу-

ту. — 1999. — № 2.

272. Бостан Л. М., Бостан С. К. Деякі методологічні і методичні аспекти викладання історії держави і права зарубіжних країн у вищих юридичних закладах системи МВС України // Проблеми пенітенціарної теорії і практики: Щорічний бюлетень Київського інституту внутрішніх справ / Редкол.: В. М. Синьов (голов. ред.) та ін. — К.: КІВС; «МП Леся», 2003. — № 8.

720

273.Бостан С. К. Змішана форма республіканського правління: проблеми теорії і практики // Вісник Академії праці і соціальних відносин федерації профспілок України. — 2002. — № 2.

274.Бостан С. К. Історичні засади форми політико-територіального устрою та перспективи

їїрозвитку // Вісник Запорізького юридичного інституту. — 2003. — № 3.

275.Бостан С. К. Форми державно-територіального устрою в епоху громадянського суспільства: основні тенденції розвитку // Матеріали Х-ї Міжнародній історико-правової конференції «Історико-правові проблеми автономізму та федералізму» 23—24 вересня 2003 року, м. Севастополь. — Сімферополь,2004.

276. Бостан С. К Монархія і поліархія як історичні типи форми державного правління // Вісник Запорізького національного університету (юридичні науки). — 2005. — № 4.

277.Бражников М. К вопросу об отражении средневекового менталитета в нормах обычного средневекового права // государство и право. — 2002. — № 10.

278.БуткевичО. МеждународноеправоДревнегоЕгипта// Государствоиправо. — 2000. — №5.

279.Васильев Л. С. Китай. У истоков политической культуры: Чжоу-гун // Азия и Африка сегодня. — 1983. — № 12.

280.Грацианский Н. П. О материальных взысканиях в Варварских правдах // Из социальноэкономической истории западно-европейского средневековья. — М., 1960.

281.Дрьомін В. Пробація: зарубіжний досвід обмеження тюремної популяції // Право Украї-

ни. . — 2000. — № 12.

282.Жданов А. А. Возникновение и эволюция доверительной собственности в общем праве // Известия вузов. Серия: Правовоедение. — 2001. — № 6.

283.Завальнюк В. Принцип історизму в право- і державознавстві // Право України. — 1998. — № 2.

284.Кашкин С. Ю. Конституция на переломе цивилизаций: формирование глобального конституционного идеала // Государство и право. — 1992. — № 11.

285.Карпов М. В. «Социализм с китайским лицом» или капитализм по-китайски? (о типологии общественно-экономической системы КНР) // Восток. — 1996. — № 3.

286.Карпов М. В. Проблема демократизации в КНР и опыт реформирования авторитарных режимов // Восток. — 1997. — № 5.

287.Ковалев А. М. Современное состояние Конституции V республики во Франции: Проблема реформы Конституции // Государство и право. — 1997. — № 4.

288.Кондратьев С. В. Английские юристы накануне буржуазной революции // Известия вузов. Правововедение. — 1994. — № 4.

289. Косарев А. И. Этапы рецепции Римского права // Советское государство и право, 1983. — № 7.

290.Кучма В. В. Создание и деятельность органов общественной полиции во Франции в период абсолютизма // Античная древность и Средние Века. — М., 1978. — № 15.

291.Мулукаева О. Р. Из истории формирования биллей о правах в американских штатах // Государство и право. — 1983. — № 2.

292.Ніведа Рікс. Історія виникнення юридичних осіб в англо-саксонській та континентальній системах права // Право України. — 1998. — № 9.

293.Новицкая Т. Е. Вопросы методологии истории государства и права // Вестник Московского государственного университета. Серия «Право». — 1997. — № 1.

294.Ощепков Д. Національна жандармерія Франції // Міліція України. — 1998 — № 4.

295.Переломов Л. С. Становление императорской системы в Китае // Вопросы истории. — 1973. — № 5.

296.Рубанов А. А. Эволюция права собственности в основных странах Запада: тенденции и перспективы // Государство и право. — 1987. — № 4.

297. Страхов М., Солодовнік І. З історії прийняття Кримінального кодексу Японії 1907 року // Вісник Академії правових наук. — 1999. — № 3.

298.Темнов Е. О. Деидеологизация методологических подходов в историко-политических и государственно-правовых исследованиях // Государство и право. — 1992. — № 3.

299.Томсинов В. А. О сущности явления, называемого рецепцией римского права // Вестник Московского государственного университета. Серия «Право». — 1998. — № 4.

300.Степанова О. Л. Импичмент // Вопросы истории. — 1974. — № 11.

301.Штаерман Е. М. К проблеме возникновения государства в Риме // Вестник древней ис-

тории. — 1989. — № 2.

302.Якобсон В. А. Некоторые проблемы исследования государства и права древнего Востока // Народи Азии и Африки. — 1984. — № 2, 3.

721

Çì³ñò

Передмова . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7

§1. Історія держави і права зарубіжних країн як наука. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7

1.1. Виникнення й розвиток загальної історії держави і права. . . . . . . . . . . . .

8

1.2. Вітчизняна наука загальної історії держави і права. . . . . . . . . . . . . . . . . .

9

1.3. Методологічні засади історії держави і права зарубіжних країн

11

1.4. Періодизація історії держави і права зарубіжних країн. . . . . . . . . . . . . . .

13

1.5. Значення вивчення історії держави і права зарубіжних країн . . . . . . . . . .

15

§2. Історія держави і права зарубіжних країн як навчальна дис-

 

ципліна . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16

2.1. Особливості історії держави і права зарубіжних країн як навчальної

 

дисципліни . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16

2.2. Система навчального курсу, його програмне забезпечення. . . . . . . . . . . .

17

2.3. Джерела та література . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

МОДУЛЬ 1. ДЕРЖАВА І ПРАВО КРАЇН ЕПОХИ КАСТОВО-СТАНОВОГО

 

СУСПІЛЬСТВА . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

27

ПІДМОДУЛЬ 1.1. ДЕРЖАВА І ПРАВО КРАЇН СТАРОДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ . . . . . . . . 27

Тема 1. Виникнення держави у країнах давньосхідної цивілізації. Ос-

нови їх суспільного ладу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

§1. Загальні закономірності виникнення держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 1.1. Соціальна влада у первісному суспільстві. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 1.2. Протодержава. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 1.3. Рання держава . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 §2. Виникнення давньосхідної держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 2.1. Стародавній Єгипет . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 2.2. Стародавній Вавилон . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 2.3. Давньоєврейська державність . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 2.4. Стародавня Індія . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 2.5. Стародавній Китай. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 §3. Особливості суспільного ладу країн Стародавнього Сходу . . . . . . . . . . . . 36 3.1. Загальні риси суспільного ладу давньосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . 36 3.2. Особливості суспільного ладу давньосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

722

Тема 2. Функції, механізм та форми давньосхідних держав . . . . . . . . . . . . 41

§1. Функції давньосхідних держав . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 §2. Державний механізм країн Стародавнього Сходу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 2.1. Центральний державний аппарат. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 2.2. Місцевий апарат управління . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44 2.3. Судові органи. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 2.4. Поліція . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 2.5 Військо . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 §3. Форми давньосхідних держав. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 3.1. Давньосхідні монархії . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 3.2. Давньосхідні «республіки» . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Тема 3. Право країн стародавнього Сходу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

§1. Виникнення права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 §2. Спільні риси та особливості права давньосхідних країн. . . . . . . . . . . . . . . 52 2.1. Спільне у праві давньосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 2.2. Особливе у праві давньосхідних країн. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54 §3. Джерела права країн Стародавнього Сходу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 3.1. Джерела права Вавилоу. Закони царя Хаммурапі . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 3.2. Давньоєгипетські та давньоєврейські пам’ятки права . . . . . . . . . . . . . . . . 55 3.3. Правові джерела Китаю . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 3.4. Правові пам’ятки Індії . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 §4. Правові інститути давньосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 4.1. Цивільно-правові інститути. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 4.2. Злочини і покарання. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 4.3. Судовий процес . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72

Тема 4. Виникнення держави в країнах античної цивілізації. Основи їх суспільного ладу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

§1. Виникнення держави в античному світі . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 1.1. Передумови виникнення держави на півдні Європи . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 1.2. Виникнення держави в Афінах . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74 1.3. Виникнення держави у Спарті . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 1.4. Виникнення держави у Римі. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79 §2. Спільні риси та особливості суспільного ладу античних країн. . . . . . . . . . 82 2.1. Вільні категорії населення . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82 2.2. Невільні категорії населення . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85 Додаткова лтература . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90

Тема 5. Функції, механізм та форми античних держав . . . . . . . . . . . . . . . . 91

§1. Функції держав античного світу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 §2. Державний механізм античних республік. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 2.1. Законодавчі органи. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 2.2. Виконавчі органи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93

723

2.3. Судові органи. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98 §3.Форми республіканських античних держав. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 3.1. Форма афінської держави. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 3.2. Форма спартанської держави. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 3.3. Форма римської держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 §4.Форма та державний механізм монархічного Риму. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 4.1. Рим від полісу до імперії . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 4.2. Принципат . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104 4.3. Домінат. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105 4.4. Східно-Римська (Ромейська) імперія . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 107

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114

Тема 6. Право країн античної цивілізації. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115

§1. Право грецьких полісів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 1.1. Основні риси права Афін і Спарти. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 1.2. Правові інститути Стародавніх Афін і Спарти. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 §2. Римське право. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 2.1. Періодизація римського права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 2.2. Джерела римського права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120 2.3. Інститути римського права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127 2.4. Роль римського права у світовій історії. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135 Додаткова лтература . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154

ПІДМОДУЛЬ 1.2. ДЕРЖАВА І ПРАВО КРАЇН CЕРЕДНЬОВІЧНИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ. . . . . 155

Тема 7. Ранньофеодальна держава і право в країнах Європи. . . . . . . . . . . 155

§1. Основні риси феодалізму . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 155 §2. Держава і право Візантії . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156 2.1. Візантійська держава . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156 2.2. Право Візантії. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158 2.3. Вплив Візантії на державно-правовий розвиток інших держав 159 §3. Держава і право франків й англосаксів. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161 3.1. Держава у франків й англосаксів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 162 3.2. Право у франків й англосаксів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 166

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182

Тема 8. Феодальна держава в країнах Західної Європи. . . . . . . . . . . . . . . . 183

§1. Сеньйоріальна (ленна) монархія . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 183 1.1. Сеньйоріальна монархія у Франції. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 183 1.2. Ленна монархія у Німеччині . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184 1.3. Сеньйоріальна монархія в Англії. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185 §2. Станово-представницька монархія . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186 2.1. Станово-представницька монархія у Франції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186 2.2. Станово-представницька монархія у Німеччині . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189 2.3. Станово-представницька монархія в Англії. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 2.4. Міські республіки. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192 §3. Абсолютна монархія . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194 3.1. Абсолютна монархія у Франції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 195

724

3.2. Особливості англійського абсолютизму . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197 3.3. Особливості абсолютизму в Німеччині . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197 §4. Судові й правоохоронні органи в механізмі феодальної держави 199 4.1. Судоустрій феодальних держав . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 199 4.2. Феодальна поліція . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 204 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 209

Тема 9. Західноєвропейське феодальне право . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 210

§1. Основні риси феодального права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 210 1.1. Основні риси права континентальної Європи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 210 1.2. Основні риси феодального права Англії . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217 §2. Основні інститути феодального права у країнах Західної Європи 218 2.1. Державно-правові інститути . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 218 2.2. Цивільно-правові інститути. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221 2.3. Злочини і покарання. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 224 2.4. Судовий процес . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 227 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 235

Тема 10. Феодальна держава у країнах Сходу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 236

§1. Основні риси східного феодалізму . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 236 §2. Виникнення і розвиток феодальних держав Далекого Сходу. . . . . . . . . . . 237 2.1. Феодальна держава у Китаї . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237 2.2. Японська феодальна держава. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 240 §3. Виникнення і розвиток мусульманських держав . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 243 3.1. Арабський халіфат . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 243 3.2. Турецький султанат (Османська імперія). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 246

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 254

Тема 11. Право країн середньовічного Сходу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256

§1. Право далекосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256 1.1. Джерела китайського і японського права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256 1.2. Основні інститути далекосхідного права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 258 §2. Мусульманське право . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 267 2.1. Основні риси мусульманського права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 267 2.2. Джерела мусульманського права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 268 2.3. Основні інститути мусульманського права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 269

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 274 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 292

МОДУЛЬ 2. ДЕРЖАВА І ПРАВО КРАЇН ЕПОХИ ГРОМАДЯНСЬКОГО

 

СУСПІЛЬСТВА . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

297

ПІДМОДУЛЬ 2.1. ДЕРЖАВА В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ . . . . . . . . . . . . . . .

297

Тема 12. Становлення держави нового типу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

297

725

§1. Громадянське суспільство як історичний етап у розвитку людського су-

спільства. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 297 §2. Ранні революції і їх вплив на становлення держави нового типу 299 2.1. Голландська революція та її вплив на формування основ держави но-

вого типу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 299 2.2. Англійська революція та її вплив на становлення держави нового типу. . 301 §3. Революції останньої чверті ХVІІІ століття та їх вплив на становлення держави нового типу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 304 3.1. Американська революція та її вплив на становлення держави нового типу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 304

3.2. Французька революція та її вплив на становлення держави нового типу . 310 §4. Революції середини ХІХ століття в Німеччині та їх вплив на станов-

лення держави нового типу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 317 4.1. Соціально-економічні та політичні передумови революцій у Німеччині . 317 4.2. Революція 1848 р. В Німеччині . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 318 §5. Буржуазна і капіталістична держави — держави перехідного типу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 319

5.1. Основні риси буржуазної держави. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 319 5.2. Ознаки перехідної держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 320

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 323 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 331

Тема 13. Форми держав та їх розвиток в епоху громадянського суспі-

льства. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 332

§1. Форми держави та основні тенденції їх розвитку. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

332

§2. Форми державного правління та їх розвиток після буржуазних револю-

 

цій. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

334

2.1. Становлення парламентсько-монархічних форм правління та їх еволю-

 

ція . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

335

2.2. Становлення республіканських форм правління та їх розвиток

342

§3. Форми політичного режиму зарубіжних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

358

3.1. Демократичний режим. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

359

3.2. Недемократичний режим . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

360

§4. Форми державно-територіального устрою та їх розвиток . . . . . . . . . . . . .

363

4.1. Складна форма державно-територіального устрою та її розвиток

364

4.2. Проста (унітарна) форма політико-територіального устрою . . . . . . . . . . .

374

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 377 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 388

Тема 14. Функції та механізм держави в епоху громадянського суспі-

льства. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 390

§1. Сутність держави та її еволюція в епоху громадянського суспільства. . . . 390 §2. Функції держави та основні тенденції їх розвитку . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 391 2.1. Зовнішні функції держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 391 2.2. Внутрішні функції держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 392 §3. Механізм держави та основні тенденції його розвитку. . . . . . . . . . . . . . . . 397 3.1. Органи законодавчої влади у державному механізмі зарубіжних країн . . 397 3.2. Органи виконавчої влади у державному механізмі зарубіжних країн . . . . 399 §4. Органи судової влади та їх еволюція в епоху громадянського суспільст-

ва. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 410 4.1. Судові органи Англії (Великобританії) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 410 4.2. Судові органи Сполучених штатів Америки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 413

726

4.3. Судові органи Франції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

414

4.4. Судові органи Німеччини. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

418

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

420

Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

440

ПІДМОДУЛЬ 2.2. ПРАВО В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ . . . . . . . . . . . . . . . . .

441

Тема 15. Становлення права нового типу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

441

§1. Принципи та характерні риси права нового типу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

441

1.1. Принципи буржуазного права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

441

1.2. Основні риси буржуазного права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

442

§2. Основні тенденції розвитку буржуазного права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

442

2.1. Становлення світових правових сімей . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

442

2.2. Соціалізація права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

445

2.3. Зміни у джерелах права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

446

2.4. Структурні зміни у праві . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

447

2.5. Нові інтеграційні процеси у праві . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

447

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 447 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 448

Тема 16. Становлення та розвиток конституційного права в зарубіж-

них країнах . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 449

§1. Теоретичні засади конституційного права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 449 1.1. Формування засад конституційного права як галузі юридичної науки . . . 449 1.2. «Класична» школа конституційного права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 450 1.3. Юридично-соціологічна школа (напрямок) конституційного права . . . . . 450 1.4. Демократична доктрина конституційного права . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 451 §2. Основні етапи та тенденції розвитку конституційного права як галузі права в країнах західної цивілізації . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 452

2.1. Формування засад конституційного права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 452 2.2. Основні тенденції розвитку конституційного права у

XIX столітті . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 454 2.3. Основні тенденції розвитку конституційного права у ХХ столітті . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 454

§3. Джерела конституційного права зарубіжних країн. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 456 3.1. Кодифіковані конституції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 456 3.2. Некодифіковані конституції. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 459 §4. Основні інститути конституційного права в зарубіжних країнах 459 4.1. Інститут конституційного статусу особи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 459 4.2. Інститут начал організації держави . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 465

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 468 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 475

Тема 17. Цивільне право країн англо-американської та континенталь-

ної правових сімей . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 477

§1. Теоретичні засади цивільного буржуазного права . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

477

1.1. Доктринальні ідеї цивільного права у природно-правовій теорії

477

1.2. Доктринальні ідеї цивільного права в історичній школі права

477

1.3. Цивілістичні теорії періоду промислового капіталізму . . . . . . . . . . . . . . .

478

§2. Джерела цивільного права і процесу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

478

727

2.1. Джерела цивільного права і процесу країн англо-американської право-

вої сім’ї. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 478 2.2. Джерела цивільного права і процесу країн континентальної правової сім’ї. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 482

§3. Основні інститути цивільного права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 486 3.1. Основні інститути цивільного права країн англо-американської право-

вої сім’ї. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 486 3.2. Основні інститути цивільного права країн континентальної правової сім’ї. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 497

§4. Суміжні з цивільним правом галузі права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 506 4.1. Торгове право. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 506 4.2. Трудове право і соціальне законодавство . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 509 4.3. Правове регулювання охорони навколишнього середовища. . . . . . . . . . . 515

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 517 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 532

Тема 18. Кримінальне право і кримінальний процес країн англоамериканської та континентальної правових сімей . . . . . . . . . . . . . . . . . . 533

§1. Теоретичні засади буржуазного кримінального права . . . . . . . . . . . . . . . . 533 1.1. Просвітницько-гуманістична теорія кримінального права . . . . . . . . . . . . 533 1.2. Класична школа кримінального права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 534 1.3. Антрополого-соціологічна школа кримінального права . . . . . . . . . . . . . . 535 §2. Джерела кримінального права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 535 2.1. Джерела кримінального права країн англо-американської правової сім’ї. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 535

2.2. Джерела кримінального права країн континентальної правової сім’ї . . . . 543 §3. Інститути кримінального права. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 551 3.1. Основні інститути кримінального права країн англо-американської правової сім’ї . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 551 3.2. Основні інститути кримінального права країн континентальної право-

вої сім’ї. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 556 §4. Кримінальний процес . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 561 4.1. Джерела кримінального процесу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 561 4.2. Основні риси кримінального процесу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 566

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 575

Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

601

ПІДМОДУЛЬ 2.3. ДЕРЖАВА І ПРАВО КРАЇН СХІДНОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ . . . . . . . . . . . . .

602

Тема 19. Держава у країнах далекого і близького сходу . . . . . . . . . . . . . . .

602

§1. Становлення й розвиток держави нового типу в далекосхідних країнах . .

602

1.1. Японська держава. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

602

1.2. Китайська держава. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

609

§2. Держава в країнах Близького Сходу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

621

2.1. «Нафтові монархії» Перської затоки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

621

2.2. «Нафтові республіки» Перської затоки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

623

2.3. Турецька республіка. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

625

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 632 Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 638

728

Тема 20. Право країн східної цивілізації. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 639

§1. Право далекосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

639

1.2. Право Японії . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

639

1.2. Право Китаю . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

644

§2. Право мусульманських країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

650

2.1. Основні риси права близькосхідних країн . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

650

2.2. Право Туреччини . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

652

Завдання для самостійної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

655

Додаткова література. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 662

Додатки

Додаток А. Програма навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» (за вимогами кредитно-модульної системи) . . . . . . . . . 665 Додаток Б. Семінарські заняття: плани, методичні рекомендації 689 Додаток В. Завдання для контролю успішності та якості навчання. . . . . 703

Додаток В.1. Вхідний (нульовий) контроль [Тести] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 704 Додаток В.2. Завдання для проміжного контролю [Тести] . . . . . . . . . . . . . . . 707 Додаток В.3. Завдання для рубіжного контролю [ККР]. . . . . . . . . . . . . . . . . . 708

Додаток Д. Курсова робота: методика підготовки та тематика. . . . . . . . . 710

Додаток Е. Список фахової літератури для самостійного опрацювання

(Бібліографія) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 713

729

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

Людмила Миколаївна БОСТАН Сергій Костянтинович БОСТАН

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

Навчальний посібник

Керівник видавничих проектів – Б.А.Сладкевич Друкується в авторській редакції

Дизайн обкладинки – Б.В. Борисов

Підписано до друку 11.04.2008. Формат 70x100 1/16. Друк офсетний. Гарнітура PetersburgC.

Умовн. друк. арк. 46. Тираж – 1500 прим.

Видавництво “Центр учбової літератури” вул. Електриків, 23

м. Київ, 04176 тел./факс 425 01 34, тел. 451 65 95, 425 04 47, 425 20 63

8 800 501 68 00 (безкоштовно в межах України) e mail: office@uabook.com

сайт: WWW.CUL.COM.UA Свідоцтво ДК №2458 від 30.03.2006

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]