Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Рудаківська.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Передача документів інкасуючому банку

Банк-ремітент передає документи з необхідними інструкціями банку в країні платника. Здебільшого останній представляє документи безпосередньо платнику. За таких обставин він доручає представити документи іншому банку. Інкасуючий банк, що представляє документи платнику, називають «представляючим банком».

Представлення документів Представляючий банк інформує плат-платнику та платіж (фаза 3) ника про надходження до нього документів.

У повідомленні представляючого бан-

ку або в авізо платник знаходить необхідні дані про відвантажений йому товар. Авізо дає змогу йому зробити висновок про можливість на основі документів, які має банк, отримати товар та сплатити мито.

При бажанні платник може перевірити документи в представляючому банку. Але банк без спеціального дозволу довірителя не може дозволити огляд товару, який прибув за місцем призначення.

Якщо платник оплатив документи, то представляючий банк негайно направляє отриману виручку банку-ремітенту. Однак, в країнах з обмеженою конвертованістю валюти це не так легко, якщо в розпорядженні імпортера немає потрібної за умовами інкасо валюти. Тому для того, щоб він міг негайно розпоряджатися товаром, можли­во документи вручити проти депонування суми у вітчизняній валюті, а також проти виставлення покупцям гарантії валютного ризику.

Представляючий банк переводить виручку банку-ремітенту, як тільки в його розпорядження надходить необхідна сума валюти. Можливу курсову різницю пови­нен відшкодувати платник.

При інкасо «документи проти акцепту» акцептований вексель після отримання документів трасатом (залежно від інструкцій довірителя) залишається в інкасуючо­му банку або повертається банку-ремітенту. Останній передає вексель своєму довірителю, який дисконтує його або може отримати належну суму при настанні терміну платежу. При середньому терміні дії векселя за певних обставин можливі форфетування або перефінансування.

У такий спосіб документарне інкасо виконує своє завдання: покупець за допо­могою документів отримав товар, а продавець, при дотриманні інкасової форми роз­рахунків, одержав свої гроші.

Витрати за інкасовими Як компенсацію за послуги при здій- операціями І сненні документарного інкасо представля-

ючий та інкасуючий банк нараховують

комісійні та накладні витрати. Здебільшого йдеться про комісійні за: ^вручення документів проти акцепту або платежу; ^оплату акцепту; S звільнення відвантаженого товару, який був адресований банку чи транс-

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 133

Залежно від способу здійснення інкасо можуть нараховуватись додаткові на­кладні витрати та комісії за пролонгацію векселів, за додаткові повідомлення про документи, за повернення документів, оголошення протесту і т.п., а також поштові збори та ін. фактичні витрати.

За незазначених витрат клієнт банку отримує добрий еквівалент, оскільки банк надає йому не тільки послуги своїх досвідчених фахівців, але й широку кореспон­дентську мережу, яка забезпечує надійність платежів, передачу документів та пові­домлень.

Проблеми, переваги та недоліки | Під час здійснення інкасо можуть за-

інкасової форми розрахунків і гостритися фінансові труднощі одночас- но з додатковими проблемами для екс-

портера. Ефективним за таких умов є запрошення банком-ремітентом консультанта для надання допомоги експортерам щодо уникнення можливих проблем.

Найчастіше при інкасових операціях у ЗЕДП зустрічаються такі проблеми:

S Товари, в разі їх несплати експортером, можуть бути затримані, зберігатися на складі, що вимагає оплати за страховим полісом. Можливі інші обставини, які спричинять додаткові витрати для експортера до того моменту, коли імпортер вирішить оплатити інкасо або експортер укладе іншу угоду з продажу товарів. Товари можуть бути повернуті назад експортерові за його рахунок.

S Страхове забезпечення продавця і покупця може бути різним. Якщо товар зіпсований або його загублено, імпортер може відмовитись сплатити інкасо. Щоб уникнути цього, експортерам слід уважно вивчати страхові поліси на випадок непередбачуваних обставин або змін умов, захищати свої фінансові інтереси при відвантаженні в усіх іноземних портах.

S Можливо, експортеру доведеться чекати на платіж (акцепт) протягом невизна-ченого терміну, що залежить від способу здійснення платежу (зв'язок на основі терміналу, Міжнародна міжбанківська електронна система платежів, телеграф­ний або поштовий зв'язок), наявної іноземної валюти в країні покупця.

^ Імпортер може не мати ліцензії на імпорт, що унеможливлює прийняття това­ру або спричиняє відстрочку оплати чи акцепту тратти. Експортеру слід завжди перевіряти наявність в імпортера ліцензії (якщо вона необхідна до відправлення товару на основі інкасо).

S При використанні інкасо як засобу отримання платежу ризик полягає між уго­дою на відкритому рахунку (який вигідний імпортеру) та передоплатою готівкою (яка вигідна експортеру).

Переваги для експортера

S Зменшення ризику дострокової передачі товарів. Згідно з документарним інкасо, експортер може захиститися від передачі товарів до того, як імпор­тер здійснить платіж чи акцептує тратту. Інкасо передбачає менший ступінь

134 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

безпеки для експортера, ніж передоплата готівкою чи акредитив. Але якщо експортерові не потрібен надійний захист від політичного та комерційного ризику за даної концентрації угод або негайна оплата товарів є необов'язко­вою, інкасо може бути оптимальним методом розрахунку.

S Збільшення конкурентоспроможності. Інкасо є менш тривалим та менш об­тяжливим засобом досягнення домовленості, ніж акредитив. Отже, у експор­тера є можливість продати товар за нижчою ціною, збільшуючи свою конку­рентоспроможність.

Це саме можна сказати і про згоду експортера на акцепт платежу на підставі термінової тратти. В основі цього - збільшення кредиту, що нада­ється експортером імпортеру, який зі збільшенням ризику експортера підви­щує його конкурентоспроможність.

S Зручність. Банк, який має відділення та мережу кореспондентів, допомагає скоротити проблеми, пов'язані з міжнародними розрахунками (інкасо), засто­сувавши ефективний спосіб обробки документів, розрахунків і зв'язку.

S Можливість фінансування. Часто експортер має можливість отримати кошти від банку під акцепт або за урядовою програмою підтримки експортера.

Недоліки для експортера

S Затримка або повільне надходження платежу. Якщо, наприклад, імпортер повинен отримати ліцензію на імпорт, але він ще цього не зробив, то експор­тер, щоб отримати платіж, повинен чекати оформлення та отримання ліцензії. Крім цього, внаслідок повільного здійснення інкасо у багатьох країнах мож­лива затримка платежу.

S Додаткові витрати, спричинені неплатежем чи відмовою від акцепту імпортера. Якщо імпортер відмовиться від оплати чи акцепту тратти, банк не несе відповідальності, а законодавство не передбачає примусового стягнення інкасо. Тому в експортера можуть виникнути додаткові витрати за простій, зберігання товару, його страхування тощо.

Переваги для імпортера

S Зручність. Купівля на основі інкасо дозволяє імпортеру уникнути ускладнень з відкриттям акредитива.

S Зменшення витрат. Імпортер також уникає витрат на імпортний акредитив і може отримати вигоду з низької ціни купівлі, оскільки виключено, що експортер може знехтувати деякими заощадженнями (див. переваги для експортера).

S Відстрочення платежу. Метод інкасо є прийнятним для імпортера щодо ча­су для платежу. Зазвичай можлива затримка платежу до прибуття товарів.

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 135