Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Рудаківська.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.24 Mб
Скачать

13. Правове забезпечення проекту

У розділі дається інформація щодо наявності необхідних для реалізації проекту патентів, дозволів, ліцензій або ліцензійних договорів із зазначенням виду діяль­ності, на який був виданий такий патент, дозвіл, ліцензія або підписаний

РОЗДІЛ 5. Кредитування зовнішньоекономічної діяльності по міжнародних кредитних лініях По

ліцензійний договір. Вказуються також автори патенту або ноу-хау та право використання. У разі наявності певних пільг, що будуть використовуватися під­приємством при реалізації проекту, дається відповідна інформація.

14. Висновки

У стислій формі підбиваються підсумки з усіх вищенаведених розділів та пере­конливо обґрунтовується обраний варіант реалізації проекту, наводиться прогнозо­вана соціально-економічна оцінка та макроекономічні результати від реалізації про­екту, а також висновки щодо можливості та доцільності його реалізації.

Окремо висвітлюються очікувані відрахування до Пенсійного та інших фондів, надходження до державного та місцевих бюджетів, розмір митних платежів, акцизу та ПДВ.

Допускається надання в якості необов'язкового додатка електронної копії (у форматі МЗ EXCEL - на магнітних носіях - дискета 3,5") розрахунків та звітних да­них позичальника.

5.2. Кредитування експортних операцій державним експортно-імпортним банком україни та міжнародним банком реконструкції та розвитку

Умови надання та використання кредитів

Проект розвитку експорту (ПРЕ) здійснюється Державним експортно-імпортним банком України (Укрексім-банком) спільно з Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку (МБРР). Проект розвитку експорту має сприяти розвитку експортних можливостей вітчизняних ви­робників товарів та послуг шляхом їх кредитування, а також надання технічної до­помоги (грантового фінансування).

Укрексімбанк фінансує вітчизняних виробників товарів та послуг, їхні конкретні, ретельно підготовлені проекти розвитку експорту аналізуються, відбираються та прохо­дять детальну кредитну оцінку в Управлінні експортного розвитку Укрексімбанку. Уп­равління здійснює банківський нагляд за ходом реалізації проекту, а також проводить систематичну поточну експертизу стану підприємства. Проект повинен відповідати кре­дитній політиці Укрексімбанку, бути економічно, технічно та фінансове обґрунтованим, сприяти розвитку експортного потенціалу України. Основними напрямками реалізації ПРЕ є:

S кредитування проектів розвитку експорту вітчизняних підприємств (на піль­гових умовах);

S надання технічної допомоги (грантів) експортерам для створення та роз­витку необхідної експортної інфраструктури, вдосконалення зовнішньо­економічної діяльності, організаційного та функціонального розвитку

15 — 2-2328

Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

експортного маркетингу, просування товарів та послуг на зовнішній ринок, підготовку та навчання фахівців, залучення консультантів.

Проекти розвитку експорту вітчизняних підприємств, які повинні бути безпосе­редніми виробниками товарів та послуг, фінансуються за рахунок кредитних коштів, наданих Укрексімбанку МБРР.

Укрексімбанк приймає на розгляд проекти безпосередньо від виробників товарів та послуг. Проекти від посередників, що передбачають кредитування третіх осіб, не розглядаються.

Кредит надається в доларах США або німецьких марках (евро). Розмір кредиту, який Укрексімбанк може надати підприємству-експортеру, не може перевищувати суми, еквівалентної 5-ти мільйонам доларів США. Обмеження в сумі 5-ти мільйонів доларів США існує також для групи підприємств, пов'язаних спільною участю у капіталі.

За рахунок кредитних коштів Укрексімбанк може фінансувати оплату кон­трактів, укладених підприємством з іноземними або місцевими виробниками (з кон­вертацією валюти кредиту в національну валюту), щодо:

• придбання необхідної сировини, енергоносіїв, комплектуючих, напівфабри­ катів, запасних частин, оснастки, оплати робіт (послуг) тощо (за винятком ви­ плат заробітної плати і сплати вартості місцевих комунальних послуг).

• придбання необхідних технологій, обладнання, устаткування, здійснення інших закупівель, що мають інвестиційний характер, будівельних і монтаж­ них робіт, оплата консалтингових послуг тощо.

За рахунок коштів кредитної лінії МБРР можуть бути сплачені:

  • 100 % вартості товарів (робіт, послуг) іноземного походження;

  • 80 % вартості товарів (робіт, послуг) вітчизняного виробника. За рахунок кредитних коштів Укрексімбанк не може фінансувати:

  • наявні зобов'язання підприємств перед бюджетом;

  • придбання цінних паперів (паїв) підприємств, у тому числі участь у привати­ зації державних підприємств;

  • лізингові контракти;

  • ігорний бізнес, виробництво міцних алкогольних напоїв, виробництво або по­ стачання озброєння та боєприпасів тощо.

Фінансування здійснюється шляхом:

S короткострокового кредитування (на термін до 18 місяців) поповнення обіго­вих коштів;

S довгострокового кредитування (на термін до 5 років) інвестиційних проектів.

З метою розподілу кредитних ризиків Укрексімбанк заохочує спільне фінансу­вання проектів розвитку експорту. Такі проекти передбачають фінансування спільно з іншими інвесторами (кредиторами) - вітчизняними або іноземними. Укрексімбанк приймає рішення щодо можливості фінансування таких підприємств з урахуванням оцінки проектних рішень інвестором або кредитором, що бере участь у спільному фінансуванні.

РОЗДІЛ 5. Кредитування зовнішньоекономічної діяльності по міжнародних кредитних лініях LLl

Укрексімбанк не бере на себе зобов'язання гарантувати кредитування, навіть при наданні підприємством всієї необхідної документації та Інформації. Укрексімбанк та­кож залишає за собою право без пояснень на будь-якому етапі опрацювання проекту відмовити підприємству в кредитуванні (у зв'язку з високими кредитними ризиками). Кредит може бути наданий підприємству для здійснення конкретного проекту, який обґрунтований у бізнес-плані та плані розвитку експорту. Підприємства, що ма­ють намір отримати кредит за рахунок коштів МБРР, повинні відповідати таким ви­могам:

S стабільно (прибуткове) працювати протягом кількох останніх років; S частка державної власності повинна бути меншою, ніж 50 %; S фактично здійснювати експортну діяльність і планувати її розвиток або, якщо підприємство не здійснювало експортної діяльності, проект має детально об­ґрунтовувати її започаткування;

S протягом всього терміну реалізації проекту підтримувати значення ко­ефіцієнта обслуговування боргу не нижче 15-ти;

^ передбачати власний внесок у розмірі не менше ЗО % загальної вартості про­екту (кошти, основні засоби, матеріально-технічні запаси, технології, ноу-хау тощо);

S протягом всього терміну реалізації Проекту розвитку експорту підтримувати

співвідношення власних та залучених коштів (включаючи суму кредиту, що

підприємство планує залучити для здійснення проекту розвитку експорту) не

більше ніж 30:70;

S відкрити основні розрахункові рахунки в Укрексімбанку та проводити через

них всі розрахунки за проектом.

Необхідною умовою розгляду заявки на кредитування проекту розвитку ек­спорту є подання підприємством бізнес-плану та плану розвитку експорту. Про­ект має:

S бути обґрунтованим та фінансове самоокупним;

S передбачати, що вироблені товари чи послуги будуть реалізовуватись, у тому числі на експорт. Виробництво не повинно входити до переліку виробництв, заборонених МБРР; ^ забезпечувати приріст обсягу грошових надходжень від реалізації продукції

(послуг) на експорт у сумі, що перевищує розмір кредиту; •S забезпечувати норму прибутку не нижче 15 % (для інвестиційних проектів); S відповідати чинному законодавству України, а також вимогам МБРР та стан­дартам України щодо охорони навколишнього середовища; ^ бути підтвердженим необхідними висновками, погодженнями тощо, які на­дані відповідними органами державної влади або місцевого самоврядування. Бізнес-план та план розвитку експорту з обґрунтуванням проекту оцінюється відповідно до чинної процедури Укрексімбанку та методик оцінки, які застосову­ються з МБРР.

15*

Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Проект (бізнес-план та план розвитку експорту) затверджується до фінансуван­ня Укрексімбанком та погоджується МБРР.

При визначенні постачальників товарів (робіт, послуг), з якими передбчається укладання контрактів для їх оплати за рахунок коштів ПРЕ, підприємство має до­тримуватись принципів МБРР щодо забезпечення відкритої та чесної боротьби за укладання контрактів.

МБРР вимагає використання чітких та об'єктивних критеріїв оцінки підпри­ємством (технічних, економічних і фінансових умов) пропозицій постачальників то­варів (робіт, послуг). МБРР не допускає будь-якої дискримінації щодо постачаль­ників (вітчизняних або іноземних). Підприємство повинно переконати Ук-рексімбанк, що придбання товарів (робіт, послуг) виконується відповідно до зви­чайної комерційної практики.

Фінансування проекту розвитку експорту за рахунок кредитних коштів МБРР здійснюється шляхом оплати контрактів, укладених підприємством. Контракти по­винні передбачати оплату товарів (робіт, послуг) за фактом їх поставки (виконання, надання) або акредитивну форму розрахунків.

Контракти на суму:

  • яка перевищує 2 мільйони доларів США, повинні бути укладені за результата­ ми проведення міжнародного тендеру;

  • від 0,5 до 2 мільйонів доларів СІЛА перед здійсненням платежів розглядають­ ся Укрексімбанком та надаються МБРР.

Укрексімбанк вимагає від підприємств надання адекватного ліквідного забезпе­чення виконання зобов'язань щодо повернення кредитних коштів. Предметом забез­печення зобов'язань можуть бути такі активи підприємства (або його майнових по­ручителів): нерухоме майно (будівлі, комплексне технологічне обладнання), рухоме майно (механізми та інші виробничі активи), перевідступлення надходжень підприємства в національній та іноземній валютах, застава акцій, банківські га­рантії та поруки, страхування, а також Інші активи згідно з чинним законодавством.

Дисконтована вартість майнового забезпечення зобов'язань за кредитом (заста­ви) повинна бути не меншою ніж 200 % від загальної суми заборгованості позичаль­ника за кредитом та суми відсотків, що будуть нараховані за повний рік користуван­ня кредитом (180 % - для кредитів терміном понад один рік).

На вимогу Укрексімбанку підприємство зобов'язане забезпечити страхове по­криття ризиків здійснення проекту (таких як ризики, пов'язані з розкраданням фондів, стихійним лихом, ризиків при будівництві тощо).

Валютні ризики несе підприємство-позичальник.

Погашення заборгованості за кредитом здійснюється після закінчення пільгово­го періоду. Максимально можливе відстрочення виплати суми основного боргу (пільговий період) становить:

S 9 місяців - для короткострокових кредитів на поповнення обігових коштів;

*/ 18 місяців - для довгострокових кредитів, які надаються для здійснення інвес­тиційних проектів.

РОЗДІЛ 5. Кредитування зовнішньоекономічної діяльності по міжнародних кредитних лініях 229

Погашення заборгованості здійснюється щомісяця (щокварталу або кожні півроку) рівними частинами у валюті кредиту. Платежі за користування кредитом:

а) відсотки за користування кредитом сплачуються у валюті кредиту щомісяця, починаючи від дати отримання кредиту. Відсоткова ставка за користування креди­ том залежить від:

  • поточного фінансового становища підприємства;

  • ризиків здійснення проекту;

  • ходу здійснення проекту;

  • ринкової кон'юнктури;

б) для покриття витрат на підготовку ПРЕ позичальник сплачує Укрексімбанку разову комісію (плата за управління кредитом та обслуговування позичкового ра­ хунку). Розмір комісії, становить 0,75-5 % від суми кредиту, що надається;

в) щомісяця стягується плата за зобов'язання на невикористану частину креди­ ту або кредитної лінії, яка становить 1,5-2 % річних від суми невикористаної части­ ни кредиту.

Конкретні умови надання кредиту узгоджуються сторонами та регулюються конкретною кредитною угодою.

Умови грантового фінансування Програма технічної допомоги екс- портерам є складовою частиною ПРЕ.

Технічна допомога (грантове фінансування) надається діючим підприємствам, які здійснюють або планують здійснювати експорт товарів (послуг) власного вироб­ництва.

Технічна допомога надається Укрексімбанком з коштів Фонду розвитку експор­ту, який створено за рахунок коштів МБРР. Обсяг технічної допомоги підприємству-експортерові не може перевищувати суми, еквівалентної 125 тисячам доларів США. Технічна допомога надається шляхом оплати Укрексімбанком не більше ніж 50 % загальної вартості заходів, здійснених підприємством і спрямованих на розвиток йо­го експортної діяльності. Як правило, технічна допомога надається підприємствам, що отримали кредит в Укрексімбанку для здійснення проекту розвитку експорту, своєчасно сплачують платежі за кредитом та розпочали його погашення.

Технічна допомога надається у формі гранту (безвідплатної фінансової допомо­ги) на такі цілі:

S створення та розвиток необхідної експортної інфраструктури;

S вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності;

/ організаційний та функціональний розвиток експортного маркетингу;

S просування товарів та послуг на експорт;

S залучення консультантів.

230 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Програма технічної допомоги експортерам передбачає фінансування експорт-ноорієнтованих заходів, поліпшення конкурентних позицій підприємств на зовнішніх ринках. За рахунок коштів гранту можуть бути сплачені такі зовнішньое­кономічні заходи підприємств-експортерів:

^ дослідження ринків;

S стратегічне та ділове планування;

S вдосконалення споживчих якостей виробів (методів та засобів контролю готової продукції, сертифікація продукції, адаптація виробів до специфічних вимог пев­них груп споживачів, передпродажна підготовка виробів тощо);

S вдосконалення методів та засобів контролю за дотриманням технології вироб­ництва (сертифікація виробництва, консалтинг тощо);

S навчання (підвищення кваліфікації) фахівців стратегії і тактиці здійснення ек­спорту (маркетинг, ціноутворення, збут, просування тощо);

S експортний маркетинг та розвиток експорту (рекламні заходи, участь в ярмар­ках та виставках, ділові поїздки, міжнародний аудит тощо);

S залучення консультантів (відповідно до Настанов МБРР «Вибір та використан­ня консультантів позичальниками Світового Банку», редакція 1997 p.).

Експертиза проектних рішень 1 Заявки підприємств на фінансування

проекту розвитку експорту розглядаються в кілька етапів.

1. Для проведення попередньої оцінки фінансового становища підприємства та економічної ефективності проекту необхідні такі документи:

S клопотання щодо отримання кредиту;

S анкета заявника на отримання кредиту;

^ форми №1,2 підприємства (за 3 останніх роки та за 4 останніх квартали діяльності), форма № 3 за останній рік діяльності.

S резюме проекту розвитку експорту підприємства. Після того, як Укрексімбанк приймає рішення щодо доцільності (можливості) продовження роботи над проектом, підприємство розробляє бізнес-план та план розвитку експорту;

S копії статуту, установчого договору, свідоцтва про реєстрацію підприємства;

S перелік майна, що пропонується в заставу.

На цьому етапі управління експортного розвитку проводить попередньо експер­тизу фінансового становища підприємства, його проекту розвитку експорту, достат­ності забезпечення на відповідність вимогам Укрексімбанку, НБУ та МБРР. Така ек­спертиза проводиться протягом одного місяця від дати отримання Укрексімбанком пакета документів. Про її результати та доцільність продовження роботи над проек­том Укрексімбанк письмово сповіщає керівництво підприємства.

2. Для проведення поглибленого аналізу фінансового становища підприємства та проекту в Укрексімбанк додатково надаються такі документи.

РОЗДІЛ 5. Кредитування зовнішньоекономічної діяльності по міжнародних кредитних лініях 231

а) Проектна документація:

S бізнес-план проекту розвитку експорту підприємства;

S план розвитку експорту підприємства (після того, як Укрексімбанк приймає рішення щодо можливості кредитування, підприємство надає переклад бізнес-плану та плану розвитку експорту англійською мовою);

S копії контрактів, проектів контрактів, протоколів про наміри щодо придбання підприємством обладнання, устаткування, матеріалів, комплектуючих, сиро­вини тощо, які фінансуються в рамках реалізації проекту, в тому числі за ра­хунок кредитних коштів;

S копії прайс-листів, комерційних пропозицій, контрактів, протоколів про на­міри фірм-конкурентів, які виробляють аналогічні товари (послуги);

S копії контрактів, проектів контрактів, протоколів про наміри щодо реалізації товарів та послуг, вироблених завдяки залученим кредитним коштам, у тому числі на експорт;

S копії дозволів або ліцензії на види діяльності, які мають відношення до про­екту (якщо діяльність підлягає ліцензуванню);

S резолюції компетентних органів щодо проектних рішень (обґрунтування про­ектних установ, довідки бюро технічної інвентаризації, узгодження з архітек­тором тощо);

S довідка-висновок Держкомприроди або його регіонального відділення про екологічну оцінку проекту;

S висновок санітарно-епідеміологічної станції про погодження проекту;

S висновок пожежної інспекції;

S державний акт на право користування земельними ділянками.

б) Документи по заставі:

S детальний перелік майна, що може бути надане у заставу із зазначенням ба­лансової вартості, року будівництва або випуску, місця розташування, харак­теристики тощо;

S документи, що підтверджують право власності на предмет застави (свідоцтво про власність, свідоцтво про те, що обладнання знаходиться на балансі підприємства-заявника тощо);

S довідка-характеристика Бюро технічної інвентаризації та довідка нотаріаль­ної контори про те, що предмет застави є вільним від будь-яких зобов'язань;

S оцінка незалежної експертної фірми вартості застави (на вимогу Укр-ексімбанку);

S документ про страхування предмету застави (на вимогу Укрексімбанку);

в) Інша документація:

S банківські довідки про рахунки підприємства з наведенням їх реквізитів, за­лишків коштів (виписка), кредиторської заборгованості тощо;

S аудиторський висновок, що підтверджує результати господарської діяльності за останній календарний рік (на вимогу Укрексімбанку).

У разі необхідності Укрексімбанк залучає до експертизи проектних рішень

Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

сторонніх експертів. Відповідні витрати відшкодовує підприємство (на договірній основі).

Термін здійснення робіт на цьому етапі становить чотири-п'ять місяців від да­ти отримання Укрексімбанком повного пакета необхідних документів і залежить від ретельності підготовки документів підприємством та опрацювання ним проектних рішень.

Для отримання консультацій щодо участі в проекті розвитку експорту уповно­важеним представникам підприємств (менеджерам проекту) рекомендується зверта­тися в управління експортного розвитку або установи Укрексімбанку.

Після затвердження проекту кредитним комітетом Укрексімбанку та погоджен­ням його з МБРР готуються кредитна угода та договір (договори) застави. Для підготовки та укладання кредитної угоди та договору (договорів) застави підприємство надає до Укрексімбанку оригінали або нотаріально посвідчені копії таких документів:

а) Правоустановчі документи: S свідоцтво про реєстрацію;

S статут;

S установчий договір;

^ державний акт на право користування земельними ділянками;

S документи про право власності на виробничі потужності або договір оренди

(оригінали);

S ліцензії на види діяльності; S картку із зразками підписів і відбитка печатки (оригінал);

б) Документи по заставі:

S документ, що підтверджує право власності на предмет застави (свідоцтво про власність або свідоцтво про те, що обладнання знаходиться на балансі (дано­го підприємства);

S довідка-характеристика та довідка нотаріальної контори про те, що предмет застави вільний від будь-яких зобов'язань (оригінали);

S на вимогу банку: документ про страхування предмета застави (страховий поліс, умови розкриття страхового полісу);

в) Інші документи:

S лист заявника, що погоджений з керівництвом банків, в яких відкриті розра­хунковий, позичковий, валютний та інші рахунки заявника про надання пра­ва представникам Укрексімбанку отримувати інформацію про стан і рух коштів на рахунках на термін дії кредитного договору;

S лист заявника на ім'я Голови Правління Укрексімбанку, який узгоджений з керівником податкової інспекції, про надання права представникам Ук­рексімбанку знайомитися з документами, що характеризують фінансову і гос­подарську діяльність заявника на термін дії кредитного договору.

РОЗДІЛ 5. Кредитування зовнішньоекономічної діяльності по міжнародних кредитних лініях 233

Моніторинг здійснення проекту Після укладання кредитної угоди та розвитку експорту договорів застави Укрексімбанк сплачує

за контрактами підприємства, затвердже-

ними для фінансування (згідно з бізнес-планом проекту розвитку експорту). Опла­та відбувається відповідно до заявок підприємства за рахунок коштів кредитної лінії ПРЕ.

Протягом терміну чинності кредитної угоди Укрексімбанк:

  • проводить систематичний банківський нагляд за ходом здійснення проекту розвитку експорту;

  • здійснює порівняльний аналіз результатів впровадження проекту розвитку ек­ спорту підприємства та показників, передбачених бізнес-планом;

  • отримує та проводить аналіз щоквартальної фінансової звітності підприєм­ ства;

  • періодично здійснює перевірки підприємства, стану виробництва, предмета застави тощо.

Згідно з існуючим порядком Укрексімбанк вимагає від підприємств, що отрима­ли кредит на суму понад 1 мільйон доларів США, проведення щорічного аудиту (протягом терміну здійснення проекту розвитку експорту).

Перелік виробництв, заборонених Кошти, отримані від МБРР, не можуть МБРР для фінансування бути використані на виробництво тютюну та тютюнових виробів; виробництво фарб,

що містять свинець; торгівлю дикими тваринами та виробами з них згідно з кон­венцією CITES; на радіоактивні продукти; на виробництво електричного та побутово­го обладнання, що використовує та вміщує фреони (CFC) та інші речовини, що підпа­дають під дію Монреальського Протоколу; на виробництво електричного обладнання, що містить поліхлоровані дифеніли (РСВ) більш ніж 0,005 % за вагою; на ввезення шкідливих відходів в Україну (для захоронения або переробки); на виробництво нар­котичних засобів; на виробництво озброєння і боєприпасів, а також торгівлю ними; на розповсюдження в природному середовищі організмів, що виведені генетичним шля­хом; на виробництво азбестовміщуючих матеріалів; на виробництво, постачання та торгівлю забороненими пестицидами та гербіцидами; на використання дрейфуючих сейнерних сіток у морському середовищі; на виробництво міцних алкогольних на­поїв; на ігорний бізнес.

Щодо проектів, пов'язаних з високими екологічними ризиками, Укрексімбанк ви­магає проведення детальної екологічної оцінки з боку компетентних установ.

Перелік виробництв з високими екологічними ризиками включає в себе: видо­бування корисних копалин та переробку мінеральних ресурсів; розвідку та ос­воєння нафто- та газородовищ; виробництво електроенергії; нафтопереробні підприємства та нафтобази; нафто- та газопроводи; органічну хімію; пластмаси та синтетичні матеріали; виробництво та зберігання добрив; виробництво та

234 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

зберігання гербіцидів, пестицидів; мило та миючі засоби; промислові гази; кислоти та каустичні речовини; вироби з гуми; фарби; ізоляційні матеріали; радіоактивні ма­теріали (ізотопи); металургійне виробництво; виробництво кольорових металів; ли­варне виробництво; гальваніку; виготовлення комп'ютерів та напівпровідників; аку­муляторні батареї; скло та азбест; цемент; текстиль; лісозаготівлю; переробку дере­вини, зокрема целюлозно-паперове виробництво; виробництво шкіри; переробку м'яса та м'ясопродуктів; пункти перевантаження відходів; об'єкти переробки відходів; місця захоронения відходів; місця накопичення металобрухту; аеропорти; залізничні станції; судові причали (гавані); автотранспортні термінали; ав-топідприємства з марками легкових та вантажних автомобілів; автозаправки; авто­ремонтні майстерні; обробку фотоматеріалів; хімчистки; друкарні; продаж фарб.