Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Рудаківська.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.24 Mб
Скачать

5.6. Кредитування через фонд підтримки підприємств у нових західних незалежних країнах (western nis enterprise fund)

Фонд підтримки підприємств у Нових західних незалежних країнах ("Фонд") -це інвестиційний фонд з початковим капіталом 150 млн доларів США, наданих уря­дом Сполучених Штатів Америки. Фонд був створений з метою підтримки розвит­ку малих і середніх приватних підприємств в Україні, Молдові та Білорусі шляхом вкладення капіталу. Фондом керує приватна рада директорів, до якої входять ви­датні керівники американського бізнесу, та команда досвідчених професіоналів з питань інвестицій та фінансів. Для здійснення своєї мети Фонд дотримується стра­тегії надання коштів та консультацій з менеджменту для реструктуризації та розши­рення приватного бізнесу. Це, в свою чергу, сприяє створенню нових робочих місць та підвищенню добробуту людей в регіоні. До того ж, Фонд має за мету продемон­струвати фінансовому світу, що в нових західних незалежних країнах склалися всі необхідні умови для того, щоб займатися прибутковою діяльністю і, таким чином, залучити капітал приватних інвесторів.

Фонд, як правило, здійснює фінансування малих та середніх підприємств Ук­раїни, Молдови та Білорусі у формі внесків до статутного фонду (вони сягають близько $ 7,5 мільйона. Фонд малих приватних підприємств, що має кошти, надані Western NIS Enterprise Fund, здійснює позики малим підприємствам і окремим підприємцям у розмірі до $ 100 000. Інвестиції до статутного фонду здійснюються шляхом купівлі звичайних або привілейованих акцій або шляхом створення окремо­го спільного підприємства. Операції, пов'язані з борговими зобов'язаннями, склада­ють прямі позики підприємствам та фінансз'вання оренди обладнання або майна. В цілому Фонд здійснює інвестиції лише тоді, коли має впевненість у тому, що ці інве­стиції приведуть до створення додаткових робочих місць та забезпечать повернен­ня коштів відповідно до наявних інвестиційних ризиків.

Фонд здійснює прямі інвестиції у малі та середні компанії, керуючись принци­пами, викладеними нижче:

/ відсоткові ставки на позики встановлюються на базі домінуючих в Україні комерційних відсоткових ставок, берз'чи до уваги залікову ставку Національ­ного банку України та рівень закладеного в проекті ризику;

S фонд малих приватних підприємств надає позики до $ 100 000 малим під­приємствам і окремим підприємцям. Позики надаються терміном від одного до двох років залежно від потреб проекту.

Фонд не вимагає офіційних гарантій від банків або страхових компаній, хоча може бути зацікавленим у наданні персональних гарантій з боку керівництва та власників компанії.

Крім власних інвестицій, Фонд активно шукає корпоративних та фінансових партнерів із Сполучених Штатів та міжнародного співтовариства, які можуть стати співінве сторами.

16 — 2-2328

242 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Фонд здійснює інвестиції у формі внесків до статутного фонду в розмірі до $ 7,5 мільйона залежно від конкретних потреб проекту.

Інвестиції з частковою участю в статутному фонді будуть структуризовані та­ким чином, щоб забезпечити довгостроковий приріст капіталу, враховуючи наявні інвестиційні ризики.

Інвестиції з частковою участю в статутному фонді можуть також містити в собі компонент боргових зобов'язань. В такому разі Фонд вимагатиме від позичальника застави.

При визначенні доцільності надання кредиту керуються такими критеріями від­бору проектів:

  • компанія має бути повністю або частково приватною;

  • компанія може бути власністю резидентів країни або спільним підприємством за участю резидента та іноземного партнера, або дочірнім підприємством іно­ земної компанії, яка працює в Білорусі, Молдові чи Україні;

  • компанія має бути малим чи середнім підприємством (не більше 2000 праців­ ників);

  • проект має бути комерційним і прибутковим;

  • компанія не займається виробництвом зброї або алкогольних напоїв;

  • проект і компанія мають відповідати вимогам законодавства України, включа­ ючи законодавчі акти щодо охорони навколишнього середовища;

  • проект має бути прибутковим для зовнішніх інвесторів.

Фонд інвестує проекти в різних галузях промисловості, хоча має особливий інтерес до проектів в агробізнесі, виробництві меблів та будівельних матеріалів.

Необов'язково, щоб ваша компанія вже працювала в даній галузі промисловості, хоча початківцям слід мати вагомі докази їхнього досвіду та знання виробництва. Детальний бізнес-план є необхідним у будь-якому випадку.

Не існує стандартної форми заяви на фінансування, хоча первісна проектна про­позиція (бізнес-план) має бути подана на розгляд Фонду для точної оцінки проекту. Відповідь надається протягом 4-6 тижнів після його подання.

У багатьох випадках відповідь може містити прохання про додаткову інфор­мацію. Якщо після першого розгляду проект має перспективу, Фонд визначає групу спеціалістів для детальнішого його аналізу. Цей етап передбачатиме переговори з керівництвом, відвідання компанії та детальний аналіз її діяльності. Рекомендації подаються для схвалення інвестицій на розгляд вищому керівництву Фонду, а в де­яких випадках і Правлінню.

Фірма, яка подає проект, має знати, що пропозиція може бути відхилена на будь-якому етапі розгляду. Про те, чи прийнято або відхилено проект, компанію повідо­мляють у письмовій формі. Рішення Фонду є остаточним, і відхилені заявки не пе­реглядаються.

РОЗДІЛ 5. Кредитування зовнішньоекономічної діяльності по міжнародних кредитних лініях 243

5.7. КРЕДИТНА ЛІНІЯ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНОГО БАНКУ УГОР­ЩИНИ

Програма призначена для фінансування контрактів фірм на придбання товарів, послуг та обладнання в угорських фірмах (табл. 5.4).

Метою надання кредитів є короткострокове фінансування контрактів, що відповідає зазначеним критеріям:

^ купівля обладнання, товарів та послуг угорських фірм;

S не менше 51 % обладнання та товарів за контрактом мають бути угорського

походження. 16*

Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Фінансуванню не підлягає:

S придбання товарів та послуг з метою використання в особистих цілях;

S контракти, які вже реалізовані із залученням інших джерел фінансування.

Кредит надається для фінансування 85 % вартості суми контракту. Не підлягає фінансуванню в рамках кредиту частина вартості контракту, що повинна бути вла­сним внеском позичальника. Виплати кредиту здійснюються у доларах США. За­гальна максимальна сума кредиту, яку може отримати позичальник, не повинна пе­ревищувати суми, що є еквівалентною 5 млн доларів США. Мінімальна сума випла­ти за кредитом має бути не менша 50 тис. доларів США.

Виплати кредиту можуть відбуватися протягом 12 місяців.

Погашення основної суми кредиту здійснюється протягом 12 місяців двома рівними піврічними внесками, починаючи через 6 місяців після «Точки Розрахунку» (акт прийому-передачі товарів, останнє використання кредиту, кожне використання кредиту), яка має бути визначена згідно з контрактом. Кредити підлягають погашен­ню у доларах США.

Відсоткові ставки за кредитом фіксуються на кожний відсотковий період (три місяці) на дату сплати кредиту або на початок нового відсоткового періоду в межах 13-20 %, залежно від фінансового становища позичальника. Відсотки сплачуються щоквартально відразу ж після першої виплати кредиту і до повного його погашен­ня.

За організацію та управління кредитом нараховується комісія у розмірі 0,5 % від суми кредиту, яка сплачується не пізніше 7 календарних днів від дати підписання кредитної угоди.

Комісія за зобов'язання нараховується на невикористану частину кредиту або кредитної лінії - за ставкою 0,3 % річних. Сума комісії нараховується від дати підписання кредитної угоди до дня остаточної виплати в межах встановленого ліміту кредиту; сплачується позичальником щоквартально протягом усього періоду використання.

Комісійний збір за обслуговування кредитного рахунку сплачується в межах 1 -2 % залежно від фінансового становища позичальника.

Сума платежу нараховується від суми, зазначеної у кожній заявці на виплату, і сплачується позичальником у національній валюті України за курсом Національного банку України, який діє надень здійснення платежу, протягом трьох банківських днів від дати відправлення заявки на виплату.