Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Рудаківська.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Завдання:

S Порадьте вашому клієнтові найкращі інструменти страхування валютно­го ризику залежно від ситуації, яка може виникнути на ринку.

S Назвіть позитивні властивості форм міжнародних розрахунків для вашо­го клієнта, якщо він - експортер (імпортер).

S Охарактеризуйте найтиповіші ризики, що їх може зазнати «Астра» при використанні кожної форми міжнародних розрахунків.

СИТУАЦІЯ 2

Фірма «Астра» має у МТ банку розрахунковий рахунок у гривнях та ваіют-ний рахунок у євро. До цього часу фірма купувала мінеральні добрива в Російській Федерації. Але нині вона дістала вигідніші пропозиції з інших країн: ^ австрійська фірма «Технотайл» запропонувала оплату за відкритим рахун­ком на умові FOB через 1 місяць; S компанія «Дер Волен» Із Португалії ставить умовою документарне інкасо,

CIF через два місяці;

S фірма «НКТ» з Бельгії вимагає документарний акредитив, СІР через З місяці.

Завдання:

Фірма вирішила використати форвардний контракт як засіб покриття валютного ризику. За одним з 15 варіантів з'ясуйте найкращу пропозицію, використовуючи такі дані:

РОЗДІЛ 2. Валютно-розрахункові ризики та шляхи їх запобігання

ЛІТЕРАТУРА

  1. Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (185/94-ВР) від 07.05.96 р.

  2. Указ Президента України «Про удосконалення валютного регулювання».

  3. Постанова Кабінету Міністрів України і НБУ від 21 червня 1995 р. № 444 (444- 95-п) «Про типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і типові форми захисних попереджень до зовнішньоекономічних договорів (кон­ трактів), що передбачають розрахунки в іноземній валюті».

  4. Постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1280, «Про впро­ вадження механізму страхування та кредитних ризиків».

  5. Бровков С. М., Руденко Л. В. Валютно-фінансові механізми в міжнародному бізнесі: світовий досвід і українська практика. - К.: ТОВ Агентство «Україна», 2001. - 380 с.

  6. Луцишин 3. О. Міжнародні валютно-фінансові відносини. - Збруч, 1997. - 486 с.

  7. Максимо В. Энг, Фрэнсис А. Лис., Лоуренс Дж. Мауэр. Мировые финансы. - М.: ДЕКА, 1998.-735с.

  8. Мирун М. Удосконалення системи форвардних валютних контрактів в Україні // Віс­ ник НБУ- №1.-1998.

  9. Небильцова О. Валютні опціони - інструмент хеджування валютного ринку // Вісник НБУ- №9.-1997.

  10. Овчинников О. В. Игры на рынке финансовых фьючерсов. - М.: Экономика, 1995.-218 с.

  11. Основы международных валютно-финансовых и кредитных отношений: Учеб­ ник / Под ред. В. В. Круглова. - М.: ИНФРА-М., 2000. - 432 с.

  12. Руденко Л. В. Організація міжнародних кредитно-розрахункових операцій в бан­ ках: Навч. посібник. - Полтава: РВВ ПКІ, 1999. - 235 с.

  13. Френклін Р, Філіпенко А. Міжнародна торгівля та інвестиції // Пер. з англ. - К.: Основи, 1998.-743 с.

13. Шидловська Н. Інструменти грошово-кредитного ринку // Вісник НБУ. - № 1. - 1998. 16. Ющенко В., Лисицький В. Курсоутворення в Україні та уроки інших країн із пе­рехідною економікою // Вісник НБУ. - № 7. - 1997.

Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

й словник термінів

Аваль - поручництво, гарантія, згідно з якою аваліст (особа, яка поручилася) приймає на себе відповідальність за оплату векселя перед його власником.

Акредитив «бек-ту-бек»

(компенсаційний, контракредитив) - базується на непереказному акредитиві, який був відкритий на користь комерсанта-посередника.

Акредитив передавальний - містить інструкції по рамбурсу або мандат через третій банк авізувати бенефіціара напряму або через названий банк для передання без зо­бов'язань.

Акредитив переказний

(трансферабельний) - забезпечення власних постачальників для цілей оформлення ними угоди з обмеженим використанням власних коштів. Передбачена можливість ко­ристування акредитивом відразу кількома іншими бенефіціарами.

Акредитив револьверний - використання в рамках встановлених часток, які поновлюють­ся. Передбачає відвантаження частковими поставками.

Акредитив «стенд-бай»

(резервний акредитив) - використання в якості інструмента, аналогічного банківській га­рантії.

Акредитив транзитний - отримання банком-емітентом від банку-посередника авізо або підтвердження акредитива.

Банк авізуючий - банк, який «авізує» чи перевіряє справжність акредитива і пересилає йо­го бенефіціарові.

Банк акцентуючий - банк, який оплачує переказний вексель.

Банк-емітент - згідно з інструкціями заявника відкриває чи випускає акредитив, беручи на себе платіжні зобов'язання після виконання умови акредитива.

Бйнк інкасуючий - банк, який займається обробкою інкасо. Він надає імпортерові тратту та комерційні документи проти отримання платежу.

Банк негоціюючий - банк, який оцінює вексель і документи при угоді з акредитивом.

Банк підтверджуючий - банк, який знаходиться в країні бенефіціара і за запитом бе­нефіціара може підтверджувати чи брати на себе зобов'язання перед бе-нефіціаром гарантувати оплату/акцепт векселя згідно з акредитивом.

Еанк-ремітент - в міжнародних розрахунках банк, обраний експортером для пересилання документів до країни імпортера з метою здійснення інкасо через інкасуючий банк.

84 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Бепефіціар - експортер, якому призначений грошовий платіж; отримувач інвалюти за екс­порт товару.

Вексель - цінний папір у вигляді зобов'язання, складеного у письмовому вигляді за відповідною формою. Простий вексель (соло) посвідчує зобов'язання позичальника (векселедав­ця) сплатити позикодавцю (векселеутримувачу) відповідний до повернення борг у встановлений період. Переказний вексель (тратта) виписується векселеутримувачем (трасантом) у вигляді письмового доручення, наказу векселедавцю (трасату) заплати­ти позичену суму з відсотками третій особі (ремітенту).

Вексель акцептований - вексель, який має акцепт (погодження) платника (трасата) на йо­го оплату.

Вексель бронзовий - вексель, який не має реального забезпечення, виписаний на уявлену особу.

Вексель доміцильований - вексель, який має обмовку про те, що він підлягає оплаті третьою особою (доміциліатом) в місці проживання платника або в іншому місці.

Вексель дружній - вексель, який видається однією особою іншій без наміру векселедавця здійснити за ним платіж, а лише з метою стягнення грошових коштів шляхом взаємного обліку цих векселів у банку.

Вексель прима (перший вексель) - складається за вимогою першоотримувача в кількох екземплярах однакового змісту, так званих зразків. Причому всі вексельні зразки складають єдиний вексель і разом з тим у кожному з них вміщується повністю век­сельне зобов'язання.

Вексель секунда - другий примірник випущеного переказного векселя. Вексель соло - те ж саме, що й простий вексель. Дамно - комісії банку за інкасування іноземних векселів.

Доміциліат - платник або третя особа, якій доручено сплатити вексель у пред'явленому місці платежу.

Доміциляція - призначення платником за векселем будь-якої третьої особи.

Доручення платіжне - наказ клієнта банку, складений на основі вказівок платника (пере-казодавця) - клієнта банку, адресований своєму банкові-кореспонденту, про ви­плату певної суми грошей переказоотримувачу (бенефіціару).

Жиро (італ. giro - коло, оборот) - вид безготівкових розрахунків, що проводяться у ви­гляді системи заліків взаємних вимог і зобов'язань. Жиросистема - це система платежів через жирорахунки.

Жирочек- документ про зняття грошей із рахунку в національній системі жирорахунків. Індосамент - передавальний напис.

Індосамент безоборотный - індосамент, що здійснюють у вигляді передавального напи­су з відмовою від відповідальності, яка випливає з тратти.

Індосамент бланковий - передавальний напис за пред'явленням. Може складатися лише з одного підпису індосанта.

Індосант - особа, яка зробила передавальний напис (індосамент).

Інкасо - це отримання, передача та представлення для платежу векселя (чи іншого фінан­сового документа) інкасуючим банком для клієнта та наступне направлення гро­шових коштів на рахунок цього клієнта.

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 85

Інкасо документарне- передбачає надсилання разом із фінансовими комерційних доку­ментів.

Інкасо чисте — інкасо, в якому задіяні лише фінансові документи.

Кліринг- система безготівкових розрахунків через розрахункову палату, заснована на заліку взаємних вимог і зобов'язань.

Коносамент - документ, який видається перевізником вантажу його відправнику. Обліго - заборгованість за вексельними зобов'язаннями.

«Он-лайн» (англ. on line - на лінії) - означає режим реального часу, тобто час відправ­лення засобів у тому місці, де знаходиться початкова точка переказу.

Переказ банківський - це розрахункова банківська операція, яка полягає у пересиланні платіжного доручення одного банку іншому.

Переказ поштовий - письмове платіжне доручення, що надсилається одним банком іншо­му і яке є вказівкою виплатити зазначену суму коштів вказаному бенефіціарові (або за його розпорядженням).

Порто - поштово-телеграфні витрати при розрахунках векселями.

Регрес - зворотна вимога.

Цедент - особа, яка передає своє право на вексель.

Цесіонарій - третя сторона, якій передається надходження за акредитивом без права його використання.

Цесія - поступка вимоги в зобов'язанні іншій особі, передача будь-кому своїх прав на що-небудь.

Чек - фошовий документ встановленої форми, який є безумовним розпорядженням, нака­зом чекодавця банкові про виплату власнику зазначеної в ньому суми.