Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn (2).doc
Скачиваний:
570
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

3. Стандарти та їх застосування. Перевірка чинних стандартів.

Залежно від рівня суб'єкта стандартизації, який приймає чи схвалює стандарти, розрізняють:

  • національні стандарти, прийняті чи схвалені Центральним органом ;

  • стандарти, прийняті чи схвалені іншими суб'єктами, що займаються стандартизацією.

Стандарти повинні відповідати потребам ринку, сприяти розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Центральний орган щороку формує програму робіт зі стандартизації, яка публікується один раз на шість місяців в офіційному виданні Центрального органу.

Національні стандарти розробляються технічними комітетами. Під час схвалення або прийняття національного стандарту Центральний орган визначає дату надання стандарту чинності.

Прийняття міжнародного стандарту – це опублікування національного стандарту, що грунтується на відповідному міжнародному стандарті, чи підтвердження того, що міжнародний стандарт має той самий статус, що і національний стандарт.

Перевірку чинних національних стандартів на відповідність законодавству, інтересам держави, потребам споживачів здійснюють відповідні технічні комітети або інші суб'єкти стандартизації. Стандарти на продукцію перевіряють не рідше одного разу на 5 років. За результатами перевірки відповідні технічні комітети подають пропозиції про перегляд, зміни чи скасування стандартів до Центрального органу.

Припинення дії національного стандарту здійснює Центральний орган . інформація про зміни, текст змін публікується в офіційному виданні Центрального органу не пізніше, ніж за 90 днів до терміну надання їм чинності.

Застосування стандартів, чи їх окремих положень стає обов'язковим:

  • для всіх суб'єктів господарювання, якщо це передбачено в технічних регламентах;

  • для учасників контракту щодо розроблення, виготовлення чи постачання продукції;

  • для виробника чи постачальника продукції, якщо він склав декларацію про відповідність продукції певним стандартам.

Стандарти, застосовані під час виготовлення продукції, повинні зберігатись у виробника протягом 10 років після випуску останнього виробу цього виду продукції.

Технічні регламенти та інші нормативно-правові акти встановлюють обов'язкові вимоги щодо:

  • захисту життя, здоров я та майна людини;

  • захисту тварин, рослин;

  • охорони довкілля;

  • безпеки продукції, процесів чи послуг;

  • запобігання введення в оману стосовно призначення та безпеки продукції;

  • усунення загрози для національної безпеки.

Державний нагляд за дотриманням вимог технічних регламентів або інших правових актів здійснюється в порядку, встановленому законодавством. Особи, винні в порушенні законодавства у сфері стандартизації, несуть відповідальність згідно із законами України.

4. Інформаційне забезпечення та право власності на стандарти.

Право власності на національні стандарти, класифікатори та каталоги належить державі. Від імені держави права на ці документи здійснює Центральний орган. Право власності на інші стандарти належить тим суб'єктам стандартизації, за кошти яких вони створені.

Національні стандарти, класифікатори, каталоги видає, перевидає та розповсюджує Центральний орган.

Видання та розповсюдження документів міжнародних організацій зі стандартизації, членом яких є Україна, здійснюють Центральний орган та інші суб єкти стандартизації на підставі положень цих організацій.

Забороняється повністю чи частково відтворювати, тиражувати і розповсюджувати як офіційні видання будь-які стандарти без дозволу їх власника чи уповноваженої ним особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]