Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn (2).doc
Скачиваний:
570
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

! Основні терміни і поняття

Характеристика продукції – особливість, за якою її відрізняють від інших видів.

Показники якості кількісна характеристика властивостей.

Методи оцінки якості – вимірювальний, експертний, органолептичний, комплексний, соціологічний.

Еталон якості – станндартний зразок для порівняння.

Базовий показник – показник якості еталону.

Теоретичні вказівки

1.Основні поняття і визначення у сфері якості.

Відповідно до чинних стандартів якістю продукції називають сукупність характеристик продукції (процесу, послуг), які стосуються її здатності задовольняти встановлені й передбачені потреби.

Якість продукції є одним з найважливіших показників роботи будь-якого виробничого підприємства чи об'єднання, а високий рівень якості його продукції - основним показником його діяльності.

Управління якістю – скоординована діяльність, яка полягає у спрямуванні та контролюванні організації щодо якості. При цьому організацією вважають сукупність людей та засобів виробництва з розподілом відповідальності, повноважень та взаємовідносин. Прикладом організації є компанія, фірма, підприємство.

Політика у сфері якості – загальні наміри та спрямованість організації, пов'язані з якістю.

Цілі в сфері якості – те, до чого прагнуть у сфері якості.

Планування якості – складова управління якістю, зосереджена на встановленні цілей у сфері якості і на визначенні операційних процесів та відповідальних ресурсів, необхідних для досягнення таких цілей. Складовою планування якості може бути програма якості - документ, що визначає, які методики та відповідні ресурси, хто та коли має застосовувати до конкретних проекту, продукції, процесу чи контракту.

Контроль якості – складова управління якістю, зосереджена на виконанні вимог до якості.

Забезпечення якості – складова управління якістю , зосереджена на створенні упевненості в тому, що вимоги щодо якості буде виконано.

Поліпшення якості – складова управління якістю, зосереджена на збільшенні здатності виконати вимоги щодо якості.

Протокол – документ, який містить одержані результати або надає докази виконаних робіт.

Відповідність – виконання вимоги.

2. Якість продукції як об’єкт управління. Економічні аспекти якості продукції.

Виконання основних принципів теорії управління до будь-якого об'єкта можливе за будь-яких вихідних умов, а саме:

  • наявності програми поведінки керованого об'єкта або планових значень його параметрів;

  • об'єкт повинен прагнути відхилятися від заданої програми або планових значень;

  • необхідно мати засоби виявлення і вимірювання відхилення об'єкта від заданої програми чи планових значень;

  • необхідно мати можливість впливати на керований об'єкт з метою усунення відхилень від програми чи планових значень, що виникають.

Програмні, планові показники якості продукції відображені у планах економічного і соціального розвитку всіх рівнів. Вимоги до якості продукції фіксуються в багатьох документах: стандартах, технічних умовах на продукцію, в технічних завданнях, картах контролю якості, в описах характеру послуг, що надаються.

В механізмі управління якістю продукції виділяється два напрями. Перший функціонує на рівні створення і виготовлення продукції, його завданням є забезпечення і підтримка якості на заданому рівні. Другий – покликаний відслідковувати змінення характеру потреб, зародження нової потреби і інформувати про необхідність модернізації продукції або організації виготовлення нової.

Обидва напрями повинні мати властивості швидкого реагування і повноти інформації. Недостатність інформації знижує можливість швидко і ефективно перебудовувати виробництво на випуск нової, високоякісної продукції, внести зміни в технологію і організацію виробництва.

Факторами поліпшення якості продукції називають конкретну силу, яка змінює характеристики сировини, матеріалів, виробу в цілому. До них належать засоби праці, обладнання, оснащення, інструмент, технологія, а також професійні знання і навички фахівців та робітників.

До умов поліпшення якості продукції належать виробничі обставини, до яких належать форми організації виробництва і праці, морально-психологічний клімат в колективі, форми оплати праці, форми матеріального і морального стимулювання. В цілому під управлінням якості продукції розуміють скоординовані дії керівників, інженерів, менеджерів і робітників, котрі забезпечують створення і виготовлення продукції, яка повністю задовольняє споживача при мінімальних затратах праці, матеріалів і енергії.

На якість продукції впливає значна кількість факторів: технічні, організаційні, економічні, суб'єктивні. До економічних факторів належать: ціна, собівартість, форми і рівень зарплати, рівень витрат на ремонт і технічне обслуговування, ступінь підвищення продуктивності праці.

Найбільш стимулюючими факторами є ціна і зарплата. Правильно організоване ціноутворення стимулює підвищення якості. При цьому ціна має покривати всі витрати . інтереси підвищення якості вимагають використання таких форм оплати праці, які одночасно сприяли б досягненню і підтриманню високого рівня якості продукції і забезпечували значний їх кількісний випуск.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]