Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn (2).doc
Скачиваний:
570
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

? Контрольні запитання

1. Що є об'єктами стандартизації в сільському господарстві

2. Яка роль стандартів у підвищенні якості продукції тваринництва

3. Яка роль стандартів у підвищенні якості продукції рослинництва

4. Яка роль стандартів у підвищенні якості кормів тваринного походження

ПЛАН

1. Міжнародне співробітництво у сфері стандартизації України.

2. Міжнародна та європейська діяльність України.

3. Діяльність України з міжнародної стандартизації.

Література:

М. І. Шаповал Менеджмент якості ст. 122-126.

! Основні терміни і поняття

  • ІСО міжнародна організація зі стандартизації.

  • МРС – Міждержавна рада по стандартизації, метрології та сертифікації

Теоретичні вказівки

1. Міжнародне співробітництво у сфері стандартизації України.

Центральний орган відповідно до Закону представляє інтереси України в міжнародних організаціях зі стандартизації, вживає заходів щодо адаптації законодавства України у сфері стандартизації до законодавства ЄС, співпрацює у цій сфері з відповідними органами інших країн, приймає рішення про приєднання до міжнародних (регіональних) систем стандартизації, укладає договори про співпрацю та здійснення робіт у сфері стандартизації, укладає угоди про співпрацю та здійснення робіт у сфері стандартизації.

Міжнародна Організація із стандартизації (ІСО).

ІСО (Міжнародна Організація із стандартизації) є всесвітньою федерацією національних стандартизацій них структур (членів структур ІСО). Складання Міжнародних стандартів, як правило, здійснюється через технічні комітети ІСО. Кожен зацікавлений член Організації має право бути представленим у такому комітеті. Міжнародні організації, державні та недержавні, що мають контакт з ІСО, також беруть участь в роботі. ІСО тісно співпрацює з ІЕК (Міжнародна Електротехнічна Комісія) у всіх справах електротехнічної стандартизації. Проект Міжнародних Стандартів, прийнятий технічними комітетами, поширюється серед членів Організації для ствердження перед його прийняттям радою ІСО як Міжнародні Стандарти. Вони затверджуються відповідно до процедур ІСО, які вимагають не менше 75% голосів схвалення від голосуючих членів.

ISO в сільському господарстві

Однією з найважливіших проблем агропромислового комплексу України є запобігання втратам сільськогосподарської продукції та поліпшення її якості на всіх стадіях еколого-технологічного циклу, а саме: виробництва, переробки, споживання та утилізації. При цьому якість сільськогосподарської продукції визначається як сукупність властивостей, що визначають її здатність не тільки забезпечувати технологічні якості сировини для промислової переробки і потреби організму людини в енергії, поживних та смакоароматичних речовинах, але й забезпечувати безпеку її здоров'я, стабільність споживчих властивостей протягом терміну придатності до споживання[1]

Провідна роль в поліпшенні якості продукції належить стандартизації. Стандарти на сільськогосподарську продукцію повинні мати науково обґрунтовані норми якості і безпеки а при їх розробці повинні враховуватись усі особливості характерні для продукції рослинництва і тваринництва.

Для того щоб управляти якістю сільськогосподарської продукції потрібно в стандартах регламентувати не лише якість уже виробленої продукції рослинництва і тваринництва. Важливе значення має стандартизація сільськогосподарської техніки, технологій вирощування сільськогосподарських рослин і тварин, мінеральних добрив і засобів захисту рослин, обладнання для переробки сировини, пакувальних матеріалів та методів оцінки якості продукції, що в свою чергу призводить до поліпшення її якості.

Сьогодні всі провідні країни світу мають жорстку систему технічного регулювання виробництва, переробки сільськогосподарської сировини та реалізації харчових продуктів на ринках. Країни Європейського Союзу всі ці питання регулюють відповідними директивами, постановами, рішеннями (регламентами), певними стандартами.

Усі підприємства агропромислового комплексу використовують у своїй діяльності стандарти. У стандартах регламентована більшість вимог до продукції, методів контролю якості і безпеки, пакування, маркування і транспортування продукції.Стандарт - це документ, який є обов'язковим у межах встановленої сфери його дії, галузі та умов його застосування, який визначає повну технологічну характеристику продукції, що стандартизується, набір показників її якості, рівень кожного з них, методи та засоби вимірювання,правила маркування,транспортування і зберігання.

Для забезпечення виробництва та реалізації продукції на ринку України підприємствам необхідно знати весь комплекс нормативних документів, якими держава регулює розроблення, виробництво, контроль безпеки та якості продукції, її пакування, маркування і транспортування. Усі ці нормативні документи належать до сфери технічного регулювання і охоплюють процеси стандартизації, сертифікації, метрології, забезпечення якості та безпеки продукції, охорони навколишнього середовища, ліцензування. Якість, упаковка, маркування, транспортування, умови, строки зберігання сільськогосподарської продукції повинні відповідати чинним стандартам та технічним умовам.

Законодавчо-нормативна база України ще формується, тому підприємства користуються у своїй роботі відповідними законами, нормативами, постановами, стандартами, методиками та інструкціями, які на сьогодні є ще розрізненими. З цим і пов'язані певні труднощі, а саме: підприємствам агропромислового комплексу досить важко зорієнтуватись в питаннях, які саме документи чинні на даний момент, які зміни внесені в документи, де їх можна придбати.

Тому за сучасних умов у сільському господарстві повинна здійснюватись комплексна стандартизація, яка забезпечить перехід від стандартизації розрізнених об'єктів до створення комплексу взаємопов'язаних стандартів. Цей комплекс повинен встановлювати взаємопов'язані вимоги до сільськогосподарської сировини, засобів і технологій виробництва, добрив і засобів захисту рослин, ветеринарних препаратів, насіннєвого матеріалу, кормів, приладів і методів контролю, умов зберігання і транспортування, тари і пакувальних матеріалів.

Впровадження комплексної стандартизації дозволить найповніше й найоптимальніше задовільняти вимоги сільгоспвиробників та переробних, заготівельних і торгових підприємств.

Також на кожному підприємстві, що вирощує чи переробляє сільськогосподарську продукцію, повинен створюватись фонд стандартів, який виконуватиме наступні функції:

- відстеження інформації про чинні у даній галузі стандарти і зміни до них;

- пошук і придбання потрібних стандартів;

- створення систематизованих каталогів в електронному варіанті, де зібрані нормативно-правові документи чинні у даній галузі;

- реєстрація користувачів стандартів на підприємстві;

- передача копій стандартів службам-користувачам підприємства;

- внесення змін в еталони і копії стандартів на підприємстві;

- надання користувачам фонду консультаційно-інформаційних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]