Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAN. ТЕМА 19 - 27. doc.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Список використаної літератури: Техніко –технологічна база та виробнича потужність підприємства

1. Економіка підприємства: підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. – Вид. 2-е, перероб. та допов. – К.: КНЕУ, 2005. – 528 с.

2. Экономика предприятия: Практикум. / Под ред. О.И. Волкова, проф. В.Л.Позднякова. – М.: Инфра-М, 2003. – 331 с.

3. Шваб Л.І. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - 2-е вид. – К.: Каравела, 2005. – 568 с.

4. Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004. – 580 с.

Питання для теоретичної підготовки:

  1. Суть і форми матеріально-технічного забезпечення підприємства.

  2. Склад матеріально-технічної бази.

  3. Класифікація матеріальних ресурсів, види матеріальних запасів.

  4. Визначення потреби у матеріально-технічних ресурсах. Процес формування потреби у матеріально-технічних ресурсах.

  5. Системи матеріально-технічного забезпечення підрозділів підприємства.

  6. Суть, функції та мета виробничої логістики.

  1. Суть і форми матеріально-технічного забезпечення підприємства

Матеріально-технічне забезпечення підприємства це таке управління і забезпечення матеріалами, ресурсами, напівфабри­катами, яке забезпечує безперебійний виробничий процес і висо­ке використання виробничої потужності при мінімумі оборот­них фондів та авансованого капіталу.

Існуюча система матеріально-технічного забезпечення під­приємства передбачає такі форми:

2. Склад матеріально-технічної бази

Матеріально-технічна база охоплює три групи засобів виробни­цтва:

рухомий склад;

під’їзні шляхи;

виробничо-технічна база.

До рухомого складу матеріально-технічної бази належать засо­би виробництва, які прямо чи опосередковано пов'язані з транспор­туванням продукції та переміщенням працівників. (автомобілі, кон­тейнери, спеціальний та спеціалізований транспорт, вагони, вантажно-розвантажувальна техніка).

Під’їзні шляхи охоплюють ті відрізки автомобільних, залізнич­них шляхів, якими підвозиться сировина та вивозиться продукція підприємства. Досить часто такі під'їзні шляхи перебувають на ба­лансі підприємства або підприємство призначає відповідальних за їх експлуатацію. Тоді витрати, пов'язані з їх утриманням, ремонтом та експлуатацією, певною мірою здійснює таке підприємство.

Виробничо-технічна база являє собою сукупність об'єктів господарюванні, які забезпечують безпосередньо процес виробництва підприємства з технічної погляду. До виробничо-технічної бази належать: виробничі підприємства та їх структурні підрозділи, допоміжне виробництво, автозаправні станції та станції забезпечення нафтопродуктами, підприємства постачальники сировини та матеріалів, ремонтні майстерні і станції технічного та гарантійного обслу­говування, складські приміщення, гаражі та супутні приміщення.

3. Класифікація матеріальних ресурсів, види матеріальних запасів

До матеріально-технічних ресурсів належать:

сировина;

основні та допоміжні матеріали;

паливо;

енергія;

комплектуючі деталі та вузли.

4. Визначення потреби у матеріально-технічних ресурсах. Процес формування потреби у матеріально-технічних ресурсах

Базою для визначення потреби підприємства в матеріально-технічних ресурсах є план виробництва, на основі якого розробляється план матеріально-технічного забезпечення і джерела його покриття. Обчислення потреби в матеріалах здійснюється на основі єдиної методики за формулою:

де: Мп – кількість матеріалів певного різновиду на розрахунковий період в

натуральному вираженні;

Мв витрати матеріалів за розрахунковий період;

відповідно перехідний запас матеріалів на початок і кінець розрахункового періоду.

Розрахунки проводяться в основному методом прямого обчислення потре­би, тобто шляхом множення норми витрат на відповідний обсяг виробництва продукції (робіт) на плановий період. Цей принцип конкретизується залежно від об'єкта нормування.

5. Системи матеріально-технічного забезпечення підрозділів підприємства

У процесі виробничої діяльності застосовуються дві основні системи постачання матеріалів внутрішньовиробничим підрозділам; система децентралізована (пасивна) і централізована (активна) система постачання матеріалів.

Системи постачання матеріалів підрозділам

Децентралізована (пасивна) система характерна для підприємств одиничного і дрібносерійного виробництва. Склад видає матеріали на підставі разових вимог цехів, дільниць які самостійно їх одержують, транспортують і доставляють до робочих місць.

Централізована (активна) система здійснюється за умов масового та великосерійного виробництва зі стабільною номенклатурою продукції і ритмічним споживанням матеріалів. Склад доставляє мате­ріали безпосередньо в цех на робочі місця в необхідній кількості та у визначе­ний час згідно з календарним графіком у межах встановленого ліміту. Ця система дає змогу ефективніше використовувати наявні складські приміщення, внутрізаводські засоби транспорту, механізувати й автоматизувати транспортно-складські операції.

У світовій практиці широкого використання набуває найсучасніша, нова, вища форма централізованого постачання матеріалів на робочі місця інтегральна система виробництва і постачання в точно визначений час. Ця систе­ма широко застосовується в Японії, де всі процеси та їхнє забезпечення ресур­сами здійснюється за чітким календарним графіком, який часом зводиться до погодинного.

6. Суть, функції та мета виробничої логістики

Логістика - наука, яка займається оптимізацією господарських зв'язків. Одним із напрямків логістики є виробнича логістика.

організація відповідно до замовлень безперервного тех­нологічного процесу при одночасній мінімізації наявності товарів у процесі виготовлення і витрат на виробництво

Цю основну мету можна розглядати як сукупність окремих функціональних цілей:

► оперативне планування і управління виробництвом для скорочення часу виготовлення при збереженні оптималь­них розмірів партій відповідно до одержаних замовлень;

► безпомилкове виробництво з метою запобігання збільшен­ня часу виготовлення і витрат на виправлення браку;

► підвищення рівня кваліфікації робочої сили для збіль­шення здатності реагувати на заявки клієнтів;

► інтеграція внутрішньовиробничих транспортних і підйомно-пакувальних процесів і засобів виробництва в системі виробничого планування і управління;

► мінімізація витрат на транспортно-складські і пакувальні процеси всередині виробництва;

► мінімізація обігових коштів у незавершеній продукції;

► максимізація використання виробничих потужностей;

► мінімізація витрат ручної праці;

► мінімізація тривалості оборотного циклу;

► мінімізація витрат заготування готових упакованих ви­робів для сфери збуту.

Характерними видами діяльності служб матеріально-технічного постачання є:

Таким чином, матеріально-технічне постачання, виконуючи функції забезпечення підприємства виробничими ресурсами, сприяє не тільки раціональній організації технологічних процесів, але і економному, дбайливому господарюванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]