Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

54. Оформлення звільнення працівника.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звiльнення видати працiвниковi належно оформлену трудову книжку i провести з ним розрахунок у строки, зазначенi в ст. 116 КЗпП України Припинення дiї трудового договору оформляється наказом (розпорядженням) власника або його уповноваженого, в якому зазначається пiдстава припинення трудового договору з посиланням на вiдповiдний пункт i статтю законодавства. У разі звільнення працівника, з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов’язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. При звільнені працівника, виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації проводиться вдень звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільнені, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

55. Вихідна допомога.

При припинені трудового договору з підстав, визначених у п.6 ст. 36 та п.п. 1, 2, 6 ст. 40

- працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку;

- у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну ( невійськову) службу п.3 ст. 36 – розмірі 2 мінімальних заробітних плат;

- внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору ( ст.. 38, 39) у розмірі , передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

56. Правові наслідки незаконного звільнення.

Якщо працівник вважає, що звільнений незаконно, він може своє звільнення оскаржити в суді. Звернутися до суду працівник повинен протягом місяця з дня вручення йому копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

У позовній заяві працівник може вимагати:

• відновлення на попередньому місці роботи або зміни підстави для звільнення;

• стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. За загальним правилом оплачується рік вимушеного прогулу. Але якщо справа розглядається понад рік і в цьому немає провини працівника, то оплачується весь час вимушеного прогулу;

• компенсації моральної шкоди. Працівникові треба довести факт заподіяння йому моральної шкоди, а також обґрунтувати заявлений в позові розмір компенсації.

57. Скорочений робочий час.

Скорочена тривалість робочого часу – це вид робочого часу, який встановлюється законодавством, є обов’язковим для роботодавця і оплачується як робочий час нормальної тривалості, та встановлюється :

1) для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років ( учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) 24 години на тиждень. Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половину максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці 1 цього пункту для осіб відповідного віку.

2) для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці – не більш як 36 годин на тиждень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]