Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

9. Локальні правові акти як джерела трудового права.

Локальні акти – це акти які приймаються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом безпосередньо на підприємствах, установах, організаціях. Локальні норми, що приймаються власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом спільно з трудовим колективом або за погодженням з профспілковим комітетом, або прийматись роботодавцем і самостійно ( видання посадових інтрукцій).

Найбільш поширеними локальними актами на підприжємствах є:

- колективний договір;

- правила внутрішнього трудового розопрядку;

- положення про преміювання;

- посадові інструкції;

- інструкції з охорони праці;

- графіки відпусток.

10. Міжнародно – правові акти про працю як джерела трудового права.

Мiжнародний договiр — це угода двох чи декiлькох держав про встановлення, змiну або припинення прав та обов’язкiв у рiзних вiдносинах мiж ними у формi договору, угоди, пакту, конвенцiї, протоколу, заключного акта тощо.

Джерелами мiжнародного трудового права є також двостороннi й багатостороннi договори, що мають за мету регулювання певних питань у галузi трудового права. Якщо багатостороннi угоди охоплюють широке коло суб’єктiв правового регулювання, то двостороннi договори укладаються державами здебiльшого з питань взаємного працевлаштування своїх громадян за межами територiї країни та соцiального захисту працiвникiв мiгрантiв i членiв їх сiмей. Джерелами виступають також консульськi конвенції. Рiдше на практицi зустрiчаються меморандуми, та договори мiж галузевими мiнiстерствами або уповноваженими особами.

11. Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці ( загальна характеристика).

Конвенції – це міжнародні-правові документи, які приймаються МОП, основне джерело сучасного міжнародного трудового права. Це міжнародні договори, що породжують відповідні юридичні зобов'язання перед державами - членами МОП, які їх ратифікували.

Рекомендації – це резолюції міжнародних конференцій, нарад та міжнародних організацій, які не мають обов’язкової юридичної сили. Рекомендації за своїм змістом та правовою природою є джерелом інформації, програмою для удосконалення національного законодавства.

Конвенцiя — правовий акт, який набирає сили мiжнародного зобов’язання тiльки пiсля ратифiкацiї її не менш як двом країнами членами Мiжнародної органiзацiї працi. Ратифiковані конвенцiї мають обов’язкову силу щодо тих членiв МОП, якi ра тифiкували її. Основними елементами структури конвенцiї (як i будь&якого договору) є: назва, преамбула (вступна частина основнi положення договору, заключнi положення, тлумачення, доповнення або припинення договору.

Мета конвенцiй — створити для держави, що їх ратифiкувала, зобов’язання по внесенню певних змiн у нацiональне законодавство про працю.

Рекомендацiя МОП не покладає на держави будь&яких зобов’язань i не пiдлягає ратифiкацiї. Прийняттям рекомендацiї Мiжнародна органiзацiя працi закликає держави, щоб їх нацiональнi норми трудового права були, по можливостi, приведенi у вiдповiднiсть з нормами, що закрiпленi в рекомендацiї. Систематизовані Конвенції і Рекомендації МОП утворюють Міжнародний кодекс праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]