Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

79. Державне регулювання оплати праці.

Метод державного регулювання означає, що держава регулює оплату праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встновлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій; визначення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, установ, організацій що фінансуються чи дотуються з бюджету. Одним із основних елементів державного регулювання заробітної плати є визначненя і гарантування її мінімального рівня. Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі нре нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

До державного регулювання відповідно до законодавства відносять також норми оплати праці за роботу в надурочний час,святкові, неробочі та вихідні дні, нічний час, за час простою, який стався не з вини працівника, при виготовлені продукції, що виявилася браком не з вини працівника. Метод державного регулювання має місце приоплаті праці працівників установ і організації, що фінансуються з бюджету. На державному рівні встановлено гарантії для працівників щодо оплати щрічних відпусток, за час виконання державних обов’язків, також встановлено гарантії та компенсації працівникам у разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень.

80. Договірне регулювання оплати праці.

Договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на національному (генеральна угода), галузевому (галузева (міжгалузева) угода), територіальному (територіальна угода) та локальному (колективний договір) рівнях відповідно до законів.

Норми колективного договору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених генеральною, галузевою (міжгалузевою) або територіальною угодами, але не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці, можуть застосовуватися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців. Угодою на галузевому рівні щодо оплати праці регулюються галузеві норми: нормування і оплата праці, умови зростання фондів оплати праці, встановлення міжкваліфікаційних ( міжпосадових) співвідношень в оплаті праці. Важливе місце в системі договірного регулювання оплати праці посідає колективний договір, в якому встановлюються взаємні зорбов’язання сторні щодо регулювання виробничих, трудових, соціально – економічних відносин у галузі оплати праці: нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат, умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних ( міжпосадових) співвідношень в оплаті праці. Договірне регулювання оплати праці має місце при укладенні контракту.

81. Обмеження відрахувань із заробітної плати.

Відрахування із заробітної плати можуть провадитися тільки у випадках, передбачених законодавством. При кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20% , а у випадках, передбачених законодавством – 50 % заробітної плати, що належить до виплати працівникам. Обмеження не поширюються на відрахування із заробітної плати при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт, і при стягненні аліментів на утримання неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 %. Не допускаються відрахування із вихідної допомоги, компенсаційних та інших виплат, на які згідно із законодавством стягнення не звертається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]