Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

20. Порядок укладення трудового договору.

Укладенню колективного договору передують колективнi переговори. Будь - яка з сторiн не ранiш як за три мiсяцi до закiнчення строку дiї колективного договору або у строки, визначенi цими документами, письмово повiдомляє iншi сторони про початок переговорiв. Друга сторона протягом семи днiв повинна розпочати переговори. Для ведення переговорiв i пiдготовки проекту колективного договору створюється робоча комiсiя з представникiв сторiн. Склад цiєї комiсiї визначається сторонами. Сторони можуть переривати переговори з метою проведення консультацiй, експертиз, отримання необхiдних даних для вироблення вiдповiдних рiшень i пошуку компромiсiв. Сторони колективних переговорiв зобов’язанi надавати учасникам переговорiв всю необхiдну iнформацiю щодо змiсту колективного договору, угоди, учасники переговорiв не мають права розголошувати данi, що є державною або комерцiйною таємницею, i пiдписують вiдповiднi зобов’язання. Робоча комiсiя готує проект колективного договору з ураху ванням пропозицiй, що надiйшли вiд працiвникiв, трудових колективiв галузей, регiонiв, громадських органiзацiй, i приймає рiшення, яке оформляється вiдповiдним протоколом.

Проект колективного договору виноситься на розгляд загальних зборiв (конференцiї) трудового колективу. Якщо збори (конференцiя) трудового колективу вiдхилять проект колективного договору або окремi його положення, сторони поновлюють переговори для пошуку необхiдного рiшення. Термiн цих переговорiв не повинен перевищувати 10 днiв. Пiсля цього проект в цiлому вноситься на розгляд зборiв (конференцiї) трудового колективу. Пiсля схвалення проекту колективного договору загальними зборами (конференцiєю) трудового колективу вiн пiдписується уповноваженими представниками сторiн не пiзнiш як через 5 днiв з моменту його схвалення, якщо iнше не встановлено зборами (конференцiєю) трудового колективу.

Пiсля прийняття колективний договiр пiдлягає реєстрацiї в мiсцевих органах державної виконавчої влади.

21. Поняття і форми зайнятості.

Зайнятiстьце дiяльнiсть громадян, пов’язана iз задоволенням особистих i суспiльних потреб, яка не суперечить законодавству i, як правило, приносить їм дохiд у грошовiй або iншiй формi.

Форми зайнятості:

— залежно вiд тривалостi роботи — постiйна, тимчасова, в тому числi сезонна

— залежно вiд форми власностi пiдприємства — зайнятiсть на державних, приватних, комунальних пiдприємствах;

— залежно вiд кiлькостi виконуваних робiт — первиннна та вторинна.

Первинною називають зайнятiсть за основним місцем роботи.

Вторинною зайнятiстю називають роботу за сумiсництвом;

— залежно вiд законностi — легальна, нелегальна.

22. Працевлаштування та система органів з працевлаштування.

Працевлаштуванняце система організаційних, економічних і правових заходів, направлених на забезпечення трудової зайнятості населення.

Для працiвникiв, якi самi не можуть працевлаштуватися, держава створила систему органiв, що сприяють вирiшенню проблеми з працевлаштування. У порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, створена державна служба зайнятості, діяльність якої здійснюється під керівництвом Міністерства праці та соціальної політики, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. До складу державної служби зайнятостi входять також на вчальнi заклади професiйної пiдготовки незайнятого населення, iнформацiйно- обчислювальнi центри, територiальнi та спецiалiзованi бюро зайнятостi, центри реабiлiтацiї населення, пiдпри ємства, установи i органiзацiї, пiдпорядкованi службi зайнятостi. Послуги, пов’язанi iз забезпеченнямзайнятостi населення, надаються державною службою безкоштовно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]