Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

29. Особливості праці тимчасових працівників.

Тимчасовим вважаються робітники і службовці, прийняті на роботу на строк до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за яким зберігається їх місце роботи – до 4 місяців. У наказі ( розпорядженні) про прийняття на роботу зазначається, що даний працівник приймається на тимчасову роботу, або вказується строк його роботи. При прийнятті тимчасових працівників їм не встановлюється випробування. Вони мають право розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця письмово за 3 дні. Трудовий договір з цими працівниками може бути розірвано за ініціативою роботодавця крім п.5 ст. 40 КЗпП), а також у разі: припинення роботи на підприємстві, в установі, організації на строк більше одного тижня з причин виробничого характеру, а також скорочення роботи в них, нез’явлення на роботу протягом більше 2 тижнів поспіль унаслідок тимчасової непрацездатності, невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором чи правилами внутрішнього трудового розпорядку. Для таких працівників випробування не встановлюється, у наказі заначається , що працівника приймають тимчасово, із зазначенням у трудовій книжці, оплата тимчасової непрацездатності – не біль як за 75 календарних днів протягом календарного року, щорічна основна відпустка пропорційна відпрацьованому часу. Підстави звільнення визначені КзпП.

30. Особливості праці сезонних працівників.

Сезонними вважаються працівники, прийняті за трудовим договором для виконання сезонних робіт, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду( сезону), що не перевищує 6 місяців. Особа, яка приймається на сезонну роботу, має бути попередженою про це при укладенні трудового договору. У наказі ( розпорядженні) при прийнятті на роботу має бути відзначено, що він приймається саме на сезонну роботу із зазначенням у трудовій книжці. Відпустка цим працівникам надається пропорційно до відпрацьованого часу. Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання надається сезонним працівникам на загальних підставах, а з інших причин – на строк не більше ніж 75 календарних днів. Сезонні працівники мають право розірвати трудовий договір попередивши про це роботодавця письмово за 3 дні. Трудовий договір може бути з ними розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з підстав, передбачених законодавством України про працю ( крім п.5 ст. 40 КЗпП), а також у випадках : припинення робіт на підприємстві, в установі, організації на строк більше 2 тижнів з причин виробничого характеру або скорочення робіт в них; нез’явлення на роботу безперервно протягом більше 1 місяця внаслідок тимчасової непрацездатності. Підстави звільнення визначені КзпП.

31. Трудовий договір на час виконання певної роботи.

Трудовий договір на час виконання певної роботи полягає у випадках, коли час роботи не може бути визначено точно. Такий договір укладається, коли час роботи може бути визначено лише приблизно (напр., закінчення будівництва конкретного об'єкта). Закінчення роботи визначається не який-небудь точно встановленою датою, а фактом завершення роботи, підтверджуються актом про приймання виконаної роботи. Такий трудовий договір припиняється з дня завершення цієї роботи. За такого договору може бути встановлено випробування.У наказі про прийняття на роботу зазначається, що працівника приймають на час виконання певної роботи, без зазначення у трудовій книжці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]