Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

5. Відмежування трудового права від суміжних галузей права ( цивільного, адміністративного)

Подiбнiсть трудового та адмiнiстративного права полягає в тому, що обидвi галузi регулюють управлiнськi вiдносини. Але адмiнiстративне право регулює державне управлiння, а трудове — управлiння в процесi працi, пiдпорядкування працівника. В державному управлiннi застосовується жорсткий адмiнiстративний метод, у сферi працi сторони пов’язанi договiрними вiдносинами, працiвники у встановлених межах беруть участь у керiвництвi виробництвом. Зв’язок трудового права з адмiнiстративним розпочинається з вiдносин по працевлаштуванню, оскiльки вся система органiв по працевлаштуванню є адмiнiстративною.

Близькими до предмета трудового права є норми цивiльного права які регулюють головним чином майновi вiдносини, наявнiсть подiбних iнститутiв, якi мiстять обидвi галузi (наприклад, вiдповiдальнiсть за пошкодження здоров’я на виробництвi). Трудове право увiбрало в себе деякi особливостi цивiльного права, що має своїм предметом регулювання майнових та особистих немайнових вiдносин.

6. Принципи трудового права.

Види основних принципiв:

1. Принцип свободи працi проявляється в добровiльному, свiдомому обраннi конкретних форм застосування працi.

2. Принцип рiвноправностi у галузi праці.

3. Принцип договiрного характеру праці.

4. Принцип визначеностi трудової функції.

5. Принцип стабiльностi трудових відносин.

6. Принцип матерiальної зацiкавленостi в результатах праці.

7. Принцип безпеки працi .

8. Принцип участi трудових колективiв i профспiлок у вирішеннi питань встановлення умов працi i здiйснення контролю за додержанням законодавства про працю.

9. Принцип свободи об’єднання для здiйснення i захисту своїх прав i свобод.

10. Принцип матерiального забезпечення у разi непрацездатностi при хворобi, узв’язку з материнством.

7. Підзаконні нормативно – правові акти як джерела трудового права.

Правовi акти, що мають нормативний характер i, як правило, приймаються органами державного управлiння у розвиток та на виконання чинного законодавства, прийнято називати пiдзаконними.

До пiдзаконних нормативно&правових актiв (джерел трудового права) належать:

— укази та розпорядження Президента України;

— акти (постанови) Верховної Ради України нормативного характеру;

— акти (декрети, постанови) Кабiнету Мiнiстрiв України;

— акти (iнструкцiї, правила) мiнiстерств та вiдомств та iн.

8. Акти соціального партнерства як джерела трудового права.

Колективний договір, угода укладаються на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців.Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях (далі - підприємства) незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи. Колективний договір може укладатися в структурних підрозділах підприємства в межах компетенції цих підрозділів. Угода укладається на національному, галузевому, територіальному рівнях на двосторонній або тристоронній основі: на національному рівні - генеральна угода; на галузевому рівні - галузеві (міжгалузеві) угоди; на територіальному рівні - територіальні угоди.

Колективний договір укладається між роботодавцем з однієї сторони і одним або кількома профспілковими органами. Сторонами колективних угод є сторони соціального діалогу, склад яких визначається відповідно до законодавства про соціальний діалог.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]