Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

26. Особливості укладення трудового договору між працівником та фізичною особою.

Особливістю трудового договору з фізичною особою — робо­тодавцем є те, що вона може бути як підприємцем без створення юри­дичної особи, так і окремим громадянином, що не займається підприємницькою діяльністю. За правилами ст. 24 КЗпП такий договір укладається обов'язково у письмовій формі.

Укладений у письмовій формі трудовий договір між працівником і фізичною особою у трьох примірниках фізична особа повинна подати на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи.

На реєстрацію трудовий договір подається у трьох примірни­ках. Трудовий договір підлягає реєстрації день подання його на реєстрацію. Фізична особа зобов'язана вручити під розписку працівникові один примірник зареєстрованого трудового договору протягом трьох робочих днів з дня його надходження.

27. Випробування при прийнятті на роботу.

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі про прийняття на роботу.

Випробування не встановлюється прийнятті на роботу:

- осіб, які не досягли 18 років;

- молодих робітників після закінчення професійних навчально – виховних закладів;

- молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів, осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної служби, інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико - соціальної експертизи,

- а також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Cтрок випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації - шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. Якщо працiвник у перiод випробування був вiдсутнiй на роботi у зв’язку з тимчасовою непрацездатнiстю або з iнших поважних причин, строк випробування може бути подовжений на вiдповiдну кiлькiсть днiв, протягом яких вiн був вiдсутнiй

28. Трудовий договір на визначений строк, встановлений за погодженням сторін.

Трудовий договір на визначений строк є чинним протягом календарного періоду заздалегідь встановленої тривалості, встановлений за погодженням сторін і може визначатись як конкретним строком так і часом настання певної події (наприклад, поверненням на работу із відпустки по вагітності і пологам). Трудові договори укладаються з тимчасовим працівниками на строк до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників- до 4 місяців, з працівниками, зайнятими на сезонних роботах на строк, що не перевищує тривалості сезонних робіт За таким договором може бути встановлено випробування, зазначення характеру роботи. У наказі про прийняття на роботу зазначається конкретний строк, без зазначення у трудовій книжці. Оплата тимчасової непрацездатності та надання щорічних основних відпусток здійснюється на загальних підставах за фактично відпрацьований час. Підставами звільнення є підстави, визначені КзПп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]