Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

86. 3Аходи громадського впливу до порушників трудової дисципліни.

За порушення трудової дисципліни товариський суд може застосувати до винного такі заходи впливу: зобов'язати його публічно вибачитись перед потерпілим або колективом; оголосити товариське попередження; оголосити товариський осуд; оголосити громадську догану з публікацією або без публікації в пресі; поставити перед власником або уповноваженим ним органом питання про звільнення з роботи, якщо товариський суд з урахуванням вчинених працівником проступків вважає за неможливе доручити йому виконання цієї роботи надалі.

Одночасно із застосуванням заходів громадського впливу товариський суд у випадках, передбачених законом, може поставити перед власником або уповноваженим ним органом і профспілковим комітетом питання про позбавлення винного повністю чи частково премії, винагороди за наслідками річної роботи і за вислугу років, пільгової путівки в санаторій або будинок відпочинку, про перенесення черговості на одержання житла.

87. Поняття, підстава та умови матеріальної відповідальності.

Матеріальна відповідальність стороні трудового договору - це обов’язок однієї сторони трудового договору ( працівника або роботодавця) відшкодувати шкоду, заподіяну другій стороні внаслідок винного, протиправного невиконання чи неналежного виконання своїх трудових обов’язків.

Пiдставою настання матерiальної вiдповiдальностi є трудове майнове правопорушення, внаслiдок якого iншiй сторонi правовiдносин завдана майнова шкода.

1) наявнiсть шкоди (пряма дiйсна шкода);

2) вина працiвника в заподiянiй шкодi (намiр чи необережнiсть);

3) протиправність;

4) наявнiсть причинного зв’язку мiж дiями чи бездiяльнiстю працiвника та заподiяною шкодою.

88. 0Бмежена матеріальна відповідальність.

Обмежена матерiальна відповідальність — обов’язок працiвника покрити заподiяну пiдприємству шкоду у розмiрi прямої дiйсної шкоди, але не бiльше свого середньомiсячного заробiтку.

1) працiвники — за зiпсуття або знищення через недбалiсть матерiалiв, напiвфабрикатiв, виробiв (продукцiї), у тому числi при їх виготовленнi, у розмiрi заподiяної з їх вини шкоди, але не бiльше свого середнього мiсячного заробiтку.

2) керiвники пiдприємств, установ, органiзацiй та їхнi за& ступники, а також керiвники структурних пiдроздiлiв на пiдпри& ємствах, в установах, органiзацiях та їхнi заступники — у розмiрi не бiльше свого середнього мiсячного заробiтку.

89. Повна матеріальна відповідальність.

Повна матерiальна вiдповiдальнiсть полягає в обов’язку працiвника покрити заподiяну шкоду в межах повного розмiру вартостi матерiальних цiнностей.

Працівники несуть матеріальну відповідальність у повному обсязі, коли:

- між працівником і підприємством , установою, організацією укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей;

- майно та інші цінності були одержані працівником під звіт за разовою довіреністю або за іншими разовими документами;

- шкоди завдано діями працівника,які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку;

- шкоди завдано працівником, який був у нетверезому стані;

- шкоди завдано недостачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, виробів ( продукці), в тому числі при їх виготовленні, а також інструментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу чи інших предметів, виданих підприємством, установою. Організацією працівникові в користування;

- відповідно до законодавства на працівника покладено повну матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов’язків;

- шкоди завдано не при виконанні трудових обов’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]