Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_trudove_pravo.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
381.95 Кб
Скачать

93. Правова охорона праці неповнолітніх.

Не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. За згодою одного з батьків або особи, яка його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. На кожному підприємстві, установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження.

Забороняється застосування праці осіб молодше 18 років на важких роботах та роботах з шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на підземних роблотах. Забороняється також залучати осіб молодше 18 років до піднімання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. Забороняється залучати працівників молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Щорічні відпустки працівникам віком до 18 років надаються у зручний для них час, та повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання 6 місячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, установі, організації. Працездатній молоді від 15 до 28 років надається перше робоче місце на строк не менше 2 років. Звільнення працівників молодше 18 років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається тільки за згодою районної служби у справах дітей.

94. Правова охорона праці жінок.

Забороняється застосуванні праці жінок на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється також залучення жінок до піднімання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід. Не допускається злучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років. Жінки, що мають дітей віком від 3 до 14 років або дітей- інвалідів, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їх згоди. Жінки мають право на моціальні відпустки а також їм надаються крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини, які надаються не рідше ніж через 3 години тривалістю не менше 30 хвилин кожна.

Власник або уповноваженим ним орган повинен у разі необхідності видавати вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей віком до 14 років або дітей – інвалідів, путівки до санаторіїв та будиків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах

95. Правова охорона праці осіб зі зниженою працездатністю.

Особи зi зниженою працездатнiстю — це iнвалiди, громадяни похилого вiку та iншi особи, якi внаслiдок iнвалiдностi, пенсiйного вiку, травми чи професiйного захворювання пiд час виконання трудових обов’язкiв частково втратили працездатнiсть i не можуть конкурувати на ринку працi з iншими працiвниками.

У випадках, передбачениз законодавством , на власника або уповноважений ним орган покладається обов’язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці. Залучення інвалідів до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається.

Особи похилого віку мають право на використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік.

Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку.

Переведення працівника похилого віку і працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше не допускається без його згоди, якщо при цьому змінюються істотні умови праці.

На прохання працівників похилого віку власник або уповноважений ним орган може встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Залучення громадян похилого віку до роботи в нічний час, а також до надурочної роботи та до роботи у вихідні дні допускаєтьсятільки за їх згодою і за умови, коли це не протипоказано їм за станом здоров'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]