Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_OM_Kovtun.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
6.77 Mб
Скачать

Оцінка результатів

  • Тип «черепаха». Стратегія ухилення від вирішення конфлікту (так зване «ховання під панциром»), внаслідок чого конфлікт може набувати затяжного характеру.

  • Тип «акула». Силова стратегія, орієнтація на результат, тобто на вирішення конфлікту на свою користь, незважаючи на засоби, що застосовуються.

  • Тип «ведмежатко». Стратегія згладжування гострих кутів, орієнтація на підтримку гарних стосунків із сторонами, нерідко відмова від власних переконань.оване на

  • Тип «лисиця». Стратегія гнучкості та пристосовування для отримання найкращих для себе результатів.

  • Тип «сова». Мудре, конструктивне вирішення конфлікту, засноване на співробітництві, намаганні знайти рішення, що задовольняє усіх учасників.

Теми рефератів

  1. Характеристика базових категорій керівництва: впливу, влади і лідерства.

  2. Роль лідерства в системі управління організацією.

  3. Влада в системі менеджменту.

  4. Ситуаційні стилі керівництва, як чинники зростання ефективності діяльності організації.

  5. Методи формування стресостійкості у менеджерів.

  6. типологія лідерів та засади лідерства.

Семінарське заняття 15 Прийняття управлінських рішень Запитання для обговорення та завдання

  1. Розкрийте сутність та основне призначення управлінських рішень.

  2. Обґрунтуйте класифікацію управлінських рішень за різними ознаками.

  3. Наведіть конкретні приклади організаційних запрограмованих і організаційних незапрограмованих рішень та порівняйте їх.

  4. Охарактеризуйте на конкретних прикладах компромісні рішення та обґрунтуйте їх роль в діяльності організації.

  5. Зіставте колегіальні та колективні управлінські рішення, що між ними є спільного, а що відмінного?

  6. Які чинники впливають на процес прийняття управлінського рішення?

  7. У чому сутність оптимізації управлінських рішень?

Практична робота Прийняття управлінських рішень шляхом використання методу «дерева рішень»

Дерево рішень – це графічне зображення процесу прийняття рішень, у якому відображені альтернативні рішення, альтернативні стани середовища, які відповідають імовірності й виграші для будь-яких комбінацій рішень і станів середовища. Особливо незамінний цей метод у випадку, коли потрібно прийняти кілька рішень, причому кожне рішення залежить від результату попереднього рішення або станів середовища.

Рисують дерево ліворуч праворуч. Місця, де приймаються рішення, позначають квадратами; місця появи ісходів (різних станів середовища) – колами; можливі рішення – пунктирними лініями; можливі ісходи – суцільними лініями.

Розраховують дерева праворуч ліворуч. Для кожної альтернативи розраховується очікувана вартісна оцінка. Спочатку визначаються виграші для всіх комбінацій рішень і станів середовища. Далі визначається очікуване значення виграшу для кожного рішення з обліком усіх можливих станів середовища й ймовірностей цих станів. Рішення з меншими значеннями виграшу відкидаються.

Завдання 1. Судноплавна компанія розглядає питання про придбання балкера для перевезення навалювальних вантажів. Можливі три варіанти дій:

А. Придбати «Хендісайз» дедвейтом 35 тис. тонн і вартістю 23 млн. дол. При цьому можливий високий попит на перевезення вантажів на протязі 4 років (річний прибуток 10 млн. дол. ) з вірогідністю 0,8 та низький (щорічні збитки 400 тис. дол.) з вірогідністю 0,2.

Б. Придбати «Супрамакс» дедвейтом 57 тис. тонн і вартістю 30 млн. дол. При цьому можливий високий попит на перевезення вантажів на протязі 4 років (річний прибуток 15 млн. дол. ) з вірогідністю 0,7 та низький (щорічні збитки 500 тис. дол.) з вірогідністю 0,3.

В. Відкласти придбання судна на один рік для збору інформації, яка може бути як позитивною, так і негативною. У разі позитивної інформації можливо придбати судна дорожче на 10% з вірогідністю 0,4 та дешевше на 10% з вірогідністю 0,6, а вірогідності високого та низького попиту будуть відповідно 0,9 та 0,1. Прибутки останніх 3 років залишаються такими ж. У разі негативної інформації компанія судна купувати не буде.

Використовуючи метод «дерева рішень», необхідно визначити найбільш ефективну стратегію поведінки компанії.