Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мпр ОПГ.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
756.22 Кб
Скачать

Санітарно-гігієнічні вимоги до навчальних приміщень.

Вимоги до розмірів та розташування навчальних приміщень: навчальних класів ( аудиторій), кабінетів, майстерень, спортивних залів та інших приміщень, пов’язаних з проведенням навчально-виховного процесу.

Мікроклімат: параметри та їх контроль, санітарні норми.

Освітлення: види освітлення, характеристики природного та штучного освітлення навчальних приміщень. Санітарні норми та утримання систем освітлення.

Виробничі випромінювання (шум, вібрація, електромагнітне, ультрафіолетове та інфрачервоне), нормування та захист.

Поліпшення стану виробничого середовища, зменшення важкості та напруженості трудового процесу.

Загальні заходи та засоби поліпшення стану виробничого середовища, зменшення важкості та напруженості трудового процесу.

Опалення, вентиляція та кондиціювання навчальних приміщень. Загальна та місцева вентиляція навчальних кабінетів та лабораторій.

Заходи та засоби захисту від шуму, вібрації та інших виробничих випромінювань.

Раціональні режими праці викладачів та учнів. Вимоги охорони праці до організації навчального процесу.

Розділ 3. Проблеми профілактики виробничого травматизму у галузі Травмонебезпечні виробничі фактори та стан виробничого травматизму у галузі

Виробничий та дитячий травматизм в закладах освіти, статистичні дані щодо загального та смертельного травматизму, динаміка останніх років, порівняльна оцінка.

Підвищення безпеки праці та профілактика виробничого травматизму у галузі

Фактори підвищеної небезпеки, характерні для навчальних закладів: електричний струм, падіння, рухомі предмети та об’єкти.

Електробезпека. Основні поняття про захист від дії електричного струму.

Техніка безпеки в навчальних кабінетах (хімії, біології, фізики, інформатики, навчальних майстерень, спортивному залі) та інших приміщеннях, в яких відбувається навчально-виховний процес.

Техніка безпеки при організації позакласної роботи: проведення екскурсій, походів, літних практик, робіт по самообслуговуванню.

Розділ 4 Пожежна безпека в галузі Загальне поняття про пожежну безпеку

Актуальність питань пожежної безпеки у галузі; статистика пожеж, втрати від пожеж.

Фактори пожежної небезпеки: пожежонебезпечні властивості матеріалів і речовин, категорії вибухопожежонебезепечності. Класи приміщень і зон галузевих об’єктів за ПУЕ.

Організація робіт з пожежної безпеки в закладах освіти

Заходи та засоби системи попередження пожежі: методи запобігання виникненню горючого середовища та джерел займання (обмеження кількості горючих речовин, герметизація небезпечних зон, використання важкогорючих та негорючих матеріалів, вибухозахищене електрообладнання, блисковкозахист заземлення).

Заходи та засоби системи пожежного захисту: обмеження розповсюдження та локалізація пожежі, вогнестійкість будівель, приміщень навчальних закладів, пожежна сигналізація, способи и засоби гасіння пожежі, евакуація людей.

Правила пожежної безпеки для закладів установ та організацій системи освіти України. Організація навчання працівників та учнів з питань пожежної безпеки. Пожежно-технічні комісії, добровільна пожежна дружина ЮДПД. Плани по евакуації на випадок пожежі. Вимоги до організації масових заходів. Дії працівників галузевих об’єктів на випадок виникнення пожежі.