Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мпр ОПГ.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
756.22 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Які нещасні випадки з учнями підлягають розслідуванню?

2. Кому повинен повідомити про нещасний випадок свідок, працівник чи сам потерпілий на підприємстві?

3. Хто розслідує нещасний випадок з учнем?

4. Що входить в матеріали розслідування нещасного випадку?

5. Які нещасні випадки підлягають спеціальному розслідуванню?

6. Що входить до матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку?

5.Практична робота №2

Дослідження санітарно-гігієнічних умов у навчальних приміщеннях

Мета роботи:закріплення теоретичних знань з нормування санітарно–гігієнічних параметрів для шкільних приміщень , набуття практичних навичок вимірювання та оцінки температури, відносної вологості, рухливості повітря та освітлення шкільних приміщень .

Прилади: психрометри: аспіраційний, статичний; гігрометр, термограф, кататермометр, два люксметра з комплектом світлофільтрів .

Загальні відомості

Параметри мікроклімату

Метеорологічні умови виробничого середовища (температура, швидкість руху повітря й вологість) впливають на протікання життєвих процесів в організмі людини і є важливою характеристикою гігієнічних умов праці.

В організмі людини безперервно протікають окислювальні процеси, пов’язані з утворенням тепла. Разом з тим, безперервно здійснюється й віддача в оточуюче середовище. Сукупність процесів, які обумовлюють теплообмін між організмом людини й зовнішнім середовищем, у результаті якого температура тіла залишається приблизно на одному рівні, називається терморегуляцією. Віддача тепла в зовнішнє середовище відбувається шляхом конвекції, радіації й випаровування. При температурі середовища близько 20°С тепловіддачаздійснюється: шляхом конвекції – 31%, радіації – 43,7%, випаровування – 21,7%.

За високої температури повітря кровоносні судини шкіри розширюються, при цьому проходить переміщення крові в організмі до поверхні тіла, внаслідок чого тепловіддача збільшується. Починається посилене потовиділення, й частина тепла, що відводиться, збільшується.

Інакше реагує організм людини на зниження температури оточуючого середовища: кровоносні судини шкіри звужуються, швидкість протікання крові через шкіру зменшується, отже, зменшується й віддача тепла. Вологість повітря також є фактором, який впливає на терморегуляцію організму. Підвищення відносної вологості повітря в приміщенні (вище 85%) сповільнює терморегуляцію організму, оскільки віддача тепла шляхом випаровування буде вкрай зменшена.

Особливо несприятливі для терморегуляції організму умови настають у тому випадку, коли в приміщенні, поряд із підвищеною вологістю, підтримується й підвищена температура (вище 30°С). Порушення терморегуляції веде до тяжких наслідків: головокружіння, нудоти, теплового удару та ін.

Рух повітря сприяє тепловіддачі шляхом конвекції, покращує терморегуляцію в жаркому приміщенні, але є несприятливим фактором за низьких температур.

Для забезпечення сприятливих метеорологічних умов у виробничих приміщеннях (ДСН 3.3.6.042 - 99) встановлені єдині норми, які враховують ступінь важкості роботи та пору року (табл.Д.1).Зокрема для більшості шкільних приміщень за санітарними правилами і нормами (ДСанПіН 5.5.2.008-01) температура повітря повинна бути 17…200С,вологІсть - 40…60% ,рухомість повітря – до 0,1м/с(табл.5.1).