Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ 5 КУРС.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
345.11 Кб
Скачать

1.3.2. Принципово технологічна схема виробництва консервів «Горошок зелений «Особливий» » .

Залива:цукор;сіль Зелений горошок

ДПЗ

ДПЗ

відходи

Очищення

Інспекція

відходи

Миття

брудна вода

Замочування та набухання

Просіювання

Змішування

Бланшування та охолодження

відходи

Нагрівання

брудна вода

Інспекція

Кип’ятіння

Фільтрування

Фасування

Хлористий калій

Закупорення

Контроль герметичності

ДПЗ

Стерелізація та охолодження

Інспекція

ОГП

Розчинення

Складське зберігання

Рис.2. Принципово технологічна схема виробництва консервів «Горошок зелений «Особливий» » .

Переробка зеленого горошку сушеного:

ДПЗ. Горошок зелений сушений для консервування доставляють у мішках за ГОСТ 2226-88, або в контейнерах з поліетиленовими вкладишами, а також насипом.

Очищення. Зерно очищають на сепараторі марки Р8-УЦС-200(поз. 11,арк. 1). Сухе очищення проводять на сепараторі,де зерно відвівають і просіюють на системі сит, де відділяють основну кількість грубих домішок рослинного походження з допомогою вібросита, потім потім його направляють на віялку або на універсальну очищувальну машину для вилучення легких і грубих домішок , що залишилися.

Миття. Горох на миття елеватором ,, гусяча шия,,. Миють горошок у флотаційній мийній машині MF-1(поз. 12,арк. 1). Якість води для миття повинна відповідати вимогам ГОСТ 2874.

Замочування та набухання. Замочування зерна проводять у ваннах (поз. 13,арк. 1)з барботерами у воді при температурі 60-70 ºС на протязі 2-х годин, воду міняють два рази. Замочку можна проводити у холодній воді на протязі 10-12 годин , воду міняють через кожні 3 години. Замочування горошку проводять до набухання не менше 100%.

Бланшування та охолодження. Зерно набухлого гороху бланшують у водяному безперервно діючому барабанному бланшувачі типу FC-01(поз. 14,арк. 1) при температурі 95-97 ºС на протязі 7-15 хвилин. Для запобігання ділення крохмалю у заливу бланшований горох промивають холодною водою у іншій секції бланшувала.

Інспекція. На інспекційному транспортері А9-КТФ(поз. 15,арк. 1) відбирають пошкоджені зерна і сторонні домішки . Тому горох має повинен бути розміщений на стрічці рівномірним тонким шаром.

Фасування. Горошок фасують у скляні банки типу ІІІ-82-500. Фасування проводять на автоматичному двокомпонентному наповнювачі Ж7-ДНТ-6(поз. 27,арк. 1) у попередньо підготовлені скляні банки. При наповнювані банок співвідношення складових частин таке: горошок - 61%, залив очна рідина – 39% . При фасуванні необхідно суворо контролювати міру наповнення.

Закупорювання. Після фасування наповнена банка подається на закупорювання яке проводиться на паро вакуумній закупорювальній машині Ж7-УМТ-6 (арк.1,п.25). Після закупорювання банки проходять через вакуум-детектор Ж7-ДПС-2 (арк.1,п.26), де перевіряються на герметичність. Далі банки подаються до пристрою для вкладання банок у корзину А9-КР2-Г(арк.1,п.28), і за допомогою тельфера (арк.1,п.42) поступають в автоклав Б4-КАВ4(арк.1,п.29)на стерилізацію.

Стерилізація та охолодження. Стерилізація проходить у вертикальному чотирьохкорзинчатому автоклаві Б4-КАВ-4 (арк.1,п.29) за режимом, який наведений в таб. 1.26.

Таблиця 1.26.

Тара

Режим стерилізації

ІІI-82-500

25-45-25

*275кПа

120

Після стерилізації банки охолоджують до температури 40ºС.

ОГП. Після стерилізації банки у корзині за допомогою тельфера вивантажуються з автоклава на пристрій для механічного розвантаження автоклавних сіток А9-КР2-Г (арк.1,п.28), далі по транспортеру подаються у мийно-сушильну машину А9-КМ2-С (арк.1,п.30), далі - в етикетувальну машину Н1-КЕП (арк.1 ,п.31) для наклеювання етикетки. Сушка етикеток проводиться на машині А9- КШБ з лампами (арк.1,п.32). Оформлені банки потрапляють у машину для пакування в термоусадочну плівку УМТ – П (арк.1 ,п.33).

Складське зберігання. Згідно стандарту продукцію зберігають в добре вентильованих приміщеннях на дерев’яних стелажах або піддонах при відносній вологості не більше 75% і температурі 0..25°С не більше 5 років.

Приготування заливи.

ДПЗ. Сіль, цукор поступають на завод у мішках по 50 кг. У відділ підготовки цукру мішки подають за допомогою електрокари.

Інспекція. Мішки інспектують на цілісність. Сіль, цукор - на наявність сторонніх домішок.

Просіювання. Сіль, цукор пропускають через просіював «Піонер» з магнітним уловлювачем. Далі зважують і за допомогою шнекового елеватора поступають в збірник-мірник, звідки за допомогою насоса подається в МЗС-320.

Змішування. Сіль, цукор змішують з попередньо підготовленою водою у відповідності до рецептури

Кип’ятіння. Суміш кип’ятять 5-10 хв. при t=100С до повного розчинення солі та цукру.

Фільтрування. Готову заливу фільтрують і подають на фасування при t=85 С.