Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програми педпр. й метод реком.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

2. Методична та науково-дослідницька робота:

- ознайомлюється із планами методичної роботи кафедри, об’єднань та творчих груп викладачів-словесників, відвідує їх засідання;

- бере участь у роботі навчально-методичних семінарів, конференцій, які проводяться у вищому навчальному закладі в період практики;

- вивчає навчально-методичне забезпечення конкретної дисципліни;

- аналізує педагогічну діяльність професорсько-викладацького колективу навчального закладу, оцінює свій власний внесок у навчально-виховний процес;

- проводить дослідницьку роботу за темою наукової роботи, яку виконує в університеті (анкетування, опитування серед студентів та викладачів, бесіди, інтерв’ю, творчі роботи, апробує положення методичних гіпотез, систему дидактичних завдань за матеріалами магістерського дослідження тощо);

- вивчає передовий педагогічний досвід викладачів кафедри, факультету, навчального закладу.

3. Позааудиторна виховна робота:

- магістрант-пратикант бере участь у поточній виховній роботі;

- розробляє та проводить заняття студентського гуртка (клубу, студії) з літературознавчої дисципліни;

- розробляє та проводить тьюторську годину в академічній студентській групі;

- бере участь у організації та проведенні масових позааудиторних заходів (літературних тижнів, свят, вечорів, конференцій, круглих столів, дискусій тощо).

III. Контрольно-оцінний етап.

За результатами педагогічної практики магістрант оформляє звітну документацію, яка здається на кафедру української літератури.

Звітні матеріали з педпрактики:

1. Звіт магістранта про проходження стажистської педагогічної практики, у якому у систематичному вигляді описується робота, що особисто виконана за термін педагогічної практики. Звіт – це документ, який завіряється керівником бази та керівником практики від вищого навчального закладу.

Структура та зміст звіту з педагогічної практики

  • Титульний аркуш звіту;

    Міністерство освіти і науки України

    Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

    Навчально-науковий інститут гуманітарної совіти

    Кафедра гуманітарної освіти

    й технологій навчання

    Затверджую

    Завідувач кафедри

    ..................................

    ..................................2013 р.

    ЗВІТ

    про проходження науково-дослідницької педагогічної практики

    магістранта .......................................................................

    ...........................................................................................

    групи.......................................курсу..........................факультету,

    що проходив педагогічну практику в ....................

    ........................................................................................................

    міста...............................................в період з ............................до.................

    Керівник педагогічної практики:

    ...........................................................

    Оцінка „................”.................

    Підпис керівника ....................

    Дата ...................................

  • Вступ, у якому коротко розкривається роль, місце та мета проведеної практики в системі професійної підготовки майбутнього викладача (основні принципи організації практики; основні завдання практики; визначення професійних умінь і навичок, які повинні формуватися та вдосконалюватися під час практики).

  • Основна частина містить підрозділи з навчальної, методичної, науково-дослідної, виховної роботи магістранта-практиканта відповідно до конкретних завдань програми практики зі спеціальності. Розкриваємо й такі позиції: вказати місце проходження практики, вид навчальної дисципліни, прізвище методиста, термін проходження практики; аналіз програмно-методичного забезпечення навчальної дисципліни; перелік тем проведених навчальних занять та оцінки за них (конспекти лекцій (3), практичних (1), семінарських (1), лабораторних (1)занять додаються у додатках); перелік відвіданих занять з підписами викладачів, на чиїх заняттях був присутній практикант (розгорнутий аналіз (1) відвіданих занять (10) додається у додатках); перелік відвіданих позааудиторних виховних заходів; конспект проведеного заняття гуртка, проблемної групи, клубу, студії тощо; сценарій проведеного виховного заходу; оброблені та проаналізовані результати науково-педагогічних досліджень, якщо проводилися.

  • Висновки узагальнюють та відображають систематизовані відомості про знання, уміння та навички здобуті магістрантом під час виконання завдань стажистської педагогічної практики, зауваження та пропозиції щодо удосконалення та покращення умов та організації виконання завдань педагогічної практики.

  • Додатки: (щоденник практиканта з розділами: „Індивідуальний план практики магістранта”, з оцінками роботи, „Залікові заняття та заходи” з оцінками; відгук керівника практики від бази практики (декан факультету, заввідділення, завкафедри), відгук керівника практики від кафедри).

2. Розгорнутий методичний аналіз заняття з літературознавчої дисципліни, відвіданого магістрантом - практикантом.

  1. Плани-конспекти залікових занять: лекцій (3), практичних (1), семінарських (1), лабораторних (1) з літературознавчої дисципліни, затверджені та оцінені викладачем, методистом - предметником.

  2. Конспект проведеного заняття гуртка, проблемної групи, клубу, студії тощо.

  3. Сценарій проведеного виховного заходу.

  4. Список використаної літератури (до кожного заняття та предметного заходу окремий).

  5. Характеристику практиканта з оцінкою викладача, підписану керівником бази практики.

  6. Довідку з бази педагогічної практики із зазначенням терміну проходження практики та її оцінкою керівником бази (якщо проходив практику за межами університету).

  7. Психолого-педагогічну характеристику на студента, студентський колектив.

  8. Зразки наочності, дидактичних матеріалів, виготовлених до залікових занять (не менше 5 зразків).

Перелічена звітна документація здається старшому лаборанту кафедри української літератури для реєстрації в триденний термін по закінченню педагогічної практики.

Для підбиття підсумків педагогічної практики проводиться підсумкова конференція-захист, у роботі якої беруть участь магістранти-практиканти, методисти-предметники, консультанти із психології та педагогіки, керівники практики від бази (факультет, відділення), керівника практики від кафедри. Захист проводиться у формі співбесіди магістранта із членами комісії від факультету та відділу педагогічної практики університету.

Під час захисту студент:

  • демонструє навички роботи із навчальними та робочими програмами з дисциплін кафедри;

  • обґрунтовує вибір тем для залікових занять;

  • обґрунтовує вибір типів занять та їх структури, шляхів реалізації освітньо-виховної мети їх;

  • обґрунтовує принципи добору наочності та ТЗН;

  • демонструє уміння оцінювати навчальні досягнення студентів за модульно-рейтинговою системою оцінювання;

  • аналізує досягнення, вказує на недоліки у своїй практичній діяльності та причини їх усунення, демонструє матеріали індивідуальних завдань, вносить пропозиції щодо організації та проведення педагогічної практики.

Критерії оцінювання педагогічної практики

Уроки з української літератури, позакласні заходи, проведені студентом-практикантом під час педагогічної практики в загальноосвітній школі, лекційні, практичні, семінарські, лабораторні заняття та позааудиторна робота, проведені магістрантом під час педагогічної практики у вищому навчальному закладі, оцінюються за такими критеріями:

Оцінка "відмінно" (90 – 100 балів) ставиться, якщо студент (магістрант) самостійно, грамотно, на високому науковому та організаційно-методичному рівнях змоделював структури та конспекти залікових занять, позааудиторних заходів, чітко та обґрунтовано висував, ефективно вирішував навчально-виховні завдання, раціонально використовував різноманітні методи навчання та методичні прийоми активізації студентів, поєднував колективні, індивідуальні та групові форм занять для досягнення поставленої освітньо-виховної мети занять і позааудиторного заходу із врахуванням їх вікових особливостей та індивідуальних відмінностей, особистісно-зорієнтованого підходу до навчання; якщо магістрант-практикант виявив знання психолого-педагогічної теорії, творчий підхід і самостійність у доборі навчального та дидактичного матеріалу в процесі моделювання й аналізу занять.

Під час проведення залікових занять та позааудиторних предметних заходів магістрантом-практикантом:

- повністю досягнуто освітню, розвивальну та виховну мету занять;

- методично виправдано обрано тип заняття (форму проведення позааудиторного) відповідно до навчальної мети;

- правильно визначено структурні етапи залікових занять (позааудиторного заходу);

- ефективно використано методи навчання і методичні прийоми активізації студентів з урахуванням їх вікових особливостей та рівня літературознавчої освіченості, здійснює індивідуальний підхід до студентів на різних етапах заняття (позааудиторного заходу);

- вдало підібраний літературознавчий матеріал для розкриття теми та навчально-виховної мети заняття, встановлено логічну послідовність у викладі навчального матеріалу;

- студент (магістрант) організовує різні шляхи аналізу художнього твору, різні форми роботи в процесі поглибленого вивчення тексту твору, використовує різні види творчих, проблемно-пошукових робіт при аналізі текстів художніх творів, характеристиці образів-персонажів, дослідженні індивідуального авторського стилю тощо;

- студент (магістрант) практично не допускає мовленнєвих недоліків, помічає помилки у мовленні студентів і вчасно, коректно їх виправляє;

- магістрант грамотно використовує наочність, технічні засоби навчання, які наявні, так і самостійно виготовлені;

- студент (магістрант) уміє викликати інтерес учнів чи студентів до виучуваного матеріалу;

- правильно розподіляє час заняття;

- епізодично практикантом використано конспект уроку, заняття, при потребі студент (магістран) може інтерпретувати зміст уроку (заняття) та скоригувати свою діяльність та учнів (студентів);

- правильно й аргументовано проведено оцінювання відповідей студентів із застосуванням різних форм контролю.

Оцінка "добре" (75 - 89 балів) ставиться, якщо практикант самостійно, грамотно, на високому науковому та організаційно-методичному рівнях змоделював структури та конспекти залікових уроків (занять), позааудиторних заходів, чітко та обґрунтовано висував, ефективно вирішував навчально-виховні завдання, раціонально використовував різноманітні методи навчання, проте недостатньо ефективно використовував окремі методичні прийоми активізації студентів, поєднував колективні, індивідуальні та групові форм занять для досягнення поставленої освітньо-виховної мети занять і позааудиторного заходу із врахуванням їх вікових особливостей та індивідуальних відмінностей, особистісно-зорієнтованого підходу до навчання; якщо магістрант-практикант виявив знання психолого-педагогічної теорії, творчий підхід і самостійність у доборі навчального та дидактичного матеріалу, але припускався незначних помилок у моделюванні та проведенні занять.

Під час проведення залікових занять та позааудиторних предметних заходів магістрантом-практикантом:

- не до кінця реалізовано освітню, розвивальну та виховну мету занять;

- методично виправдано обрано тип уроку чи заняття (форму проведення позааудиторного) відповідно до навчальної мети;

- правильно визначено структурні етапи залікових занять (позааудиторного заходу);

- ефективно використано методи навчання і методичні прийоми активізації учнів (студентів) з урахуванням їх вікових особливостей та рівня літературознавчої освіченості, але не завжди здійснює індивідуальний підхід до студентів на різних етапах заняття (позааудиторного заходу);

- вдало підібраний літературознавчий матеріал для розкриття теми та навчально-виховної мети заняття, встановлено логічну послідовність у викладі навчального матеріалу;

- студент (магістрант) організовує різні шляхи аналізу художнього твору, різні форми роботи в процесі поглибленого вивчення тексту твору, використовує різні види творчих, проблемно-пошукових робіт при аналізі текстів художніх творів, характеристиці образів-персонажів, дослідженні індивідуального авторського стилю тощо;

- студент (магістрант) практично не допускає мовленнєвих недоліків, помічає помилки у мовленні учнів (студентів) і вчасно, коректно їх виправляє;

- студент (магістрант) не завжди грамотно використовує наочність, технічні засоби навчання, які наявні, так і самостійно виготовлені;

- студент (магістрант) уміє викликати інтерес учнів (студентів)до виучуваного матеріалу;

- правильно розподіляє час заняття;

- практикант епізодично користується конспектом уроку (заняття), при потребі може інтерпретувати зміст заняття та в деяких випадках не може скоригувати свою діяльність та студентів;

- правильно, але не достатньо аргументовано проведено оцінювання відповідей учнів (студентів)із застосуванням різних форм контролю.

Оцінка "задовільно" (60 – 74 балів) ставиться, якщо практикант змоделював структури та плани-конспекти залікових уроків (занять), позааудиторного предметного заходу, помилявся при визначенні їх навчально-виховної мети, недостатньо ефективно застосував різні методи навчання, прийоми активізації студентів, невдало організовував індивідуальні, групові, колективні форми роботи на практичних та лабораторних заняттях, допустив ряд помилок у викладі матеріалу, аналізі художнього твору, образів-персонажів. Залікові заняття та позааудиторний захід проведено на належному методичному та організаційному рівні.

Під час проведення занять та поза аудиторних заходів з літературознавчих дисциплін магістрантом-практикантом:

- не до кінця реалізовано освітню, розвивальну та виховну мету занять;

- не завжди методично виправдано обрано тип заняття (форму проведення позааудиторного) відповідно до навчальної мети;

- мають місце порушення послідовності та взаємозв’язку між структурними етапами залікових занять (позааудиторного заходу);

- не завжди ефективно використано методи навчання і методичні прийоми активізації студентів з частковим урахуванням їх вікових особливостей та рівня літературознавчої освіченості, але не завжди здійснює індивідуальний підхід до студентів на різних етапах заняття (позааудиторного заходу);

- не завжди вдало підібраний літературознавчий матеріал для розкриття теми та навчально-виховної мети заняття, має місце порушення логічної послідовність у викладі навчального матеріалу;

- студент (магістрант) недостатньо володіє уміннями організовувати різні шляхи аналізу художнього твору, різні форми роботи в процесі поглибленого вивчення тексту твору, відчуває труднощі у використанні різних видів творчих, проблемно-пошукових робіт при аналізі текстів художніх творів, характеристиці образів-персонажів, дослідженні індивідуального авторського стилю тощо;

- студент (магістрант) часто допускається мовленнєвих недоліків, не помічає помилки у мовленні студентів і вчасно не виправляє їх;

- магістрант не завжди грамотно використовує наочність, технічні засоби навчання, які наявні, не виготовляє їх самостійно;

- магістранту не завжди вдається викликати інтерес студентів до виучуваного матеріалу;

- відчуває труднощі у розподілі часу заняття;

- студент (магістрант-практикант) постійно користується конспектом заняття, не може інтерпретувати зміст заняття та при потребі скоригувати свою діяльність та студентів;

- часто неправильно, недостатньо аргументовано проведено оцінювання відповідей студентів без застосуванням різних форм контролю.

Оцінка "незадовільно" (35 – 59 балів) ставиться, якщо практикант змоделював конспекти залікових уроків (занять), позакласного предметного заходу чи позааудиторного заходу з літературознавчих дисципліни, але під час їх проведення не реалізував досягнення освітньо-виховної мети, нераціонально застосував методи навчання, методичні прийоми активізації учнів (студентів), допущено серйозні помилки під час викладу навчального матеріалу, неефективно використовував (не використовував взагалі) наочні посібники та ТЗН, не забезпечив дотримання дисципліни, виявив слабкі знання психолого-педагогічної, літературознавчої теорії, у мовленні допустив ряд помилок, які не помітив сам, не виправляв мовленнєві недоліки студентів; під час аналізу залікових занять був пасивним, не бачив засобів та шляхів усунення їх.

Студент (магістрант), який не виконав програму педпрактики з поважних причин, має право на проходження практики повторно.

Студент (магістрант), який отримав негативну оцінку з педпрактики, надається право виконати завдання практики повторно.

При повторному невиконанні завдань педагогічної практики студент (магістрант) відраховується з вищого навчального закладу.