Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Shatun_Osnovi_menedzhmentu

.pdf
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.05 Mб
Скачать

ТермінологічнийГлава1. Поняттясловникуправління і менеджменту

 

361

 

 

 

 

ПРЕСТИЖ – авторитет, вплив, повага, до яких люди прагнуть різними шляхами. ПРИВІЛЕЇ – переважне право, пільги.

ПРИМУС (економічний, соціальний, політичний, фізичний) – вплив на волю людини, групи людей чи суспільство, що характеризується високим рівнем тиску.

ПРИНЦИП – основне, вихідне положення якої-небудь науки, теорії; основне правило організації конкретної діяльності.

ПРИНЦИПИ МЕНЕДЖМЕНТУ – основні правила, норми поведінки, розроблені управлінською наукою та практикою, дотримання яких гарантує ефективне управління діяльністю організації.

ПРИНЦИПИ УПРАВЛІННЯ – об’єктивні правила управлінської поведінки (закономірності і досвід управління), що визначають способи діяльності і взаємодії, за допомогою яких досягається поставлена мета.

ПРИНЦИПОВИЙ – такий, що стосується принципів, дотримується твердих принципів; що стосується чогонебудь в основному, без подробиць.

ПРИЧЕПИТИСЯ – незаслужено дорікнути, зробити догану за дрібну чи удавану провину. ПРІОРИТЕТ – першість, переважне значення, ступінь важливості чого-небудь. ПРОБЛЕМА – складна задача, спосіб рішення якої невідомий.

ПРОВИНА ДИСЦИПЛІНАРНА – протиправне провинне невиконання чи неналежне виконання трудових обов’язків.

ПРОГНОЗ – ймовірне судження про стан визначеного явища в майбутньому.

ПРОГНОЗУВАННЯ – розробка припущень чи передумов відносно майбутнього для розробки планів і обґрунтування управлінських рішень.

ПРОГРАМА – план безлічі заходів, система аргументованих наукових передбачень про стан об’єкта в майбутньому, що мають вірогідний, але досить достовірний характер.

ПРОЖЕКТЕРСТВО – захоплення необґрунтованими проектами, нездійсненними планами. ПРОПАГАНДА – діяльність по формуванню визначеної суспільної думки.

ПРОТЕКЦІЯ – заступництво, що робиться впливовою особою кому-небудь в улаштуванні його справ. ПРОЦЕДУРА – послідовність всіх операцій, система способів і дій у конкретній ситуації.

ПРОЦЕС УПРАВЛІННЯ – загальний ланцюг безупинних взаємозалежних дій у рамках організації. ПУНКТУАЛЬНІСТЬ – точність, акуратність.

Р

РАНГ – місце, чин, звання, розряд, категорія, клас. РАНЖИРУВАННЯ – розміщення відповідно до присвоєного рангу.

РЕАЛІСТИЧНИЙ – заснований на врахуванні реальних, дійсних умов і можливостей.

РЕВОЛЮЦІЯ – соціальний корінний переворот, істотні зміни в якій-небудь області діяльності (техніці, культурі, мистецтві, управлінні).

РЕГЛАМЕНТУВАННЯ – засіб організаційно-стабілізуючого впливу, який полягає в розробці та запровадженні в дію організаційних положень, обов’язкових для виконання протягом визначеного ними часу.

РЕЗОЛЮЦІЯ – конкретна вказівка виконавцю щодо виконання тих чи інших дій, передбачених документом. РЕЗОН – розумна підстава, зміст; переконливий доказ, розумне пояснення, аргумент.

РЕЗЮМЕ – короткий виклад суті виступу, статті; заключний підсумок виступу, статті, доповіді; короткий висновок зі сказаного, написаного чи прочитаного.

РЕЗЮМЕ ПЕРСОНАЛЬНЕ – узагальнені відомості про освіту, професійний досвід, навички і особисті дані. РЕКЛАМА– будь-якаплатна форма представлення іпросування ідей, товарів іпослугвідіменівідомого спонсора. РЕПЛІКА – коротке зауваження, заперечення, відповідь з місця на зборах, нарадах.

РЕПОРТЕР – співробітник газети, радіо чи телекомпанії, який доставляє відомості про події. РЕПУТАЦІЯ – загальна думка, що склалася, про достоїнства і недоліки кого-небудь чи чого-небудь. РЕСПЕКТАБЕЛЬНИЙ – поважний, солідний, благопристойний.

РЕФЛЕКСІЯ – уміння “думати за іншого”, дивитися на ситуацію очима співрозмовника. РЕФОРМА – перетворення, зміна чого-небудь (докорінно чи частково).

РИЗИК – рівень невизначеності в пророкуванні результату діяльності; рішення, прийняте в умовах неповної інформації; небезпека невдачі.

РІДКИЙ – не часто повторюваний, такий, що мало зустрічається.

РІШУЧІСТЬ – твердість у вчинках, непохитність, здатність приймати рішення без зайвих коливань і зволікань. РОЗПОРЯДЖЕННЯ – акт розпорядницького впливу, що деталізує конкретні шляхи і способи рішення окре-

мих завдань у масштабах служб, підрозділів.

C

САМОАКТУАЛІЗАЦІЯ – повне використання і реалізація здібностей особистості, її таланту і творчого потенціалу.

 

362

 

Шатун В.Т. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

САМОВЛАДАННЯ – уміння контролювати свої почуття і вчинки.

САМОВПЕВНЕНІСТЬ – надмірна впевненість у самому собі, що виражається в зневазі до інших. САМОКРИТИКА – визнання людиною власних недоліків, помилок, упущень.

САМОКРИТИЧНІСТЬ – здатність оцінювати власні вчинки і поведінку на основі оцінок, що дають оточуючі, самостійно направляти і контролювати свої дії.

САМООЦІНКА – оцінка людиною самої себе, своїх здібностей, вчинків, моральних якостей. САМОСВІДОМІСТЬ – усвідомлене ставлення людини до своїх потреб і здібностей, думок і переживань. САМОСТІЙНІСТЬ – незалежність у рішеннях, уміння знаходити способи вирішення задач, брати на себе

відповідальність.

САНГВІНІК – людина, що відрізняється жвавістю, швидкою збудливістю, яскравим зовнішнім вираженням почуттів.

САНКЦІЯ – дозвіл, схвалення, згода вищого органу на що-небудь; захід впливу, покарання, матеріального впливу за порушення договірної, фінансової, податкової дисципліни, закону.

САРКАЗМ – їдка, уїдлива, а іноді і гірка насмішка.

СЕРЕДОВИЩЕ ЗОВНІШНЄ – сукупність елементів, що не входять до складу організації, але впливають на неї. СИМПАТІЯ – потяг, внутрішня прихильність до кого-небудь чи до чого-небудь.

СИМПТОМ – характерна зовнішня ознака якого-небудь явища, що піддається спостереженню.

СИНОНІМ – слово, що відрізняється від іншого слова по звучанню, але співпадає з ним чи дуже близьке за значенням.

СИНТЕЗ – метод дослідження якого-небудь явища в його єдності і взаємному зв’язку частин, узагальнення, зведення в єдине ціле даних, добутих аналізом.

СИСТЕМА – визначена цілісність, що складається із взаємозалежних частин (елементів), кожна з яких вносить щось конкретне в характеристики цілого, взаємодіє з іншими частинами.

СКАРГА – повідомлення людиною посадовій особі інформації про порушення його (чи інших осіб) прав або законних інтересів.

СОЦІАЛЬНИЙ – суспільний, пов’язаний із суспільством, із суспільними відносинами.

СПЕКУЛЯЦІЯ – угоди на біржі, здійснювані з єдиною метою – одержання прибутку з коливання цін; заснований на чому-небудь розрахунок; намір, спрямований на використання чого-небудь усвоїх корисних цілях.

СПОНТАННИЙ – викликаний не зовнішніми впливами, а внутрішніми причинами. СПОСТЕРЕЖЛИВІСТЬ – уміння бачити, мимоволі виділяти головне, зберігати в пам’яті деталі. СПРАВЕДЛИВИЙ – діючий неупереджено, відповідно до істини; здійснений на законних і чесних підставах;

щирий, правильний.

СПРАВЕДЛИВІСТЬ – справедливе ставлення, неупередженість; віра людини в те, що ставлення до неї чесне порівняно з тим, як ставляться до інших людей.

СТАНДАРТ – бажаний результат чи бажані події (критерій), за якими можна оцінити результати діяльності. СТАТУС – правове положення чи стан (сукупність прав і обов’язків).

СТЕРЕОТИПІЗАЦІЯ – сприйняття й оцінка людей, вчинків, подій, об’єктів на базі визначених стійких понять, норм і установок.

СТИЛЬ КЕРІВНИЦТВА – гнучка поведінка менеджера стосовно співробітників, що змінюється в часі в залежності від ситуації і виявляється в способах виконання управлінських функцій.

СТИЛЬ МЕНЕДЖЕРА – сукупність типових і стабільних прийомів впливу менеджера на підлеглих з метою забезпечити виконання ними поставлених задач; характеризує індивідуальність менеджера і формується під впливом численних об’єктивних і суб’єктивних факторів.

СТИМУЛ – зовнішній регулюючий вплив на людину (групу), що спонукає до цілеспрямованих дій. СТИМУЛЮВАННЯ РОБОТИ – спонукання людей до роботи, підвищення трудової ініціативи, зацікавлено-

сті в результатах роботи індивіда чи колективу, а також заохочення прагнення до вдосконалення професійної майстерності.

СТРАТЕГІЯ – загальний план розвитку організації з досягнення цілей, вибір, врахування і взаємне ув’язування шляхів, ситуацій і засобів, необхідних для досягнення головної мети.

СТРЕС – емоційний стан людини, що виникає в результаті сильної психічної напруги; виражається в порушенні координації рухів, неадекватності емоційних реакцій, збільшенні кількості помилок, що допускаються у роботі, й інших відхиленнях у поведінці.

СТРОГИЙ – дуже вимогливий; серйозний, суворий, зовсім точний; такий, що не допускає відхилення від норми і правил поведінки, від загальноприйнятих моральних норм; правильний; простий, без прикрас, що демонструє гарний смак (в одязі, зовнішності, обстановці).

СТРУКТУРА – взаєморозташування і зв’язок складових частин чого-небудь.

СТРУКТУРА ОРГАНІЗАЦІЙНА – будова, облаштування суб’єкта управління, спосіб його внутрішньої організації, зв’язку елементів суб’єкта між собою, що дозволяють виконувати функції управління.

СТЯГНЕННЯ – система заходів дисциплінарного впливу на працівника, який не справляється з покладеними на нього функціями, ігнорує розпорядження і доручення керівника або виконує їх з низькою якістю, несвоєчасно і не в повному обсязі.

ТермінологічнийГлава1. Поняттясловникуправління і менеджменту

 

363

 

 

 

 

СУБОРДИНАЦІЯ – строге підпорядкування молодших старшим відповідно до правил службової дисципліни. СУЄТА – все марне, порожнє, що не має справжньої цінності; біганина, зайва квапливість у рухах, роботі. СУПЕРЕЧКА – взаємне сперечання, словесне змагання, у якому кожна зі сторін обстоює свою думку, дово-

дить свою правоту.

СУСПІЛЬНА ДУМКА – спосіб прояву масової свідомості, що виражає відносини людей до суспільно значимих подій і фактів, до діяльності соціальних співтовариств, груп і окремих осіб.

Т

ТАКТ – почуття міри, що підказує правильне ставлення, підхід до чого-небудь, кого-небудь, уміння триматися належним чином.

ТАКТИКА – короткострокова стратегія для досягнення проміжних цілей, відбиває окремі етапи діяльності. ТАКТОВНІСТЬ – делікатне ставлення до інтимних сторін життя співрозмовника.

ТЕМПЕРАМЕНТ – сукупність психічних властивостей людини, що виявляється в її поведінці, ступені життєвої активності, силі, напруженості, швидкості й урівноваженості протікання її психологічних процесів.

ТЕНДЕНЦІЯ – спрямованість у поглядах чи діях; прагнення, схильність до чого-небудь.

ТЕРМІНОВИЙ – зроблений спішно, невідкладно, у визначений термін; вироблений на певний строк (термінова позичка).

ТЕХНІКА – сукупність спеціальних прийомів для ефективного використання обраного методу. ТЕХНОЛОГІЯ – засіб перетворення вихідних матеріалів (кваліфікаційні навички персоналу, інформація,

устаткування, інструменти, матеріальні засоби) для одержання бажаних результатів. ТОВАРИСТВО (нар.) – відкритість для оточуючих, готовність спілкуватися, потреба в людських контактах.

ТОЛЕРАНТНІСТЬ – терпимість до чужих думок і вірувань, до інтересів і позицій інших, навіть при загальній незгоді з ними.

ТРАДИЦІЇ – культурні норми і цінності, звички, які люди приймають у силу їхньої корисності в минулому і які можуть бути передані іншим поколінням.

ТРЕНІНГ – форма активного навчання, спрямована на комплексне освоєння теоретичних знань і практичних вмінь, на формування необхідних здібностей, виявлення і вироблення способів подолання типових утруднень.

ТРИВІАЛЬНИЙ – неоригінальний, повсякденний, заяложений, вульгарний.

ТУРБОТИ – тривале заняття чим-небудь з численними утрудненнями і суєтою; заняття, пов’язане з постійними звертаннями куди-небудь із клопотаннями про влаштування чого-небудь.

У

УВАГА – спрямованість і зосередженість свідомості людини на визначених об’єктах при одночасному відволіканні від інших.

УНІВЕРСАЛЬНИЙ – різнобічний, всеосяжний, придатний для багатьох цілей.

Ф

ФАМІЛЬЯРНИЙ – перебільшено невимушений, розв’язний, безцеремонний.

ФАНАТИЗМ – доведена до крайнього ступеня прихильність до яких-небудь вірувань чи поглядів, нетерпимість до всяких інших поглядів; напрям думок і поведінка фанатика.

ФАНАТИК – людина, пристрасно віддана якій-небудь справі; людина несамовитої релігійності, бузувір. ФЕНОМЕН – виняткове, рідке, незвичайне явище.

ФІРМА – економічна одиниця, що самостійно приймає рішення, використовує ресурси для виготовлення і продажу продукції чи послуг з метою одержання прибутку і володіє одним чи декількома підприємствами.

ФЛЕГМАТИК – людина, що відрізняється урівноваженістю, інертністю, спокоєм рухів, слабким зовнішнім проявом почуттів.

ФРУСТРАЦІЯ – психічний стан людини, що виникає в ситуації розчарування, нездійснення значимої для людини потреби; виявляється в гнітючій напрузі, тривожності, почутті безвихідності, які обумовлені об’єктивно нездоланними (чи суб’єктивно сприйманими як нездоланні) труднощами на шляху до досягнення мети.

ФУНКЦІЯ – обов’язок, сфера діяльності, призначення, роль.

ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ – відносно відособлений напрямок управлінської діяльності, що дозволяє здійснювати вплив на об’єкт управління з метою рішення поставленої задачі.

 

364

 

Шатун В.Т. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

Х

ХАРАКТЕР – сукупність стійких психологічних рис, що визначають лінію поведінки людини, її ставлення до справи, до інших людей і до себе самої.

ХАРИЗМА – вплив, заснований на властивостях особистості керівника і його здібностей залучати прихильників; особливий вид легітимності, організації влади і лідерства, заснований на виняткових якостях особистості, які дозволяють їй виконувати в суспільстві функції пророка, вождя, реформатора.

ХОЛЕРИК – людина, що відрізняється поривчастістю і швидкістю дій, різкою зміною настроїв, неврівноваженістю, рухливістю.

Ц

ЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ – концентрація повноважень і відповідальності на вищому рівні управління.

ЦИКЛ МЕНЕДЖМЕНТУ – послідовність виконання функцій менеджменту, яка здійснюється від постановки мети до контролю за її досягненням.

ЦІЛЕСПРЯМОВАНІСТЬ – прагнення до досягнення ясної і визначеної мети.

ЦІННІСТЬ СОЦІАЛЬНА – значимість явищ і предметів з точки зору відповідності чи невідповідності потребам суспільства, соціальних груп і особистостей; існують як у вигляді колективних уявлень, так і суб’єктивних смаків і переваг, що є орієнтирами діяльності людини.

ЦІННОСТІ – загальноприйняті, узагальнені потреби людей, вироблені в результаті їх взаємодії і взаємного узгодження. Цінності забезпечують об’єктивну оцінку всього того, що відбувається в дійсності.

Ч

ЧАСТИЙ – що складається з близько розташованих частин; густий, щільний. ЧУТКИ – інформація, передана по неформальних каналах зв’язку.

Ш

ШАНТАЖ – вимагання шляхом залякування і погрози розголошення компрометуючих, ганебних відомостей (дійсних чи помилкових).

ШАХРАЙСТВО – обман, непорядні дії з корисливими цілями.

ШКОЛА – напрямок у науці, пов’язаний єдністю поглядів, спільністю чи наступністю принципів і методів. ШКОЛА ЛЮДСЬКИХ ВІДНОСИН – концептуальний підхід, центром якого є людський фактор, що вклю-

чає відносини між людьми в процесі роботи.

ШКОЛА НАУКОВОГО УПРАВЛІННЯ – перший формальний підхід до управління, заснований на тому, що ручна праця може бути змінена, вдосконалена через спостереження, виміри й аналіз таким чином, що стає більш ефективною.

ШКОЛА ПОВЕДІНКОВИХ НАУК – концептуальний підхід до управління, що виник з руху за людські відносини. Допомагав співробітникам повністю реалізувати свій потенціал.

ШКОЛА УПРАВЛІННЯ КЛАСИЧНА (адміністративна) – підхід до управління, заснований на ідентифікації загальних принципів управління для їх раціонального використання в організації.

ШУМ – усе, що спотворює інформацію в процесі комунікації.

Я

ЯКІСТЬ ТРУДОВОГО ЖИТТЯ – сукупність показників, що характеризують сприятливі організаційні, соціальні і психологічні умови праці: трудовий колектив, оплата праці, робоче місце, керівництво, службова кар’єра, соціальні гарантії і блага.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.Абчук В. Директорский хлеб. – Л., 1991.

2.Акбердин Р.З., Кибанов А.Я. Совершенствование структуры, функций и экономических взаимоотношений управленческих подразделений предприятий: Учебное посо-

бие. – М., 1993.

3.Алешина И. Паблик рилейшнз для менеджеров и маркетологов. – М., 1994.

4.Алиев В.Г., Дохолян С.В. Организационное поведение. – Махачкала, 1998.

5.Андреев В.И. Саморазвитие менеджера. – М., 1995.

6.Анисимов О.С. Новое управленческое мышление: сущность и пути формирования. –

М., 1991.

7.Атватер И. Я вас слушаю: Советы руководителю, как правильно слушать собеседника / Пер с англ. – М., 1998.

8.Афанасьев И. Деловой этикет. – К., 2003.

9.Афонин А.С. Основы мотивации труда. – К., 1994.

10.Бавыкин В. Новый менеджмент – М., 1997.

11.Базаров Т.Ю. Управление персоналом развивающейся организации. – М., 1996.

12.Балабанова А.В., Сардак О.В. Організація праці менеджера: Навч. посібник. – К., 2004.

13.Беляцкий Н.П. Управление персоналом. – М., 2002.

14.Бодди Д., Пэйтон Р. Основы менеджмента / Пер с англ.; Под ред. Ю.Н.Кашпуревского. –

СПб., 1999.

15.Большая Советская Энциклопедия: В30 т. / Гл. ред. А.М.Прохоров. – 3-е изд. – М., 1978.

16.Большой энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М.Прохоров. – 4-е изд. – М., 1989.

17.Блейк Р., Мутон Дж. Научные методы управления. – К., 1998.

18.Блэк С. Паблик рилейшнз. Что это такое? – М., 1990.

19.Болховер Д., Брэди К. Менеджер на 90 минут / Пер с англ. – Днепропетровск, 2003.

20.Бондырева Т.Н. Секретарское дело. – М., 1989.

21.Бородкин Ф.М. Внимание, конфликт! – Новосибирск, 1988.

22.Бороздина Г.В. Психология делового общения. – М., 1999.

23.Браим И.Н. Этика делового общения. – Минск, 1994.

24.Бреддик У. Менеджмент в организации: Учебное пособие. – М., 1997.

25.Будзан Б. Менеджер в Украине: современность и перспективы. – К., 2001.

26.Вахрушев В. Принципы японского управления. – М., 1992.

27.Вейл П. Искусство менеджмента. – М., 1993.

28.Веснин В.Р. Менеджмент для всех. – М., 1994.

29.Веснин В.Р. Основы менеджмента. – М., 1996.

30.Веснин В.Р. Практический менеджмент персонала: Пособие по кадровой работе. – М., 1998.

31.Виноградський М.Д. та ін. Менеджмент в організації. – К., 2002.

32.Вилюнас Н.К. Психологические механизмы мотивации человека. – М., 1990.

33.Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник. – 3-е изд. – М., 2000.

34.Власов Л.В., Сементовская В.К. Деловое общение. – Л., 1980.

35.Волгин Б.Н. Деловые совещания. – М., 1989.

36.Вудкок М., Фрэнсис Д. Раскрепощенный менеджер. – К., 1997.

37.Герет Т.М., Клоновскі Р.Д. Етика бізнесу / Пер. з англ. О.Ватаманюк. – К., 1997.

38.Герчикова И.Н. Менеджмент. – М., 1995.

39.Гладков И.С. Менеджмент: Учебное пособие. – М., 2003.

40.Глухов В.В. Основы менеджмента: Учебно-справочное пособие. – СПб., 1995.

 

366

 

Шатун В.Т. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

41.Горлачук В.В., В’юн В.Г., Тарновська Р.В. Стратегічне управління: Навчальний посібник. – Миколаїв, 2003.

42.Голубков Е.П. Как принять решение. – М., 1990.

43.Даль В.И. Толковый словарь живого великорусского языка. – Т. 1-4. – М., 1989.

44.Дамб А., Нойбауер Ф. Корпоративне управління: Віч-на-віч з парадоксами / Пер. з англ. – К., 1997.

45.Дарт Р. Менеджмент. – 2-е изд. – М., 2002.

46.Десслер Г. Управление персоналом. – М., 1997.

47.Доблаев В.Л. Теория организации. – М., 1995.

48.Друкер П. Рынок: как выйти в лидеры. – М., 1992.

49.Друкер П. Эффективный управляющий. – М., 1994.

50.Друкер П. Як забезпечити успіх у бізнесі: новаторство і підприємництво. – К., 1994.

51.Дятлов В.А. и др. Управление персоналом. – М., 1998.

52.Иванов Н.А. Концепция информационного общества в современной философии. – М., 1995.

53.Иванцевич Дж.М., Лобанов А.А. Человеческие ресурсы управления / Пер. с англ. – М., 1993.

54.Жуков Р.Ф., Яковлев А.И. Предлагаем игру с сетевыми графиками // Экономика и организация промышленного производства. – М., 1982. – № 9.

55.Журнал “Секретарское дело”. Специальный выпуск. – М., 1996.

56.Задорожный Э.М., Задорожный С.Э. Работа секретаря-референта в зарубежных и совместных фир-

мах. – М., 1991.

57.Зайверт Л. Ваше время в ваших руках. – М., 1991.

58.Зайцева О.А., Радугин А.А., Радугин К.А., Рогачева Н.И. Основы менеджмента: Учебное пособие. –

М., 1998.

59.Зверинцев А.Б. Коммуникационный менеджмент: Рабочая книга менеджера PR. – 2-е изд., испр. –

СПб., 1997.

60.Зигерт В., Ланг Л. Руководить без конфликтов / Пер. с нем. – М., 1990.

61.Карнеги Д. Как завоевывать друзей и оказывать влияние на людей... / Пер. с англ. – М., 1994.

62.Карнеги Д., Питер Л., Паркинсон С., Блох А. Ваше преуспевание – в ваших руках! – М., 1993.

63.Кириченко О., Квас І., Ятченко А. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності. – К., 2000.

64.Коваль А.П. Ділове спілкування: Навч. посібник. – К., 1992.

65.Коган М.С. Мир общения: проблемы межсубъектных отношений. – М., 1988.

66.Козляковський П.А. Загальна психологія: Курс лекцій. – Миколаїв, 2002.

67.Коломинский Н.Л. Психология педагогического менеджмента. – К., 1996.

68.Комаров Е.И. Женщина-руководитель. – М., 1989.

69.Корд М. Успех. – Нью-Йорк, 1979.

70.Корнелиус Х., Фейр Ш. Выиграть может каждый // Как разрешать конфликты. – М., 1992.

71.Котлер Ф. Маркетинг. Менеджмент. – СПб., 1999.

72.Котлер Ф. Основы маркетинга. – М., 1990.

73.Краткий словарь иностранных слов / Сост. С.М.Локшина. – М., 1968.

74.Краткий философский словарь / Под ред. М.Розенталя и П.Юдина. – М., 1951.

75.Кредисов А.И., Панченко В.А., Кредисов В.А. Менеджмент для руководителей. – К., 1999.

76.Кричевский Р.Л. Если вы руководитель… – М., 1996.

77.Кузин Ф.А. Делайте бизнес красиво. – М., 1995.

78.Лавриненко В.Н. Психология и этика делового общения. – М., 2000.

79.Ладанов И.О. Практический менеджмент. – Ч. I. Менеджер и менеджмент; Ч. II. Менеджерское ис-

кусство. – М., 1992.

80.Липсиц И.В. Не повторить ошибок. – М., 1988.

81.Литвинцева Н.А. Психологические тесты для деловых людей. – М., 1994.

82.Лучшие психологические тесты для профотбора и профориентации / Отв. редактор А.Ф.Кудряшов. – Петрозаводск, 1992.

83.Макаров С.Ф Менеджер за работой. – М., 1989.

84.Маккей Х. Как уцелеть среди акул? – М., 1991.

85.Максвелл Дж. Шеф и его команда / Пер. с англ. – Львов, 2003.

86.Максимов В.Е. Коучинг от А до Я. Возможно все. – СПб., 2004.

87.Матрусова Т.Н. ЯПОНИЯ: материальное стимулирование в фирмах.– М., 1992.

88.Менеджмент: Учебное пособие / Под ред. Ж.В.Прокофьевой. – М., 2000.

89.Менеджмент организации: Учебное пособие / Под ред. З.П.Румянцевой и Н.А.Саломатина. – М., 1995.

90.Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. – М., 1992.

91.Мицич П. Как проводить деловые беседы. – М., 1987.

92.Молодцов А. Формирование управленческой команды. – К., 1996.

СписокГлава1використаної. Поняття управліннялітературименеджменту

 

367

 

 

 

 

93.Морита А. Сделано в Японии. История фирмы “Сони”. – М., 1993.

94.Мумладзе Р.Г. Менеджмент: Учебное пособие. – М., 2002.

95.Нарушак В.Б., Степанова Л.А. Психология внутрифирменного менеджмента: Практическое руководство для менеджеров по персоналу. – М., 1998.

96.Огилви Д. Откровения рекламного агента. – М, 1994.

97.Ожегов С.И. Словарь русского языка. – М., 1987.

98.Орлова Н.Л. Тесты для всех. – К., 1993.

99.Основы менеджмента / Под ред. В.С.Верлоки, И.Д.Михайлова. – Харьков, 1996.

100.Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник. – К., 2003.

101.Оучи У. Методы организации производства: Японский и американский подходы / Пер. с англ. – М., 1984.

102.Палеха Ю.І. Ділова етика. – К., 2000.

103.Палеха Ю.І. Документаційне забезпечення управління. – К., 1997.

104.Палеха Ю.І. Ключі до успіху, або Організаційна та управлінська культура. – К., 2000.

105.Палеха Ю.І. Менеджмент для початківців. – К., 2001.

106.Питерс Т., Уотермен Р. В поисках эффективного управления. (Опыт лучших компаний). – М., 1988.

107.Почепцов Г. Паблик рилейшнз для профессионалов. – М., 1999.

108.Почепцов Г. Теория и практика коммуникации. – М., 1998.

109.Практическое пособие секретарю, предпринимателю, менеджеру. – К., 1994.

110.Пронников В.А., Ладонов И.Д. Управление персоналом в Японии. – М., 1989.

111.Райзберг Б.А. Основы экономики и предпринимательства. – М., 1993.

112.Рейсі Д. Менеджмент з точки зору здорового мислення. – К., 1998.

113.Репкова Т. Новое время: Как создать профессиональную газету в демократическом обществе. – К., 2001.

114.Роджерс Э., Агарвала-Роджерс Р. Коммуникации в организациях. – М., 1990.

115.Рюттингер Р. Культура предпринимательства. – М., 1990.

116.Сацков Н.Я. Методи та прийоми діяльності менеджерів та бізнесменів. – К., 2003.

117.Секреты умелого руководителя / Сост. И.В.Липсиц. – М., 1991.

118.Семенов А.К., Маслова Е.Л. Психология и этика менеджмента и бизнеса: Учебное пособие. – 2-е

изд. – М., 2000.

119.Семенова И. История менеджмента. – М., 1999.

120.Скороходов В.А. Менеджмент вищої школи. – Миколаїв, 2003.

121.Скотт Д.Г. Конфликты и пути их преодоления. – К., 1991.

122.Сладкевич В.П. Мотивационный менеджмент: Курс лекций. – К., 2001.

123.Словарь иностранных слов. – М., 1989.

124.Стариков И.М. Психоанализ избирательной кампании: как не проиграть на выборах. – Николаев, 2004.

125.Стариков И.М. Психология в конкретных ситуациях. – Николаев, 2003.

126.Старобинский Э.Е. Как управлять персоналом. – М., 1995.

127.Стетов А.В. Как победить в споре. – Л., 1991.

128.Стредвик Д. Управление персоналом. – СПб., 2003.

129.Татарников А. Управление кадрами в корпорациях США, Японии, Германии. – М., 1992.

130.Татеиси К. Вечный дух предпринимательства. – К., 1992.

131.Терещенко В.И. Наука руководить. – К., 1990.

132.Терещенко В.І. Організація управління. Досвід США. – К., 1990.

133.Тесты и методика деловых игр для менеджера: Сборник / А.В.Боровский, И.А.Грабская. – К., 1994.

134.Товажнянський Л.Л., Романовський О.Г., Пономарьов О.С. Вступ до філософії управління: Навчальний посібник. – Харків, 2002.

135.Томпсон А.А., Стрикленд А.Дж. Стратегический менеджмент. Искусство разработки и реализации стратегии: Учебник для вузов / Пер. с англ. под ред. Л.Г.Зайцева, М.И.Соколовой. – М., 1998.

136.Травин В.В., Дятлов В.А. Менеджмент персонала предприятия. – М., 2000.

137.Трейси Д. Менеджмент с точки зрения здравого смысла. – М., 1993.

138.Тэйлор Ф. Основы научного менеджмента. – М., 1992.

139.Управление персоналом организации / Под ред. А.Я.Кибанова. – М., 2001.

140.Уткин Э.А. Профессия – менеджер. – М., 1992.

141.Уткин Э.А. Сборник ситуационных задач, деловых и психологических игр, тестов по курсам “Менеджмент”, “Маркетинг”. – М., 1996.

142.Уткин Э.А. Управление фирмой. – М., 1996.

143.Файоль А., Эмерсон Г., Тэйлор Ф., Форд Г. Управление – это наука и искусство. – М., 1992.

144.Фельзер А.Б., Доброневський О.В. Техніка роботи керівника. – К., 1993.

145.Философский словарь / Под ред. И.Т.Фролова. – М., 1991.

 

368

 

Шатун В.Т. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

146.Фишер Р., Эрдель Д. Подготовка к переговорам. – М., 1996.

147.Форд Г. Моя жизнь, мои достижения. – К., 1993.

148.Фулер Д. Управляй или подчиняйся! Проверенная техника эффективного руководства. – М., 1992.

149.Хант Б., Зартарьян В. Разведка на службе вашего предприятия. – К., 1982.

150.Хилл Н. Думай и богатей / Пер. с англ. – К., 1993.

151.Хміль Ф.І. Основи менеджменту. – Біла Церква, 2003.

152.Хміль Ф.І. Основи теорії менеджменту. – К., 1995.

153.Хміль Ф.І. Практикум з менеджменту організацій: Навчальний посібник. – Львів, 2004.

154.Чаплыгин В.М. Как сохранить коммерческую тайну. – М., 1993.

155.Чернышев В., Двинин А. Человек и персонал в управлении. – М., 1997.

156.Швальбе Б., Швальбе Х. Личность, карьера, успех / Пер. с нем. – М., 1993.

157.Шегда А.В. Основы менеджмента. – К., 1998.

158.Шекшня С.В. Управление персоналом современной организации. – М., 1996.

159.Шепель В.М. Управленческая этика. – М., 1989.

160.Шмидт Г. Искусство общения / Пер. с нем. – М., 1992.

161.Щекин Г.В. Основы кадрового менеджмента. – К., 2004.

162.Ягер Дж. Деловой этикет: как выжить и преуспеть в мире бизнеса. – М., 1995.

163.Якокка Л. Карьера менеджера. – Минск, 2005.

164.Янчевский В.Г. Менеджмент, маркетинг, бизнес. Деловым людям о предпринимательстве. – Минск, 1992.

165.Blanchard K., Jonson S. Der 01 Minuten Manager. – Zurich, 1985.

166.Molloj J.T. Dress for Success. – N.Y., 1975.

167.Jung M. Kommunikationstraining. – Munchen, 1984.

168.Schwalbe H. PR und Imadgepflige. – Zurich, 1977.

169.Schwalbe H., Zander.E. Vertrauen ist besser. – Zurich, 1984.

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА ................................................................................................................................

3

ВІД АВТОРА..................................................................................................................................

4

ВСТУП............................................................................................................................................

5

Глава 1. ПОНЯТТЯ УПРАВЛІННЯ І МЕНЕДЖМЕНТУ ....................................................

7

1.1. Сутність, особливості і специфіка управління .....................................................................

7

1.1.1.Управління як вид діяльності.......................................................................................

7

1.1.2. Управління – менеджмент – керівництво...................................................................

9

1.1.3. Особливості і специфіка управлінської діяльності .................................................

10

1.2. Історичний розвиток менеджменту як діяльності і науки..................................................

12

1.2.1. Причини, історія виникнення і сутність менеджменту...........................................

12

1.2.2. Особливості і специфіка менеджменту ....................................................................

13

1.2.3. Основні принципи менеджменту..............................................................................

15

1.3. Наукові школи менеджменту................................................................................................

16

1.3.1. Основні напрямки розвитку науки і практики менеджменту.................................

16

1.3.2. Школа наукового управління ...................................................................................

17

1.3.3. Класична (адміністративна) школа управління ......................................................

18

1.3.4. Школа “Рух за гуманні відносини”...........................................................................

19

1.3.5. Емпірична школа управління ...................................................................................

20

1.4. Сучасні концепції і принципи менеджменту.......................................................................

20

1.4.1.Сучасні концепції і підходи до розвитку менеджменту...........................................

20

1.4.2. Сучасні принципи менеджменту...............................................................................

23

1.4.3. Тенденції розвитку теорії і практики управління....................................................

24

Глава 2. УНІВЕРСАЛЬНІ ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ...................................................

25

2.1. Поняття функцій менеджменту............................................................................................

25

2.1.1. Управління як сполучення різних видів діяльності.................................................

25

2.1.2. Універсальні і конкретні функції менеджменту......................................................

26

2.2. Функція менеджменту “визначення мети” ..........................................................................

27

2.2.1. Місія, філософія і політика організації.....................................................................

27

2.2.2. Поняття мети організації ...........................................................................................

28

2.2.3. Класифікація цілей і способи їх формування...........................................................

30

2.3. Функція менеджменту “планування”...................................................................................

31

2.3.1. Роль, місце і принципи планування..........................................................................

31

2.3.2. Стратегічне планування.............................................................................................

32

2.3.3. Тактичне й оперативне планування..........................................................................

33

2.3.4. Методи планування....................................................................................................

34

2.4. Функція менеджменту “рішення”.........................................................................................

35

2.4.1. Сутність і особливості управлінських рішень.........................................................

35

2.4.2. Класифікація управлінських рішень.........................................................................

37

2.4.3. Основні правила і підходи до прийняття управлінських рішень...........................

38

2.4.4. Ризик............................................................................................................................

40

2.5. Функція менеджменту “організація”....................................................................................

42

2.5.1. Два значення поняття “організація”..........................................................................

42

2.5.2. Організація процесу виконання рішення..................................................................

43

2.5.3. Організація оперативного управління......................................................................

44

 

370

 

Шатун В.Т. ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

2.6. Функція менеджменту “мотивація” ............................................................................................................

45

2.6.1. Сутність, значення і необхідність мотивації персоналу................................................................

45

2.6.2. Змістовні теорії мотивації ................................................................................................................

48

2.6.3. Процесуальні теорії мотивації.........................................................................................................

50

2.7. Функція менеджменту “контроль”..............................................................................................................

52

2.7.1. Сутність і види управлінського контролю......................................................................................

52

2.7.2. Характеристики і властивості ефективного управлінського контролю.......................................

55

2.7.3. Основні правила й особливості організації управлінського контролю........................................

56

Глава 3. ОРГАНІЗАЦІЙНІ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ........................................................................

58

3.1. Поняття організаційної структури управління..........................................................................................

58

3.1.1. Визначення, значення і необхідність створення організаційних структур..................................

58

3.1.2. Особливості і характеристики організаційних структур...............................................................

59

3.1.3. Достоїнства і недоліки організаційних схем ..................................................................................

61

3.2. Основні види традиційних організаційних структур................................................................................

62

3.2.1. Лінійна організація ...........................................................................................................................

62

3.2.2. Функціональна організація...............................................................................................................

64

3.2.3. Лінійно-функціональна організація ................................................................................................

65

3.3. Нетрадиційні організаційні структури .......................................................................................................

66

3.3.1. Органічна організаційна структура ................................................................................................

66

3.3.2. Організація, орієнтована на колектив, – команда..........................................................................

68

3.3.3. Неформальна організація .................................................................................................................

70

3.4. Організаційне проектування .......................................................................................................................

71

3.4.1. Основні принципи і правила проектування організаційних структур .........................................

71

3.4.2. Порядок розробки формальної організаційної структури.............................................................

73

3.4.3. Принципи формування структури апарату управління ................................................................

74

3.5. Культура і розвиток організації...................................................................................................................

75

3.5.1. Культура організації і її рівень ........................................................................................................

75

3.5.2. Основні напрямки і фактори розвитку організації.........................................................................

77

3.5.3. Соціальна відповідальність і нова корпоративна культура...........................................................

78

Глава 4. УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ.....................................................................................................

81

4.1. Поняття трудового колективу .....................................................................................................................

81

4.1.1. Роль і місце трудового колективу в системі управління...............................................................

81

4.1.2. Умови ефективної роботи персоналу..............................................................................................

82

4.2. Зміст процесу управління персоналом.......................................................................................................

84

4.2.1. Керівництво – управління персоналом ...........................................................................................

84

4.2.2. Складові процесу управління персоналом......................................................................................

85

4.2.3. Профорієнтація й адаптація нових працівників.............................................................................

88

4.2.4. Атестація персоналу .........................................................................................................................

89

4.3. Методи управління трудовим колективом.................................................................................................

90

4.3.1. Сутність і призначення методів управління...................................................................................

90

4.3.2. Економічні методи управління .......................................................................................................

91

4.3.3. Адміністративні методи управління................................................................................................

92

4.3.4. Соціально-психологічні методи управління .................................................................................

93

4.4. Конфлікти в трудовому колективі ..............................................................................................................

95

4.4.1. Поняття, природа, значення і симптоми конфліктів......................................................................

95

4.4.2. Типологія, спрямованість, розвиток і наслідки конфліктів...........................................................

96

4.4.3. Способи попередження конфліктів у трудовому колективі..........................................................

99

4.4.4. Методи управління конфліктами ..................................................................................................

101

4.4.5. Типові стилі поведінки в конфліктних ситуаціях. .......................................................................

102

4.5. Культура управління .................................................................................................................................

106

4.5.1. Поняття культури управління........................................................................................................

106

4.5.2. Оцінка рівня культури управління ................................................................................................

107

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]