Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Xjw.pdf
Скачиваний:
346
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.14 Mб
Скачать

Загальні теоретичні питання кормовиробництва

зелений корм по 500 – 600 ц/га ці відмінності порівняно з кукуру- дзою молочно-воскової стиглості та іншими культурами з тривалим періодом вегетації будуть ще більшими.

5.4. Агротехнічні основи кормової площі

Агротехнічні основи кормової площі це комплекс теоретичних і практичних питань агротехнічного забезпечення оптимальних умов вегетації рослин ґрунтові умови життя рослин і методи аг- ротехнічного регулювання їх, чергування посівів і способів викорис- тання їх, буряни та способи боротьби з ними.

Способи боротьби з хворобами і шкідниками на кормовій площі порівняно з посівами зернових і технічних культур мають менше значення, оскільки рослини збирають у вигляді зеленої маси. Про- блеми захисту рослин від шкідників і хвороб стосуються переважно кормових коренеплодів, насамперед кормових буряків, меншою мі- рою кукурудзи та сорго на силос і більшою зернокормових культур.

5.4.1.Ґрунтові умови життя (вегетації) кормових рослин

ірегулювання їх

Ґрунтові умови росту і розвитку рослин формуються за певними законами землеробства, які вперше були узагальнені та сформульо- вані В. Р. Вільямсом. Він виділив 6 основних законів землеробства:

1.Закон незамінності факторів (жоден фактор не може бути за- мінений іншим).

2.Закон мінімуму, або закон обмежувального фактора (вперше сформульований Ю. Лібіхом), за яким урожай визначається факто- ром, що перебуває в мінімумі.

3.Закон мінімуму, оптимуму і максимуму (вперше сформульова- ний Саксом) означає, що найбільший урожай може бути за оптима- льного рівня кожного фактора. В разі мінімального або максималь- ного значення будь-якого фактора високого врожаю не буде.

4.Закон сукупної дії (взаємодії) факторів вперше сформульова- ний німецьким дослідником Лібшером наприкінці XIX ст. Цей за- кон слід розуміти так, що мінімальне значення фактора використо- вується тим краще, чим більше інших факторів перебуває в опти- мумі. За В.Р. Вільямсом суть цього закону полягає в тому, що для одержання високих урожаїв рослини слід забезпечувати всіма фак- торами в оптимальному співвідношенні.

5.Закон повернення поживних речовин (відкритий у середині XIX ст. Ю. Лібіхом) означає необхідність повернення в ґрунт вико- ристаних з нього рослинами поживних речовин у вигляді добрив.

73

Частина І

Це основний закон землеробства і живлення рослин. В інтенсивно- му рослинництві та кормовиробництві його значення зростає у звязку з більшим виносом поживних речовин з ґрунту.

6. Закон плодозміни на початку XIX ст. запропонував професор М.Г. Павлов. За цим законом агрономічні прийоми більш ефективні при плодозміні чергуванні культур на полях, ніж при беззмінних посівах. Цей закон важливе обґрунтування необхідності запрова- дження сівозмін.

Родючість ґрунту запорука високої врожайності кормових культур в інтенсивному кормовиробництві. Розрізняють природну родючість, яка залежить від механічного складу ґрунту, вмісту в ґрунті поживних речовин, умов зволоження, та ефективну, або культурну, родючість, що залежить від цілеспрямованої діяльності людини. Вважають, що за правильного використання ґрунту родю- чість його не зменшується, а, навпаки, зростає. Практика сучасного землеробства підтвердила можливість підвищення родючості ґрунту при інтенсивному вирощуванні сільськогосподарських рослин. Така можливість реальна на кормовій площі, особливо у звязку з вели- кою часткою посівів одно- та багаторічних бобових рослин. Біль- шість їх має позитивний баланс азоту, а також органічної речовини.

Регулювання умов вегетації механічним обробітком ґрун-

ту. Механічний обробіток ґрунту, тобто вплив на нього робочими органами сільськогосподарських знарядь, для створення оптималь- них умов вегетації рослин, поліпшення фізичних властивостей ґру- нту нерідко ще має інтенсивний характер. Разом з тим доведено те- оретично і практикою, що він має бути щадним. Наприклад, при вирощуванні кормових культур у сівозміні водопроникність ґрунту, повітряний режим його не обовязково поліпшуються полицевою оранкою. При надходженні великої кількості органічної речовини у ґрунт (багаторічні трави, проміжні культури, органічні добрива) цей обробіток можна чергувати з безполицевим, поверхневим і так зва- ним «нульовим». При цьому пористість, аерація, водопропускна здат- ність ґрунту не тільки не погіршуються, а навіть можуть поліпшу- ватися.

На відміну від польових сівозмін, на інтенсивній кормовій площі має бути відкинутий як анахронізм так званий ранній зяблевий об- робіток, який призводить до надмірної мінералізації органічної ре- човини, створенням умов, які аналогічні паровому полю, але в літ- ньо-осінній період.

Ідея напівпару не нова. Ще у другій половині XIX ст. її обговорю- вали в агрономічних і періодичних сільськогосподарських видан- нях. З цього питання писали П.А. Костичев, В.В. Докучаєв, О.О. Із- маїльський, І.О. Стебут, О.М. Енгельгардт та ін. Тоді напівпар на-

74

Загальні теоретичні питання кормовиробництва

зивали міжкультурним паром. Однак К.А. Тімірязєв, В.С. Будрін, О.М. Енгельгардт та інші широко пропагували післяжнивні куль- тури. За аналогією із зайнятим паром був навіть термін «зайнятий міжкультурний пар». На практиці це означало, як і тепер, обробіток ґрунту слідом за збиранням зернових та інших культур, які збира- ють рано, і сівбу післяжнивних культур.

Передова агрономічна думка, особливо в Україні, ще в XIX ст. настійно рекомендувала ущільнене використання ріллі. Використо- вувати весь можливий період вегетації рослин, зберігаючи і при- множуючи родючість ґрунту, треба не тільки на кормовій площі, а й при вирощуванні зернових і технічних культур. Для цього потрібні спеціальна техніка, насіння, добрива, а основне розуміння доці- льності й необхідності використання всього можливого періоду веге- тації.

Інтенсивна кормова площа відрізняється від польової тим, що на ній не застосовують системи раннього зяблевого обробітку, у тому числі напівпарового, де його ще застосовують при вирощуванні зер- нових і технічних культур. Роль раннього зябу як засобу боротьби з бурянами повинні виконувати густі травостої післяжнивних і сиде- ральних культур.

Основне завдання обробітку ґрунту приведення його до так званої рівноваги, властивого певному для певного типу ґрунту його фізичного стану, забезпечення оптимальних показників водно- повітряного режиму (пористості, аерації). Цього, як уже зазначало- ся, не обовязково досягають регулярною глибокою полицевою оран- кою, яка, до того ж, призводить до утворення так званої плужної плити значної перешкоди для проникання в ґрунт і росту коре- невої системи культурних рослин.

Полицева оранка забезпечує перевертання, кришіння і перемі- шування ґрунту. Найкраще це робити плугом з передплужником, а при обробітку поля з великою кількістю стерньових решток ярус- ними плугами (ПЯ-3-35, ПЯ-4-35). Безполицевий обробіток плоско- різами із залишенням стерні технологічно поступається перед зви- чайною оранкою, проте щодо захисту ґрунту від водної і вітрової ерозії має переваги. Крім того, сама ідея перевертання шару землі, яка має дуже давню історію, повязана насамперед з обробітком ці- линних земель, а пізніше з так званою перелоговою системою зе- млеробства. З цією метою вона застосовується і тепер при перезалу- жуванні загонів на пасовищі, переорюванні трав у сівозміні, заорю- ванні восени гною, післяжнивних і стерньових решток (особливо грубостеблових культур кукурудзи, сорго, соняшнику).

Крім оранки слід застосовувати обробіток плоскорізами і поверх- невий дисковими боронами, фрезерними культиваторами. Останній

75

Частина І

тип обробітку поєднує основну і передпосівну підготовку ґрунту. За- стосування плоскорізного і поверхневого обробітку сприяє нагрома- дженню насіння бурянів здебільшого у верхній частині орного ша- ру, а сходи їх потім знищують механічним способом. Завдяки цьому засміченість поля через кілька років значно зменшується порівняно з ділянками, де проводиться регулярна полицева оранка. На полях, де регулярно здійснюють оранку, насіння, зберігаючи схожість, по- тім виорюється на поверхню. Без оранки можна обійтись навіть при обробітку поля після багаторічних трав. Корені їх добре дренують ґрунт, а після їх мінералізації його фізичні властивості мають опти- мальні параметри. Достатньо обробити поле гербіцидами і сівбу проводити стерньовою сіялкою. Краще в такому разі обробити діля- нки фрезерним культиватором на глибину до 8 см, що дасть змогу запобігти проростанню бобових трав.

Разом з тим у сівозмінах з великою часткою багаторічних і одно- річних трав певне значення має і звичайна оранка, особливо для одержання 2 – 3 урожаїв за рік.

Застосування важких машин і знарядь, а також транспортних засобів при збиранні кормів 2 – 3, а то й 4 рази за вегетаційний пе- ріод призводить до того, що ґрунт на кормовій площі ущільнюється не менше, ніж за польової сівозміни при вирощуванні технічних і зернових культур (табл. 13). Це вже не плужна плита на глибині 30 – 40 см внаслідок оранки. Ґрунт ущільнюється на значно більшу глибину до 80 – 100 см. Щоб запобігти такому ущільненню ґрун- ту, крім оранки треба проводити розпушування його на глибину 50 – 60 см, особливо на полях сівозміни, віддалених від поля бага- торічних трав. Для цього, зокрема, використовують лапи, прикріп- лені до корпусів плуга. Розпушування поліпшує аерацію більш гли- боких шарів ґрунту. При цьому в підзолистих ґрунтах різко зменшу- ється вміст алюмосилікатів, окисних і закисних сполук заліза, які негативно впливають на ріст рослин.

Глибоке розпушування ґрунту має агрофізичне, агротехнічне і біологічне значення. Цей метод енергоємний, проте необхідний. За- стосовуючи його, забезпечують економію добрив, поліпшують еколо- гічну обстановку на полях.

На кормовій площі вирощують 2 – 3 урожаї, тому широко засто- совують поверхневий обробіток і стерньову сівбу. Як правило, 2 – 3 врожаї вирощують при поверхневому і нульовому обробітку. Глибо- кий обробіток плугом або плоскорізом застосовують переважно восе- ни, а також при вирощуванні післяукісних і післяжнивних культур на Поліссі, в північній і західній частинах Лісостепу, на зрошува- них площах, де втрати вологи в орному шарі внаслідок оранки ком- пенсуються поливом і опадами.

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]