Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_Xjw.pdf
Скачиваний:
346
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.14 Mб
Скачать

Сучасні технології заготівлі кормів

Підсолювання і обробка сіна консервантами. Інколи злегка зволожену масу (22 – 24 %) при закладанні в скирту солять (від 0,5 до 2 % солі на 1 т сіна). Це ефективно лише при вологості травяної маси не більш як 25 – 26 %. При більшій вологості (26 – 28 %) потріб- но більше солі, чого допустити не можна.

За останніми науковими даними, обробку вологого сіна аміаком вважають недоцільною. Не зовсім доведено потребу в обробці його й іншими препаратами, насамперед пропіоновою кислотою. Цей захід значно здорожчує вартість корму (про це йдеться у спеціальному розділі).

Високоякісне сіно готують залежно від виду травостою, погодних умов і наявної техніки. Готують розсипне чи тюковане сіно, сінну січку або збирають його рулонним підбирачем. Останній спосіб краще використовувати для заготівлі сіна із злакових трав і злако- во-бобових сумішей.

1.3. Організація збирання сіна

Звичайно у господарствах використовують 2 – 3 види багаторічних і 1 – 3 види однорічних трав і травосумішей. Співвідношення площ під багаторічними і однорічними травами визначаються кліматич- ними умовами. На півдні і південному сході країни велике значення мають однорічні трави, а в середній смузі і на Поліссі багаторічні, в Карпатах лучні травостої і сіяні трави. Слід використовувати та- кож різнотравя, попередньо знищивши шкідливі і особливо отруйні його компоненти (жовтець їдкий та ін.). Треба чітко визначити черго- вість збирання трав і скласти графік заготівлі сіна, уточнивши в ньо- му, що скиртувати в полі, а що на кормовому дворі.

При заготівлі сіна на значній відстані від ферми його краще під- бирати прес-підбирачем або пресувати в рулонах. У такому вигляді воно більш транспортабельне. На ділянках, розташованих близько до кормового двору, можна заготовляти сіно будь-яким способом. Відповідно відпрацьовують технологічні схеми збирання трав і за- готівлі сіна. Установлюють потребу в наборі машин з урахуванням їх наявності в господарстві, вентиляторах для досушування сіна, великогабаритних саморозвантажувальних причепах, скиртокла- дах-волокушах, копищевозах, пристроях для навантаження тюків, косарках-подрібнювачах, косарках-плющилках, граблях, відцентро- вих та пневматичних ворушилках тощо.

На основі графіка збирання, ретельного обліку трудових і мате- ріальних ресурсів складають загальний план збирання сіна (табл. 95). Відповідно до плану формують загони для заготівлі сіна, які можуть складатися з однієї або двох технологічних ланок.

397

Частина 4

Таблиця 95. План збирання сіна в господарстві

__________ району___________ області____________

 

Строк

 

Ден-

 

Потріб-

 

 

Нормо-

но що-

Технологічна операція

вико-

Склад агрегату

ний

нання,

виробі-

змін

дня

 

днів

 

ток, га

 

агрега-

 

 

 

тів

 

 

 

 

 

Заготівля розсипного сіна. Виковівсяна суміш (площа 100 га)

 

Скошування

5

ЮМЗ,МТЗ+КПРН-3,0А

20

5

1

Згрібання, перетрушу-

5

ЮМЗ, МТЗ+ВЦН-Ф-3

10

10

2

вання

5

ЮМЗ, МТЗ+ТПФ-45

20

5

1

Підбирання сіна з вал-

ків і транспортування

 

та ін.

 

 

 

до скирти (в полі)

5

ЮМЗ+ПФ-0,56.-

20

5

1

Скиртування в полі

Підгрібання з поля

1

Т-40+ГПп-Ф-16

100

1

1

Заготівля розсипного сіна з досушуванням методом активного

 

вентилювання. Люцерна (площа 100 га)

 

 

Скошування із плю-

5

ЮМЗ, МТЗ+КПРН-3,0А

20

5

1

щенням

5

ЮМЗ, МТЗ (Т-40)+

20

5

1

Згрібання і ворушіння

Підбирання провяленої

5

+ВЦН-Ф-3

20

5

1

ЮМЗ, МТЗ+ТП+Ф-45

маси з валків, транспор-

 

 

 

 

 

тування до місця скир-

 

 

 

 

 

тування у полі

5

ЮМЗ, МТЗ+ПФ-0,58

20

5

1

Укладання маси для

досушування

1

Т-40+ГП-Ф-16

100

1

1

Підгрібання з поля

Заготівля сіна

в тюках

. Виковівсяна суміш (площа 100 га)

 

Скошування

2

ЮМЗ, МТЗ(Т-40)+

20

4

1

Перетрушування, згрі-

4

+КРН-31А

10

4

1

ЮМЗ, МТЗ+ВЦН-Ф-3

бання

4

ЮМЗ, МТЗ+ППЛ-Ф-1,6

5,0

8

2

Навантаження у при-

чеп

4

ЮМЗ, МТЗ+

10

4

1

Транспортування

Укладання тюків

4

+ 2ПТС-4-793А

10

4

1

ЮМЗ, МТЗ+ПФ-0,55

Заготівля

розсипного подрібненого сіна. Суміш люцерни

 

з кострицею тростинною (площа 40 га)

 

 

Скошування з плю-

2

ЮМЗ, МТЗ+КПРН-3,0А

20

2

1

щенням

4

ЮМЗ, МТЗ(Т-40) +

10

4

1

Згрібання, перетрушу-

вання

2

+ВЦН-Ф-3

10

4

2

Підбирання з подріб-

ЮМЗ,

ненням і завантажен-

 

МТЗ+2ПТС-4-793А

 

 

 

ням у причіп, транспор-

 

 

 

 

 

тування

2

 

10

4

12

Завантаження у башту

 

398

Сучасні технології заготівлі кормів

Продовження табл. 95

 

Строк

 

 

Ден-

 

Потріб-

 

 

 

Нормо-

но що-

Технологічна операція

вико-

 

Склад агрегату

ний

 

дня

 

нання,

 

 

виробі-

змін

агрега-

 

днів

 

 

ток, га

 

 

 

 

 

тів

 

 

 

 

 

 

Заготівля сіна в рулонах. Суміш еспарцету із стоколосом безостим

 

 

(площа 30 га)

 

 

 

Скошування

2

 

ЮМЗ, МТЗ (Т-40)+

20

2

1

Згрібання у валки

1

 

+КПРН-3,0А

30,0

1

1

 

ЮМЗ, МТЗ+ВЦН-Ф-3

Заготівля у рулони

2

 

ЮМЗ, МТЗ+ПР-Ф-750

15,0

2

1

Транспортування руло-

2

 

ЮМЗ, МТЗ+

15,0

2

1

нів

 

 

+2ПТС-4-793А,

 

 

 

Укладання рулонів під

2

 

ПКУ-08А та ін.

15,0

2

1

 

ЮМЗ, МТЗ+ПФ-0,55

навіс

 

 

 

 

 

 

Скошувати треба тільки таку кількість трави, яку можна зібрати за день-два. Із бобових насамперед збирають еспарцет, козлятник (галегу), люцерну, потім конюшину лучну. При збиранні траво- сумішей строк скошування визначають за фазою технічної стиглості злакового компонента. Раніше збирають трави, де в травосуміші є скоростиглий, що швидко грубішає, злаковий компонент грястиця збірна. Вирощування її з еспарцетом у Степу й Лісостепу дає змогу почати збирання сіна у другій половині травня. В цей час еспарцет перебуває у фазі бутонізації початку цвітіння, грястиця збірна у фазі викидання волоті. Відтягування строків скошування сумішей навіть на кілька днів повязане із втратою якості сіна, оскільки в зеленій масі грястиці збірної, як в інших злакових, у цей період ін- тенсивно накопичуються клітковина, лігнін і суберин. Маса грубі- шає, різко знижується її перетравність.

Більш розтягнутий період технічної (укісної) стиглості стоколосу безостого, пирію безкореневищного і повзучого, райграсу високого. В їх травостоях багато подовжених вегетативних стебел, вони довго не грубішають, що і збільшує строк збирання цих трав і сумішей з ними.

При другому скошуванні у грястиці збірної немає генеративних пагонів, а є тільки подовжені вегетативні пагони. Таку травосуміш збирають, орієнтуючись на фазу вегетації бобового компонента.

Не можна за один раз скошувати всю траву або навіть значну ча- стину її. У сонячну погоду маса пересохне, буде велика втрата лис- тя. У разі випадання дощу маса буріє, сіно потрібно додатково пере- трушувати. Якість корму також погіршується. Велику площу сіно- жаті поділяють на ділянки 10 – 15 га. Технологічна ланка послідов- но виконує весь комплекс робіт, включаючи скошування, згрібання (у разі потреби), транспортування і укладання сіна. В результаті

399

Частина 4

поліпшується його якість, а процес збирання відбувається безперерв- но. Наприклад, у перший день люцерну на площі 15 га скошують до 12 год у покоси або невеликі валки, на другий перетрушують ма- су, на третій масу згрібають у валки і підбирають прес- підбирачами або звозять під навіси для досушування чи подрібню- ють і транспортують на кормовий двір (у сітчасті башти). У всіх ви- падках масу вентилюють холодним або злегка підігрітим повітрям.

1.4. Облік і оцінка якості сіна

Сіно за якістю може бути першого, другого, третього класів і не- стандартне. Облік сіна краще здійснювати ваговим методом. У польових умовах його кількість визначають, обмірюючи стоги, скир- ти і обчислюючи масу 1 м3 сіна за довідником або зважуванням. Для цього беруть проби сіна в кількох місцях або зважують на підїзних вагах частину поклаж (скирт) певного обєму. Такий метод доціль- ний при наявності кількох скирт або стогів сіна одного виду і строку закладання. Якщо сухе сіно обліковують зважуванням на вагах у період закладання на зберігання, тоді в подальшому слід робити поправку, — скидки на зберігання, які звичайно бувають невели- кими, оскільки сіно обовязково треба зберігати під навісами, у са- раях, на горищах приміщень ферм. Але при досушуванні сіна актив- ним вентилюванням слід визначати його обєм і масу 1 м3 після до- ведення до оптимальної вологості (17 – 18 %). Можна також зважу- вати сіно на підїзних вагах у період закладання, паралельно ви- значити вологість. Потім, у разі доведення його до базисної вологос- ті, зробити поправки. Все це має провести відповідна комісія і заак- тувати. Якщо сіно зберігають у скиртах на кормовому дворі, скирти слід укладати на шар соломи не менш як 50 – 60 см завтовшки і вкрити соломою. Те саме роблять і зі скиртами в полі. Місце для скирт і стогів сіна вибирають так, щоб вони не підтоплювалися під час танення снігу.

Облік заготовлених кормів у скиртах у полі здійснюють двічі: че- рез 2 тижні після укладання в скирти або стоги і через 3 – 4 місяці, тобто в кінці року. При цьому ретельно визначають форму скирти, щоб підібрати формулу для визначення її обєму. Довжину і ширину скирти визначають на висоті 1,2 – 1,4 м. Якщо вона звужена донизу, роблять два виміри внизу і в найширшій частині і беруть за ос- нову середнє значення. Скирти розрізняють за торцевою частиною. Вони можуть бути кругловерхими низькими, кругловерхими висо- кими, гостроверхими.

Для обліку обєму О кругловерхих скирт середньої висоти і низь- ких (висота яких дорівнює ширині або менша за неї) використову- ють формулу

400

Сучасні технології заготівлі кормів

Ок = (0,52П 0,44Ш)ШД;

для скирт плосковерхих будь-якої висоти

Сп = (0,56П 0,55Ш)ШД;

для скирт гостроверхих (шатрових) з дуже низьким початком ви- вершення

Ог = ПШ4 Д,

де Д довжина скирти; П перекидна; Ш ширина скирти. Для визначення середньої довжини перекидки вимірюють їх у

2 – 3 місяцях, а якщо в скирті є пандус, роблять ще два вимірюван- ня.

Розрізняють три типи стогів: кругловерхі степові, кругловерхі пів- нічної форми, гостроверхі. Обєм кругловерхих стогів обчислюють за формулою

Ок.с = (0,04П 0,012Оп)ОуОк;

вузьких гостроверхих

Ог.c = Ок6 2 П2 ,

де П перекидка; Ок окружність.

Під час першого обліку масу 1 м3 корму можна визначити за довід- ковою таблицею, другого (останнього) — зважуванням 1 – 2 стогів або частини скирт (прикладка) близько 3 м завдовжки. Довідковими да- ними можна користуватись лише для обліку соломи. Обємна маса 1 м3 доброго і задовільного сіна через 5 – 6 днів після закладання за- лежно від типу сіна становить 37 – 58 кг, через 2 тижні — 40 – 63, через місяць — 45 – 68, через 3 міс — 50 – 74 кг (табл. 96).

При першому обліку в скирту або стіг закладають бирку (тонку дощечку), на якій записують номер поклажі, дані вимірювання і загальну масу. При другому обліку усі дані записують на зворотній стороні дощечки. Ці самі дані і відомості про якість сіна записують у спеціальний журнал обліку грубих кормів.

Поверхня стогів і скирт має бути добре обчесаною. Вершину скирти слід добре прикрити соломою і теж обчесати, щоб краще стікала вода.

У районах достатнього зволоження краще класти гостроверхі (шатрові) скирти і стоги із завуженими основами, що поліпшує збе- рігання корму. Вузьким боком чи кутом скирта має бути повернута до домінуючого напряму зимових вітрів. Скирти і стоги розміщують на підвищеному сухому місці і в разі потреби обкопують канавкою.

401

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]