Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichki_z_pediatriyi.doc
Скачиваний:
497
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

Відповіді на тестові завдання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

E

A

D

A

E

D

D

B

D

E

C

B

C

C

B

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

A

D

C

A

D

E

D

E

A

D

C

B

D

C

D

5.3. Ситуаційні задачі.

Задача 1

До педіатра звернулася мама з дитиною 10-ми місячного віку зі скаргами на підвищення температури тіла та сухий кашель. При об'єктивному обстеженні виявлено недостатню масу тіла дитини, блідість шкірних покривів, деформації кісток скелету. При опитуванні мама розповіла, що з народження годує дитину виключно грудним молоком.

  • В чому полягає причина виявлених патологічних змін?

  • Які страви повинна отримувати дитина в цьому віці крім материнського молока?

  • Яких правил повинна дотримуватися мама при введенні нової страви

Задача 2

До педіатра на профілактичний огляд звернулася мама з дитиною 4-х місячного віку. При зборі анамнезу виявлено, що дитина годується 5 разів на добу, з них 4 рази отримує грудне молоко, один раз молочну кашу, між годуваннями п'є фруктовий сік (маса тіла при народженні 3200 г).

  • Які помилки допускає мама при годуванні дитини?

  • Порахуйте потребу в основних харчових інгредієнтах для даної дитини, складіть одноденне меню, проведіть розрахунок вигодовування.

Задача 3

До педіатра на профілактичний огляд звернулася мама з дитиною 7-ми місяців. Дитина з народження вигодовується грудним молоком, з 6-ти місячного віку отримує молочну кашу, з 6,5 місяців – овочеве пюре. При об’єктивному обстеженні відхилень від норми не виявлено. Маса дитини при народженні 3500 г.

  • Чи правильно вигодовується дитина?

  • Яку наступну страву потрібно ввести в раціон дитини?

  • Порахуйте потребу в основних харчових інгредієнтах для даної дитини, складіть одноденне меню, проведіть розрахунок вигодовування.

Задача 4

До педіатра на профілактичний огляд звернулася мама з дитиною 2-х місячного віку. Дитина народилася з масою 3300 г, з народження вигодовується материнським молоком. При об’єктивному обстеженні відхилень від норми в розвитку дитини не виявлено.

  • Якого режиму годування повинна дотримуватися мама дитини?

  • Коли можна буде ввести в раціон дитини інші страви?

  • Порахуйте потребу в основних харчових інгредієнтах для даної дитини, складіть одноденне меню, проведіть розрахунок вигодовування.

Змістовий модуль 15 штучне вигодовування немовлят

1. Актуальність теми

Не викликає дискусій той факт, що дитина перших місяців життя повинна отримувати грудне молоко матері. Незважаючи на всі переваги природного вигодовування існують ситуації, в яких ми змушені годувати дитину штучно. На сьогодні промисловість пропонує широкий асортимент високо адаптованих до потреб дитячого організму молочних сумішей. У всіх випадках “золотим стандартом” дитячої нутріціології залишається грудне молоко. Запорука успішного вигодовуння дитини – це розуміння лікарем-педіатром негативних наслідків штучного вигодовування, знання принципів адаптації штучних сумішей до потреб дитини, вміння правильно обрати відповідну для дитини суміш, вміння правильно призначити страви прикорму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]